Μικρά παιδιά που κανονικά θα έπρεπε να παίζουν με τα παιχνίδια τους, σου κάνουν έτσι στα καλά των καθουμένων επίθεση, σε χτυπούν και σε κλέβουν, μόνο και μόνο για λίγα ευρώ, για μία χρυσή αλυσίδα ή ένα κινητό τηλέφωνο.

Τα κρούσματα της παιδικής παραβατικότητας ολοένα και αυξάνονται, με θύματα ανυποψίαστους πολίτες που κάποτε δεν θα μπορούσαν με τίποτα να φανταστούν ότι ένα παιδάκι έξι, οχτώ ή και δέκα χρονών θα τους έκαναν κακό.

Και όμως ζούμε σε μία εποχή που ακόμα και τα μικρά παιδιά, είτε από μόνα τους, είτε με τις εντολές των μεγαλυτέρων τους, έχουν βγει και αυτά στο «πλιάτσικο» και κλέβουν ότι βρουν, μη διστάζοντας να χρησιμοποιήσουν ακόμα και βία όταν μπορούν.

Τουλάχιστον τρία τέτοια περιστατικά απασχόλησαν το γραφείο Τύπου της τοπικής ΕΛ.ΑΣ. τις τελευταίες ώρες. Τα περισσότερα από αυτά τα παιδιά είναι ρομά που βγαίνουν για βόλτα κατά ομάδες και την… πέφτουν σε ηλικιωμένους κυρίως και γυναίκες.

Περπατούν βρώμικα στους δρόμους, αλητεύοντας, με το τσιγάρο στο στόμα, σε μία εποχή που πλέον τίποτα δεν μας κάνει εντύπωση. Είναι και αυτό ένα φαινόμενο της εξαθλίωσης, της πείνας και της φτώχειας που χαρακτηρίζει την Πατρινή κοινωνία τα τελευταία χρόνια, φαινόμενο που ταιριάζει «γάντι» με την αύξηση της παραβατικότητας, κυρίως από ιδιαίτερες κοινωνικές ομάδες που έτσι και αλλιώς είχαν πρόβλημα στο να προσαρμοστούν με το υπόλοιπο κοινωνικό σύνολο…