Δίπλα στην πολύβουη και δημοφιλή Ρόδο, υπάρχει ένα ακόμη όμορφο νησί με φιλόξενους κατοίκους και αρχοντική ομορφιά. Είναι η Σύμη, ένα πραγματικό στολίδι των Δωδεκανήσων και ολόκληρης της Ελλάδας. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι κάθε χρόνο αποκτά όλο και περισσότερους φανατικούς θαυμαστές που συρρέουν στο νησί χωρίς όμως ποτέ αυτό να χάνει ούτε λίγο από την αίγλη του.

Φτάνοντας κανείς στο λιμάνι καταλαβαίνει γιατί της αποδίδεται ο όρος «αριστοκρατική». Τα μοναδικά, πολύχρωμα αρχοντικά κλέβουν αμέσως τις εντυπώσεις και προϊδεάζουν τον επισκέπτη για το τι θα συναντήσει στο νησί. Μπλε, κόκκινα, γαλάζια και πιο απαλές αποχρώσεις οικημάτων δημιουργούν έναν πίνακα ζωγραφικής μπροστά στα μάτια σας και σας ταξιδεύουν στο χρόνο.


Η πόλη είναι αμφιθεατρικά χτισμένη γύρω από το φυσικό λιμάνι της Σύμης, τον γνωστό Γιαλό. Επόμενος σταθμός, το Χωριό. Αφού ανεβείτε τα 500 πέτρινα σκαλιά, την Καλή Στράτα θα φτάσετε πιο ψηλά στο νησί με την θέα να σας ανταμείβει σε κάθε περίπτωση. Εκεί, στο Χωριό, θα νιώσετε τη φιλοξενία των κατοίκων από την πρώτη στιγμή.

Θα δείτε επίσης αμέτρητες εκκλησίες όπως και σε όλο το νησί και θα συνεχίσετε από τα σοκάκια μέχρι το Κάστρο για να θαυμάσετε την απερίγραπτη θέα στο Αιγαίο Πέλαγος. Φτάνοντας στο νησί, οι κάτοικοι θα σας πουν (αν δεν το ξέρετε ήδη) για τον Ταξιάρχη Μιχαήλ τον Πανορμίτη. Εκεί συρρέουν οι πιστοί κάθε χρόνο με την εικόνα του να θεωρείται θαυματουργή.


Ολόκληρο το νησί της Σύμης αλλά και τα νησάκια που βρίσκονται γύρω από αυτήν έχουν κηρυχθεί αρχαιολογικοί χώροι από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο, περιλαμβάνοντας ούτε μία, ούτε δύο αλλά 159 θέσεις -χώρους και μνημεία- που καταγράφουν την ιστορία της περιοχής από την προϊστορική εποχή ως και τα νεώτερα χρόνια.

Η ιστορία και η ομορφιά αυτού του νησιού εξηγεί και γιατί συγκεντρώνει επισκέπτες όχι μόνο από την Ελλάδα αλλά απ’ όποιο μέρος του κόσμου μπορεί να φανταστεί κανείς. Όρμοι, κόλποι και ακρωτήρια τριγύρω από ένα πραγματικό θαύμα αρχιτεκτονικής που αξίζει να γνωρίσετε από κοντά έστω και για μία φορά στη ζωή σας…