Δεν τίθεται θέμα σύγκρισης. Μαζί με τα νέα καταστήματα που ανοίγουν υπάρχουν δεκάδες περισσότερα που κλείνουν. Στο κέντρο της Πάτρας και στις συνοικίες.

Στις συνοικίες είναι γεγονός ότι ειδικότερα στον εμπορικό κλάδο, το ένα λουκέτο έρχεται μετά το άλλο και ακόμη επιχειρήσεις που είναι χρόνια στον χώρο και δεν είχαν κανένα πρόβλημα, αναγκάζονται να κλείσουν.

Τα συνοικιακά εμπορικά μαγαζιά δύσκολα θα αντέξουν και σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, με το «τσουνάμι» του τρίτου μνημονίου που έρχεται, τα καταστήματα που θα παραμείνουν όρθια θα είναι μετρημένα.

Όμως και στο κέντρο δεκάδες καταστήματα αντιμετωπίζουν μεγάλο πρόβλημα. Εμπορικοί δρόμοι που κάποτε ήταν γεμάτοι από ζωή, νεκρώνουν, με τα λουκέτα να είναι κάτι σαν… ντόμινο και να καλύπτουν ακόμα και ολόκληρα τετράγωνα.

Είναι χαρακτηριστικό ότι αν το ψάξει κανείς δεν υπάρχει τετράγωνο στο εμπορικό κέντρο της Πάτρας που να μην έχει έστω και ένα ξενοίκιαστο μαγαζί.  Ακόμα και καταστήματα που είναι χρόνια στον χώρο τους και σε τομείς που κάποτε θεωρούνταν κερδοφόροι.

Παράδειγμα, γνωστό κατάστημα παιδικών ρούχων στο κέντρο της Πάτρας έκλεισε και έβαλε λουκέτο. Και όχι μόνο αυτό. Υπάρχουν και δεκάδες ακόμα μαγαζιά που δίνουν μάχη για να επιβιώσουν.

Αλλάζουν ακόμα και στέγη για να γλιτώσουν έστω και λίγα ευρώ, μεταφερόμενα ακόμα και λίγα μέτρα μακριά από εκεί που ήταν, έχοντας βρει ένα κάπως πιο χαμηλό ενοίκιο. Τόσο μεγάλη είναι η μάχη που δίνουν οι ιδιοκτήτες τους. Το μέλλον για το εμπόριο και την αγορά της Πάτρας είναι το λιγότερο δύσκολο…