Ποιοι τολμούν σε αυτές τις εποχές να δημιουργήσουν μια επιχείρηση στην Ελλάδα;

Μάλλον όσοι έχουν εμπιστοσύνη στις δυνατότητές τους… Κάπως έτσι ξεκίνησε ο Τάσος Ασημακόπουλος και οι Κώστας και Άγγελος Θεοδωρακόπουλος την «Fysis»!

Πατρινοί φίλοι από το σχολείο, που σήμερα χωρίστηκαν κάπου στην Ευρώπη, όμως συνεργάζονται και προωθούν ποικιλία αρωματικών βιολογικών βοτάνων στο εξωτερικό!

Θα σας πω πως το έχω καταλάβει εγώ. Βρίσκουν πιστοποιημένους παραγωγούς, αγοράζουν τα προϊόντα τους και σε μια πολύ ωραία συσκευασία συστήνουν σε όλο τον κόσμο τα αγνά βιολογικά βότανα της ελληνικής υπαίθρου.

Αν και νέοι στην αγορά, λαμβάνουν πολύ ενθαρρυντικά δείγματα, ενώ το e-shop τους γίνεται ευρύτερα γνωστό σε επιχειρήσεις και νοικοκυριά του εξωτερικού.

Μιλήσαμε με τον Τάσο για να μας εξηγήσει τι ακριβώς κάνουν σήμερα…


P.E. Πως ξεκινήσατε την ενασχόλησή σας με τα βότανα;

Τ.Α. «Η FYSIS ιδρύθηκε στην Πάτρα από 3 νέους ανθρώπους, τον Κώστα, τον Άγγελο κι εμένα, τον Τάσο. Η εταιρεία μας ειδικεύεται στην επιλογή, διανομή και τυποποίηση των πιο αγνών και ποιοτικών βιολογικών βοτάνων που παράγει η ελληνική ύπαιθρος.

Είμαστε μια νεανική ομάδα η οποία συνδέεται με μια μακροχρόνια φιλιά, καθώς γνωριζόμαστε από το δημοτικό σχολείο. Και οι τρεις μας έχουμε τελειώσει το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Πατρών, αλλά έχουμε ακολουθήσει διαφορετικές ειδικότητες στα μεταπτυχιακά μας προγράμματα.

Ο Κώστας είναι απόφοιτος χρηματοοικονομικών από το Πανεπιστήμιο του Rotterdam. Το τελευταίο διάστημα ζει στην Ολλανδία και εργάζεται στην πολυεθνική εταιρεία.

Άγγελος

Oι Πατρινοί που "συστήνουν" σε όλο τον κόσμο τα αγνά βότανα της Ελλάδας!

Ο Άγγελος είναι ο μικρότερος αδερφός του Κώστα, ο οποίος τελειώνοντας τις προπτυχιακές σπουδές του, έφυγε για το Λονδίνο.

Εκεί απέκτησε τον μεταπτυχιακό του τίτλο από το London School of Economics. Για ένα διάστημα εργάστηκε ως οικονομικός αναλυτής, αλλά η αγάπη του για την επιστήμη και την έρευνα, τον οδήγησε στο Βέλγιο, όπου ολοκληρώνει το διδακτορικό του με θέμα το Διεθνές Εμπόριο και την Παραγωγικότητα των Επιχειρήσεων.

 

 

Τέλος, εγώ είμαι ο μόνος από τους ιδιοκτήτες της εταιρείας που παρέμεινε στην Ελλάδα.

Εδώ και δύο χρόνια έχω ολοκληρώσει το μεταπτυχιακό μου με ειδίκευση στο management, ενώ τα τελευταία 5 χρόνια εργάζομαι ως υπεύθυνος του τμήματος πωλήσεων σε τοπική επιχείρηση».


"Η αγάπη μας για την ελληνική φύση και τα προϊόντα της..."

P.E. Τι ήταν αυτό που οδήγησε 3 νέους ανθρώπους να ασχοληθούν με τα παραδοσιακά προϊόντα;

Τ.Α. «Εδώ και 3 χρόνια περίπου, ακολουθώντας το όραμά μας να αναδείξουμε τα υψηλής ποιότητας προϊόντα που παράγει η ευλογημένη ελληνική γη σε χώρες του εξωτερικού, βρήκαμε την απάντηση στα βότανα.

Η αγάπη μας για την ελληνική φύση και τα προϊόντα της σε συνδυασμό με την αύξηση της ζήτησης που παρατηρείται τα τελευταία χρόνια στα βιολογικά βότανα, μας έδωσαν το έναυσμα να ασχοληθούμε με το συγκεκριμένο τομέα».

P.E. Ποιες δυσκολίες αντιμετωπίσατε ή αντιμετωπίζετε στο εγχείρημά σας;

Τ.Α. «Δυστυχώς στην Ελλάδα τα εμπόδια που βρίσκει μπροστά του κάποιος που θέλει να ιδρύσει νέα εταιρεία, δεν τελειώνουν ποτέ. Η ασάφεια στις κρατικές υπηρεσίες και το ασφαλιστικό και φορολογικό σύστημα είναι κάποια από αυτά.

Χρειάζεται πολύ υπομονή, επιμονή και ψάξιμο, ώστε να κατανοήσει κανείς τον τρόπο λειτουργίας των δυσλειτουργικών κρατικών υπηρεσιών και να κινηθεί με βάση την ελληνική πραγματικότητα.

