Τις πνευματικές διαδρομές στην εκκλησία άλλοτε και σήμερα παρουσίασε η Ιερά Μητρόπολη Πατρών στην εκδήλωση που διοργάνωσε στο πλαίσιο του Ελεύθερου Βήματος, του Forum Ανάπτυξης 2015 – 18ου  Money Show Πάτρας. Ο ρόλος και η στάση των ΜΜΕ απέναντι στο έργο και τη δραστηριότητα της Εκκλησίας και ο βαθμός και ο τρόπος διάδρασής της με αυτά, απασχόλησαν έντονα τη συζήτηση που αναπτύχθηκε.

Κεντρικός ομιλητής ήταν ο πατήρ Νικόλαος Σκιαδαρέσης ,Πρωτοπρεσβύτερος και Προϊστάμενος του Ι.Ν. Αγίου Ανδρέου, ο οποίος συμπερασματικά επεσήμανε ότι  «η εκκλησία χαράσσει και ακολουθεί δικές της διαδρομές  επικοινωνίας, χρησιμοποιεί δε τους νέους τρόπους που προσφέρουν οι νέες τεχνολογίες, όμως δεν θα πρέπει να της διαφεύγει ότι  το έργο της είναι, η ομολογία της Ορθόδοξης πίστης. Έτσι δεν θα διδάξει μόνο, αλλά και θα δείξει το διαδικτυακό της ύφος, προσανατολίζοντας με βάση τις δικές της αρχές, τους ανθρώπους και οδηγώντας την ακοινώνητη δυστυχώς κοινωνία μας, σε κοινωνία πίστεως και αγάπης. Άρα ναι  της εκκλησίας μας στον ποιμαντικό συγχρονισμό της, όχι όμως στην εκκοσμίκευσή της. Έτσι μπορούμε να καταγράφουμε τις ποιμαντικές της διαδρομές, που αποσκοπούν, όχι στην απλή ενημέρωση του συγχρόνου ανθρώπου, αλλά στην προσφορά λόγου αλήθειας και ζωής. Παράλληλα οφείλει να προστατεύει υπεύθυνα το ποίμνιό της  από ποικίλους κινδύνους, που περνάνε με ύπουλο τρόπο μέσα από πονηρές αντιδιαδρομές , οι οποίες αποσκοπούν στον ευτελισμό κάθε παραδεδεγμένης αξίας και αρχής. Επομένως, ούτε θεοποίηση των ΜΜΕ, ούτε όμως και δαιμονοποίησή τους».

Τη μετριοπαθή στάση της εκκλησίας απέναντι στη υπερπροβολή πρόκρινε ο δημοσιογράφος Παναγιώτης Ρηγόπουλος, ο οποίος καυτηρίασε την άλλοτε πυκνότατη  εμφάνιση  κάποιων ανθρώπων που ανήκουν στους κόλπους της, στη διάρκεια της ομιλίας του με θέμα: «Η θέση και η παρουσία της εκκλησίας στο περιβάλλον των ΜΜΕ».

Επιπρόσθετα, αξιοποίησε την πολύχρονη εμπειρία τους ως εργαζόμενος στα ΜΜΕ για να περιγράψει τον τρόπο λειτουργίας τους  και να υπογραμμίσει την σκοπιμότητα που μπορεί να υπάρχει σε δεδομένες περιπτώσεις, ως προς την αλλοίωση του εκπεμπόμενου μηνύματος.

Ομιλητής ήταν ο επίσης δημοσιογράφος Κωνσταντίνος Σπηλιωτόπουλος που αναφέρθηκε στην «Προβολή προαιώνιων αληθειών σε ένα ολότελα νέο τοπίο».

«Η εκκλησία θα συνεχίζει να κινείται αμφίδρομα: και προς την οδό της απευθείας επαφής με τα μέλη της (π.χ.διά του Θείου Κηρύγματος που αναπτύσσεται στους ναού από κληρικούς ή λαϊκούς ιεροκήρυκες), αλλά και προς την οδό της αξιοποίησης των ευκαιριών που παρέχει στην εποχή μας το Διαδίκτυο για τη μετάδοση των αρχών και των θέσεών της (“και τούτο ποιείν κακείνο μη αφιέναι”,κατά τη γνωστή ευαγγελική προτροπή).», ανέφερε μεταξύ άλλων για να  πει κλείνοντας: «Έχω την ακράδαντη πεποίθηση ότι το μήνυμα του χριστιανισμού θα συνεχίσει να εκπέμπεται ισχυρό. Κι αν μάλιστα οι φορείς του κάνουν και σωστή χρήση των νέων μεθόδων επικοινωνίας, είτε των σήμερα υφισταμένων είτε όσων ακολουθήσουν στο μέλλον, θα είναι ολοένα ισχυρότερο».