Ερώτηση για το θέμα της κατολίσθησης στη Αιγιαλεία και στα Καλάβρυτα κατέθεσε ο βουλευτής ΠΑΣΟΚ – Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Θόδωρος Παπαθεοδώρου.
Συγκεκριμένα:  «Στους Δήμους Αιγιαλείας και Καλαβρύτων υπάρχουν πολλοί οικισμοί (χωριά), οι οποίοι έχουν χαρακτηρισθεί ως «κατολισθήσιμοι». Η απόφαση αυτή προέκυψε τη δεκαετία του ’60, οπότε και επρόκειτο να δοθεί στεγαστική συνδρομή σε οικογένειες χαμηλού εισοδήματος.

Το 1968, η Νομαρχία Αχαΐας με το υπ. αριθμ. 87678/20-12-1968 έγγραφό της προς τους Προέδρους των κοινοτήτων, έθεσε θέμα μεταφοράς ορεινών και μη βιώσιμων οικισμών, δεδομένου ότι η εκτέλεση έργων υποδομών σε αυτούς, ήταν δύσκολη.

Επειδή κάποιοι οικισμοί δεν πληρούσαν τις προϋποθέσεις μεταφοράς , επιθυμούσαν όμως να ενταχθούν στο πρόγραμμα, προσδιορίσθηκαν ως «κατολισθήσιμοι» με γενικούς χαρακτηρισμούς, χωρίς ουσιαστική αξιολόγηση, προκειμένου να τύχουν των ευεργετημάτων του προγράμματος.

Η ένταξη στο πρόγραμμα προέκυψε και από το γεγονός ότι δεν υπήρξε κάποια μελέτη που να καθορίζει τις θέσεις και το μέγεθος των φαινομένων κατολίσθησης, μόνο γενικός προσδιορισμός, στον οποίο αναφερόταν αποκλειστικά ο χώρος του οικισμού.

Πρόκειται για μία άδικη απόφαση, που ταλαιπωρεί 50 σχεδόν χρόνια 26 οικισμούς στο Αίγιο και 8 οικισμούς στα Καλάβρυτα αντίστοιχα, οι οποίοι αντιμετωπίζονται μέχρι σήμερα εντελώς ακατανόητα και παράλογα, αφού δεν υπάρχει κάποια διοικητική πράξη καταργήσεως του σχεδίου εγκαταλειπόμενου οικισμού, κάποιος νόμος ή ΦΕΚ.

Αντίθετα μετά το σεισμό του 1995 , το Ινστιτούτο Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών έχει γνωματεύσει, με το υπ. αριθμ. 6298 /22-5-1996 έγγραφο του, ότι δεν δικαιολογεί τον όρο «κατολισθήσιμοι» για τους οικισμούς αυτούς.

Ωστόσο, ο χαρακτηρισμός αυτών των περιοχών συνεχίζει μέχρι σήμερα να προσδίδεται στις περιοχές λειτουργώντας αρνητικά, απαξιώνοντας περιουσίες και μη επιτρέποντας στους ιδιοκτήτες να προχωρήσουν σε καμία παρέμβαση στις ιδιοκτησίες τους, παρότι οι ίδιοι τις δηλώνουν στην Εφορία και καταβάλουν φόρους.

Σήμερα, ο νόμος 4258/2014, προβλέπει την οικοδόμηση υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις, σε περιπτώσεις ακινήτων που βρίσκονται στα όρια χαρακτηρισμένων ως κατολισθήσιμων οικισμών, αναγκάζοντας τους ιδιοκτήτες να προβούν σε δαπανηρές γεωλογικές μελέτες και μια σειρά δύσκολων γραφειοκρατικών διαδικασιών.

Το αρμόδιο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας δεν έχει προβεί σε καμία ενέργεια, εγκλωβίζοντας τους ιδιοκτήτες και τις περιουσίες τους, οι οποίες είναι δεσμευμένες με μία απόφαση και με έναν χαρακτηρισμό που δεν υπηρετούν ούτε το δημόσιο ούτε το κοινωνικό συμφέρον.

Ερωτάται ο κύριος Υπουργός :
1. Υπάρχει προγραμματισμός από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας προκειμένου να επιλυθεί το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι των περιοχών αυτών; Θα προβεί ο Υπουργός στις απαιτούμενες ενέργειες;
2. Θα τροποποιηθεί το σχετικό άρθρο του νόμου 4258/2014 που αφήνει εκτεθειμένους τους ιδιοκτήτες των οικοπέδων που θέλουν να αξιοποιήσουν την περιουσία τους;".