Τη στιγμή που το Ισλαμικό Κράτος ρίχνει τη βαριά σκιά της κυρίως σε Ευρώπη και Μέση Ανατολή, το CNN σε εκτενές ρεπορτάζ του κάνει λόγο και για άλλη τρομοκρατική ομάδα, πιο φονική και αιματηρή από ότι τον ISIS.

Πρόκειται για την Μπόκο Χαράμ, την εξτρεμιστική ισλαμιστική τρομοκρατική οργάνωση που δρα στη βόρεια Νιγηρία και η οποία ευθύνεται για το θάνατο 6.644 ανθρώπων το 2014, μια αύξηση της τάξης του 317% από την προηγούμενη χρονιά, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Δείκτη Τρομοκρατίας.

Αντίθετα, ο ISIS είναι υπεύθυνος για τον θάνατο 6.073 ανθρώπων το αντίστοιχο έτος. Οι δυο αυτές εγκληματικές ομάδες, είναι υπεύθυνες για το 51% των θανάτων που αποδίδονται στην τρομοκρατία σε παγκόσμιο επίπεδο, στην πιο αιματηρή χρονιά στην ιστορία της τρομοκρατίας, σύμφωνα με την έκθεση.

Σε διεθνές επίπεδο, οι θάνατοι από την τρομοκρατία παρουσίασαν μια «δραματική αύξηση» το 2014, που μεταφράζεται σε αύξηση της τάξεως του 80% από το προηγούμενο έτος, σύμφωνα με  μελέτη από το Ινστιτούτο Οικονομικών και Ειρήνης.

Αρχηγός της Μπόκο Χαράμ, είναι ο Αμπουμπακάρ Σεκάου και υπολογίζεται ότι η ομάδα διαθέτει 6.000 με 8.000 μαχητές. Στόχος της οργάνωσης είναι να απαγορεύσει δραστηριότητες οι οποίες έχουν σχέση με το δυτικό τρόπο ζωής, ενώ από το 2009 έχει ως στόχο να εγκαθιδρύσει στη Νιγηρία ένα ισλαμικό χαλιφάτο, ανατρέποντας την κυβέρνηση της χώρας.

Η οργάνωση έχει απαγάγει πάνω από 500 άτομα, συμπεριλαμβανομένων 276 μαθητριών από το Τσίμπο. Η Μπόκο Χαράμ αρχικά συνδεόταν με την αλ Κάιντα, αλλά το 2014 υποστήριξε το ΙΚΙΛ πριν δεσμευτεί επίσημα την υποταγή της σε αυτό τον Μάρτιο του 2015.