11 καταγεγραμμένα περιστατικά ρατσιστικής βίας είχαμε στην Πάτρα μέσα στο 2015. 

Αυτό αποκαλύπτει πανελλήνια έρευνα που δημοσιεύει η εφημερίδα «Έθνος», τα στοιχεία της οποίας σοκάρουν αφού δείχνουν τις διαστάσεις που έχει πάρει το φαινόμενο στην χώρα μας.

Πρωταγωνιστές σε αυτά τα θλιβερά έως και  ανατριχιαστικά περιστατικά σωματικής ή και φραστικής βίας είναι γονείς, ανήλικοι, καθηγητές, ένστολοι, δημόσιοι υπάλληλοι και βέβαια εξτρεμιστικές νεοναζιστικές ομάδες.

Περιστατικά που δείχνουν ότι, παράλληλα με τα επαινετά περιστατικά αλληλεγγύης γύρω από την προσφυγική κρίση και τον «υγρό τάφο» της Μεσογείου, ο ρατσισμός, δυστυχώς, «καλά κρατεί».

Στη έκθεση καταγράφεται, όχι μόνο αύξηση ρατσιστικών επιθέσεων κατά μεταναστών και προσφύγων, κατά ατόμων διαφορετικού σεξουαλικού προσανατολισμού, ακτιβιστών και υπερασπιστών τους, αλλά και έξαρση αντίστοιχων φαινομένων σε ενδοοικογενειακό και ενδοσχολικό επίπεδο, μέχρι και επίθεση σε ανάπηρο!

Δράστες τέτοιων επιθέσεων πυροβόλησαν, μαχαίρωσαν ή και βίασαν τα θύματά τους, τα έδειραν ανελέητα, με μπουνιές, κλωτσιές, κάθε είδους χτυπήματα, με πέτρες, σιδερόβεργες, σιδερογροθιές ή τα έβρισαν, απείλησαν, χαστούκισαν, τα έφτυσαν ή τους πέταξαν από φρούτα στον δρόμο μέχρι κροτίδες μέσα στο σπίτι τους, βάζοντας φωτιά στα ρούχα τους ή και στις σκηνές τους!

Στην καταγραφή θλιβερών περιστατικών, πολλά από τα οποία δεν καταγγέλλονται στις αρμόδιες Αρχές για ευνόητους λόγους, συμπεριλαμβάνονται πατέρας και μητέρα που δεν ανέχθηκαν τη «διαφορετικότητα» των παιδιών τους, παιδαγωγοί που τα έβαλαν με τα θύματα (ακόμα και αποβάλλοντάς τα, «για να ηρεμήσουν τα πράγματα»), μέχρι και γιαγιά μαθητή που στο σχολείο ενώπιον των συμμαθητών του έστειλε μήνυμα... αγάπης, προειδοποιώντας: «δεν υπάρχουν πια αρκετές θέσεις για παιδιά Ελλήνων στα σχολεία»...

Την «ανθρωπογεωγραφία» των δραστών και θυμάτων ρατσισμού στη χώρα μας για το 2015 και την αυξητική τάση κατέγραψε ως «βραχίονας» της Εθνικής Επιτροπής για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου το Δίκτυο Καταγραφής Περιστατικών Ρατσιστικής Βίας, ενώ μία νέα «ευρωκαταδίκη» προ ολίγων ημερών ήλθε να επιβεβαιώσει το πρόβλημα και τη «δυστοκία» πολλές φορές των αρμοδίων Αρχών να εξιχνιάσουν τέτοιες υποθέσεις ή να προσδώσουν τον πιο επιβαρυντικό χαρακτηρισμό των ρατσιστικών κινήτρων (στο Ευρωδικαστήριο εκκρεμεί εξάλλου προσφυγή και για όσα συνέβησαν στη Μανωλάδα...).


Στοιχεία και χαρακτηριστικά των επιθέσεων

Η πλειονότητα περιστατικών καταγράφηκε στην Αττική (175), σε περιοχές στο κέντρο, αλλά και σε Γαλάτσι, Χολαργό, Βούλα, Γλυφάδα, Καβούρι, Μαραθώνα, Μέγαρα, στη Θεσσαλονίκη (25), στην Πάτρα (11), στην Κρήτη (7), αλλά και σε Αγρίνιο, Αίγινα, Βέροια, Βόλο, Δράμα, Θήβα, Μύκονο, Λέσβο, Κω, Ξάνθη, Κομοτηνή, Πάρο, Πέλλα, Σαλαμίνα, Θάσο, Τρίπολη κ.λπ.

Τα περισσότερα (120) έγιναν σε δημόσιους χώρους (δρόμους, άλση), σε χώρους εργασίας και καταστήματα, σε μέσα μεταφοράς και σταθμούς, σε ΑΤ, χώρους κράτησης ή φιλοξενίας, ενώ υπήρξαν περιστατικά στο Διαδίκτυο, με χρήση κινητών, αλλά και βίντεο.

Καταγράφηκαν 67 σωματικές βλάβες, 5 βαριές, 2 βιασμοί, ασέλγειες, απόπειρα βιασμού, εμπρησμός, κλοπές, ληστεία, απειλές, φθορές ξένης ιδιοκτησίας, βεβηλώσεις, εξυβρίσεις (139), με 180 θύματα άνδρες, 82 γυναίκες, 40 περιστατικά στοχοποίησης ανηλίκων κυρίως λόγω σεξουαλικού προσανατολισμού, ενώ τα θύματα έφθαναν μέχρι και ηλικία 65 ετών.

Στα 225 περιστατικά, δράστες ήταν άνδρες, σε 23 γυναίκες, σε 19 μεικτές ομάδες ανδρών-γυναικών, ενώ σε 25 δράστες ήταν ανήλικοι, σε άλλα 110 πρωταγωνίστησαν άτομα 19-30 ετών, σε άλλα 98 συμμετείχαν ηλικίες μεταξύ 31-50 ετών. Σε συντριπτική πλειονότητα (235 περιστατικά) δράστες ήταν Ελληνες και οι περισσότερες επιθέσεις (146) έγιναν από ομάδες 2-10 ατόμων.

Οι επιθέσεις κατά προσφύγων-μετα­ναστών (70 κατά ανδρών, 5 κατά γυναικών) είχαν θύματα κυρίως από Μπαγκλαντές (27), Πακιστάν (14), Αφγανιστάν (11), Αίγυπτο (7), Αιθιοπία (5), Συρία, Ιράν (από 3) κ.λπ., με δράστες κυρίως Ελληνες, άνδρες (67) και 6 γυναίκες, από τους οποίους οι 49 πολίτες, 8 μέλη εξτρεμιστικών οργανώσεων, 7 ένστολοι, 4 φρουροί, 3 εργοδότες, 2 δημόσιοι υπάλληλοι.