Περίπου 2 εκατομμύρια ανασφάλιστοι θα μπορέσουν από το νέο χρόνο να έχουν πλήρη και δωρεάν υγειονομική περίθαλψη σε Νοσοκομεία του ΕΣΥ, Κέντρα Υγείας και δομές Πρόνοιας, με παράλληλη δωρεάν απόκτηση τμήματος των φαρμάκων που θα χρειαστούν για την θεραπεία τους.

Εάν κατά τη διάρκεια του έτους βρουν εργασία και ασφαλιστούν διακόπτεται η δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και αποκτούν τις παροχές του ασφαλισμένου σε Ταμείο. Στην κατηγορία των 2 εκατομμυρίων σήμερα ανασφάλιστων περιλαμβάνονται άνεργοι, παιδιά έως 18 ετών, γυναίκες σε κατάσταση εγκυμοσύνης, άτομα με αναπηρία που φιλοξενούνται σε δομές Κοινωνικής Πρόνοιας και Ψυχικής Υγείας, φιλοξενούμενοι σε Ιδρύματα, κρατούμενοι σε φυλακές ή άτομα που παρέχουν κοινωφελή εργασία στο πλαίσιο άσκησης ποινής, ομογενείς, αλλοδαποί με άδεια διαμονής κλπ.

Αυτό προβλέπεται σε τροπολογία των Υπουργείων Υγείας και Διοικητικής Ανασυγκρότησης η οποία πρόκειται να κατατεθεί, εντός του Δεκεμβρίου, για ψήφιση στη Βουλή στο πλαίσιο της αντιμετώπισης της ανθρωπιστικής κρίσης. Η τροπολογία θα θεσπίζει δύο βασικές κατηγορίες ανασφάλιστων. Στην πρώτη γενική κατηγορία θα υπάγονται οι ανασφάλιστοι με ετήσιο εισόδημα για το 2015 άνω των 6.000 ευρώ.

Οι συγκεκριμένοι θα μπορούν να εξετάζονται η να νοσηλεύονται δωρεάν σε νοσοκομεία του ΕΣΥ και δομές πρωτοβάθμιας περίθαλψης (Κέντρα Υγείας και Πρόνοιας) με μια απλή υπεύθυνη δήλωση στην οποία θα αναγράφουν τον Αριθμό Μητρώου Κοινωνικής τους Ασφάλισης (ΑΜΚΑ). Παράλληλα θα δικαιούνται φαρμακευτική περίθαλψη καταβάλλοντας ανάλογη συμμετοχή στα φάρμακα όπως οι ασφαλισμένοι (έως 25%).

Στην δεύτερη κατηγορία θα υπάγονται οι ανασφάλιστοι με ετήσιο εισόδημα το 2015 έως 6.000 ευρώ. Οι ανασφάλιστοι αυτοί θα υποβάλουν αίτηση σε ΚΕΠ και θα δικαιούνται για το 2016 αλλά και για κάθε έτος (εφόσον παραμένουν ανασφάλιστοι η το προηγούμενο έτος δηλώνουν ετήσια εισοδήματα μέχρι 6.000 ευρώ) πλήρη και δωρεάν νοσοκομειακή αλλά και φαρμακευτική περίθαλψη.