Αυθαίρετο εδώ και δεκαετίες είναι το κτίριο του Καραμανδάνειου Νοσοκομείου Πατρών.

Απίστευτο έτσι; Ένα κτίριο, το μεγαλύτερο μέρος του οποίου έχει κατασκευαστεί πριν από το 1955 και το οποίο στεγάζει ένα δημόσιο νοσοκομείο για παραπάνω από 30 χρόνια, είναι στην ουσία παράνομο.

Το κτίριο βρίσκεται στην οδό Ερυθρού Σταυρού, στο Γηροκομείο και αποτελεί το παλιό Πρεβεντόριο που είχαν κατασκευάσει οι Ιταλοί. Το Καραμανδάνειο στεγάστηκε σε αυτό από τα μέσα της δεκαετίας του ’80, μετά από κινητοποιήσεις που είχαν γίνει από τους εργαζομένους και τους γιατρούς του νοσοκομείου, το οποίο ήταν το ακίνητο κληροδότημα του Ιωάννη Καραμανδάνη στην οδό Κορύλλων 2.

Το κληροδότημα του Ιωάννη Καραμανδάνη ανακαινίστηκε μέσω προγραμμάτων ΕΣΠΑ και εκεί σήμερα στεγάζεται το Ιατροπαιδαγωγικό Κέντρο. Αυτό όμως που δε μπορεί να πει στο ΕΣΠΑ είναι το βασικό κτίριο του νοσοκομείου του Καραμανδανείου στο Γηροκομείο, ακριβώς επειδή είναι αυθαίρετο.

Και να φανταστεί κανείς όλα αυτά τα χρόνια το κτίριο επεκτεινόταν, καθώς έχουν γίνει αρκετές κτιριακές προσθήκες για να καλυφτούν οι λειτουργικές ανάγκες του νοσοκομείου, προσθήκες που δεν έχουν την οικοδομική άδεια από την στιγμή που το ακίνητο είναι αυθαίρετο. Μόνο στην Ελλάδα έτσι;