Από εκεί και πέρα, η μεγαλύτερη δυσκολία που αντιμετωπίσαμε ήταν στο να εντοπίσουμε πιστοποιημένους παραγωγούς συγκεκριμένων κατηγοριών αρωματικών βοτάνων που να καλύπτουν τις υψηλές απαιτήσεις μας, καθώς η προσφορά στο συγκεκριμένο τομέα είναι μικρή».


Μια αξιόλογη επιλογή για κάποιον που θέλει να ασχοληθεί με το επιχειρείν...

P.E. Η ανεργία είναι μια κατάσταση που βαραίνει τους νέους ανθρώπους, τι θα τους λέγατε σήμερα; Είναι μια ωραία απασχόληση τα παραδοσιακά προϊόντα;

T.Α. «Αυτό που θα πρότεινα στους νέους ανθρώπους είναι να ξεκινήσουν να υλοποιούν τις ιδέες τους. Οι νέοι άνθρωποι με την έμπνευση, τον ενθουσιασμό και την επιμονή τους μπορούν να οδηγήσουν τη χώρα μας στην έξοδο από το οικονομικό αδιέξοδο που βρίσκεται και να τη φέρουν στη θέση που της αξίζει.

Σίγουρα πάντως η ενασχόλησή με τα βιολογικά βότανα είναι πολύ ενδιαφέρουσα και μπορεί να αποτελέσει μια αξιόλογη επιλογή για κάποιον που θέλει να ασχοληθεί με το επιχειρείν. Η βιοποικιλότητα και οι γεωκλιματικές συνθήκες που επικρατούν στην Ελλάδα είναι λόγοι που ευνοούν την ανάπτυξή ποιοτικών γεωργικών προϊόντων και αποτελούν κίνητρο για νέες προσπάθειες».
 
P.E. Tι εξάγετε και τι έχει την μεγαλύτερη ζήτηση;

Τ.Α. «Τα προϊόντα που διακινούμε στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι τα εξής: Ρίγανη, Θυμάρι, Δάφνη, Μελισσόχορτο, Θρούμπι, Δενδρολίβανο, Φασκόμηλο και Λουίζα.

Η ρίγανη, η δάφνη και το φασκόμηλο έχουν τη μεγαλύτερη ζήτηση καθώς εδώ και χρόνια είναι από τα πιο διαδεδομένα είδη βοτάνων.

Μέσω της FYSIS θέλουμε ο κόσμος να γνωρίσει και τα υπόλοιπα βότανα, όπως το θρούμπι και το μελισσόχορτο, τα οποία έχουν κατά τη γνώμη μας πολύ υψηλή γαστρονομική αξία και πιστεύουμε ότι όποιος τα δοκιμάσει μία φορά σίγουρα θα τα ξαναχρησιμοποιήσει».


P.E. Ο στόχος σας είναι να φανταστώ το κοινό του εξωτερικού ή έχετε συνεργασίες και στην Ελλάδα;

Τ.Α. «Βεβαίως απευθυνόμαστε και στο ελληνικό κοινό, αλλά κατά κύριο λόγο απευθυνόμαστε στο κοινό του εξωτερικού. Στη δυτική Ευρώπη τα αρωματικά βότανα δεν καλλιεργούνται συστηματικά και σε μεγάλη έκταση. Η ζήτηση είναι μεγάλη και η προσφορά ποιοτικών βιολογικών βοτάνων είναι μικρή».

P.E. Είναι δύσκολο να ανταγωνιστείτε μεγάλες εταιρίες με βιολογικά;

Τ.Α. Κάθε εταιρεία είναι μοναδική και οφείλει πριν προχωρήσει σε οποιαδήποτε κίνηση, να μελετάει τον υπάρχοντα ανταγωνισμό.

Στη δική μας περίπτωση θεωρούμε πως αν και υπάρχει ανταγωνισμός στο χώρο των βιολογικών βοτάνων, υπάρχει επίσης και αρκετός χώρος στις αγορές του εξωτερικού.

Θεωρούμε ότι με το προϊόν μας προσφέρουμε μια ολοκληρωμένη και ξεχωριστή εμπειρία, παρέχοντας όχι μόνο το ποιοτικότερο προϊόν, αλλά και παρουσιάζοντάς το όπως του αξίζει με τη ξεχωριστή συσκευασία του την οποία θεωρούμε κόσμημα για την κουζίνα».


P.E. To όραμά σας;

Τ.Α. «Όραμα της εταιρείας είναι ο κόσμος να έρθει πιο κοντά, να γνωρίσει και να αγκαλιάσει τα ποιοτικά αρωματικά βιολογικά βότανα που παράγει η ελληνική γη.

Επίσης, μελλοντικά σκοπεύουμε τα προϊόντα FYSIS να διατίθενται μέσω ορισμένων επιλεγμένων και αναγνωρισμένης φήμης, καταστημάτων βιολογικών προϊόντων.

Τέλος, στόχος μας είναι μέσα από τη συμμετοχή μας σε αναγνωρισμένους διαγωνισμούς σχεδιασμού συσκευασίας να αποκτήσουμε ευρωπαϊκές διακρίσεις, καθώς πιστεύουμε στο πρωτότυπο σχεδιασμό και την ξεχωριστή γραφική τέχνη της συσκευασίας μας».