Αφιέρωμα έκανε η «Καθημερινή» για το ανακαινισμένο κτίριο του Δικαστικού Μεγάρου στην Πάτρα, χαρακτηρίζοντας το ως ένα στολίδι που υπάρχει στο κέντρο της πόλης. Το άρθρο που υπογράφει ο δημοσιογράφος Ηλίας Κάνιστρας μιλάει για την χαμένη αίγλη που απέκτησε το επιβλητικό κτίριο που στεγάζουν τα δικαστήρια της Πάτρας εδώ και 85 χρόνια.

Όπως αναφέρει το πέρασμα των χρόνων και ο ισχυρός σεισμός του 2008 είχαν αφήσει μεγάλες πληγές στο κτίριο, που καλύπτει ένα ολόκληρο οικοδομικό τετράγωνο στο κέντρο της πόλης. Οι φθορές, εντός και εκτός κτιρίου, συνέθεταν μία εικόνα εγκατάλειψης και όπως έλεγαν στην «Κ» δικαστικές πηγές, θύμιζε περισσότερο λαϊκή αγορά, παρά χώρο απονομής της δικαιοσύνης.

Σήμερα, όμως, έπειτα από πρωτοβουλίες αλλά και επίπονες προσπάθειες του προέδρου Εφετών κ. Γιώργου Σπηλιωτόπουλου, το δικαστικό μέγαρο δεσπόζει και πάλι στο κέντρο της πόλης, ενώ το εσωτερικό του κτιρίου είναι απολύτως λειτουργικό. Στο άρθρο γίνεται εκτενή αναφορά στον δεύτερο όροφο του κτιρίου που θυμίζει ένα μικρό αρχαιολογικό μουσείο, αφού τοποθετήθηκαν εκθέματα ρωμαϊκών και πρώτων χριστιανικών χρόνων.  

Σκοπός αυτής της πρωτοβουλίας είναι να έλθουν σε επαφή με την πολιτιστική μας κληρονομιά πολίτες που μέχρι σήμερα δεν είχαν για διάφορους λόγους αυτή τη δυνατότητα. Τις ώρες λοιπόν της αναμονής μέσα στα δικαστήρια θα δίνεται η δυνατότητα στον καθένα να πληροφορηθεί την ιστορία και προέλευση κάθε εκθέματος. Μάλιστα στις 3 Απριλίου, σε συνεργασία με τον δικηγορικό σύλλογο Πατρών, θα δοθεί συναυλία από ένα μικρό μουσικό σχήμα, ώστε να εγκαινιαστεί έτσι η έκθεση με τα αρχαία.

Το δικαστικό μέγαρο της Πάτρας είναι έργο του αρχιτέκτονα Π. Δ. Καραθανασόπουλου. Θεμελιώθηκε το 1914, άρχισε να κατασκευάζεται το 1926, ενώ τα εγκαίνιά του έγιναν την 1η Οκτωβρίου 1931.