«Γέφυρες» συνεννόησης με τις δυνάμεις της αντιπολίτευσης προσπαθεί να δημιουργήσει το Μέγαρο Μαξίμου, ενόψει της επώδυνης μεταρρύθμισης για το ασφαλιστικό, που φέρνει σημαντικές περικοπές στις συντάξεις. 

Η αιφνιδιαστική κίνηση του πρωθυπουργού να ζητήσει τη σύγκληση του συμβουλίου των πολιτικών αρχηγών, και μάλιστα από το Ισραήλ όπου βρισκόταν χθες το πρωί, μαρτυρά την πρόθεσή του να καταστήσει «συνυπεύθυνα» τα κόμματα και έχει πολλαπλούς αποδέκτες και σαφή στόχευση.

Τριπλή η στόχευση της κυβέρνησης

1. Ο πρωθυπουργός επιχειρεί να διαχειριστεί το πολιτικό κόστος από τα μέτρα που εισηγείται και ταυτόχρονα να αναγκάσει τις δυνάμεις της  αντιπολίτευσης να πάρουν ξεκάθαρη θέση μπροστά σε ένα τόσο κρίσιμο θέμα, όπως το ασφαλιστικό. Ακόμα και αν η όποια πρόταση, είναι αντίθετη από αυτήν της κυβερνητικής. Όπως εξηγούν από το περιβάλλον του πρωθυπουργού «τα κόμματα πρέπει να τοποθετηθούν μέχρι πού μπορούν να φτάσουν κι αυτά», πέρα από το να επενδύουν στην πολιτική ήττα της κυβέρνησης. Επ’ αυτού, στενός συνεργάτης του πρωθυπουργού δηλώνει στο iefimerida ότι «μπορούμε να συζητήσουμε με ψυχραιμία για να τα πάμε καλύτερα στο ασφαλιστικό», τονίζοντας ότι πρόκειται για ένα «μακροπρόθεσμο θέμα».

2. Το Μέγαρο Μαξίμου θέλει παράλληλα να προτάξει και να επικοινωνήσει το επιχείρημα ότι «το ασφαλιστικό είναι μια μεταρρύθμιση μακράς πνοής», εξηγώντας έτσι ότι θα μπορούσε να υπάρξει κοινή γραμμή απέναντι στους δανειστές.

3. Είναι σαφές ότι ο κ. Τσίπρας ανεβάζει… στροφές για να θέσει σε εγρήγορση και τους δικούς του βουλευτές. Η μειωμένη κοινοβουλευτική ισχύς έχει εδραιώσει το αίσθημα της ανησυχίας στο Μέγαρο Μαξίμου. Έτσι, η ηγεσία επιθυμεί να στείλει στην Κοινοβουλευτική Ομάδα το μήνυμα ότι τα περιθώρια είναι ασφυκτικά και πρέπει να «βάλουν πλάτη» ενόψει της πρώτης αξιολόγησης που μπορεί να ανοίξει τη συζήτηση για το χρέος.
 
Ο Τσίπρας αρχίζει τα τηλέφωνα 

Με το βλέμμα στραμμένο στο αυριανό... ραντεβού, το οποίο κατά πληροφορίες θα γίνει στις 12, ο πρωθυπουργός θα έχει από νωρίς το πρωί αλλεπάλληλες συσκέψεις με τους στενούς του συνεργάτες. Ήδη έχει συνομιλήσει με τον προσωρινό πρόεδρο της ΝΔ Γιάννη Πλακιωτάκη ενώ αναμένεται να ενημερώσει και τους υπόλοιπους αρχηγούς των κομμάτων της αντιπολίτευσης. 

Κλείνουν εκκρεμότητες

Με τα έως τώρα δεδομένα πάντως, το χρονοδιάγραμμα της κυβέρνησης προβλέπει Ασφαλιστικό και δεύτερο πακέτο μέτρων να ψηφίζεται ως τις 15 Δεκεμβρίου, ούτως ώστε με το ξεκίνημα του νέου χρόνου να μην υπάρχουν για το Μαξίμου τρύπες και ανοιχτά θέματα και βέβαια το... άγχος για νέες ψηφοφορίες.