Ανακοίνωση με τις θέσεις τους σχετικά με το Τοπικό Σχέδιο Αποκεντρωμένης Διαχείρισης Απορριμμάτων των Δήμων Αιγιαλείας και Καλαβρύτων που προωθείται από τους δύο Δήμους, έδωσαν στη δημοσιότητα εκπρόσωποι από 10 συλλόγους και φορείς της Αιγιάλειας, όπου κατηγορηματικά απορρίπτουν τον σχεδιασμό και τον τρόπο σχεδίασης όπως εξελίσσεται και ζητούν ουσιαστική διαβούλευση με τεκμηριωμένες προτάσεις και με τη δική τους συμμετοχή. 

Αναλυτικά, η ανακοίνωση αναφέρει τα εξής:
 
Πραγματοποιήθηκε με επιτυχία τη Δευτέρα 28-09-2015, στα γραφεία του Ιατρικού Συλλόγου Αιγίου, η πρώτη συνάντηση φορέων και πολιτών της Αιγιαλείας με αντικείμενο συζήτησης το Τοπικό Σχέδιο Αποκεντρωμένης Διαχείρισης Απορριμμάτων των Δήμων Αιγιαλείας και Καλαβρύτων. 

Η συντριπτική πλειοψηφία των παρευρισκομένων θεώρησε ότι υπάρχει μεθόδευση που αποτελεί εμπαιγμό και χαρακτήρισε το προτεινόμενο σχέδιο δουλειά του «ποδαριού».  

Εδώ και μια πενταετία οι περιβαλλοντικοί Σύλλογοι της Αιγιάλειας παρουσιάζουν τις πάγιες θέσεις τους για την αντιμετώπιση του προβλήματος. Θέσεις που σχεδόν όλοι οι αιρετοί αποδέχονται, πλην όμως δεν τις υλοποιούν.

Το  συγκεκριμένο σχέδιο θα ήταν καλής κατεύθυνσης εάν είχε μπει στην ουσία του προβλήματος.  Αντ’ αυτού είδαμε να υπάρχει στο σχέδιο ο εγκληματικά υπερφορτωμένος Χ.Υ.Τ.Α. Ανατολικής Αιγιάλειας, χωρίς κάποια συγκεκριμένη πρόταση βελτίωσης της κατάστασης, τα  πακέτα της Τέμενης, οι ανεξέλεγκτοι  Χ.Α.Δ.Α. και φυσικά ο ήδη χαρακτηρισμένος παράνομος ΧΥΤΑ Παπανικολού, του οποίου οι εργασίες έχουν ανασταλεί.

Έχοντας υπόψη όλο το αμαρτωλό παρελθόν, αλλά και τα μεγάλα συμφέροντα που περιστρέφονται γύρω από τον σύγχρονο "θησαυρό" των απορριμμάτων, αρνούμαστε να συμπράξουμε σε ένα θολό και βιαστικό σχέδιο για ένα τόσο σημαντικό θέμα που αφορά στην υγεία, το περιβάλλον, αλλά και την αισθητική της Αιγιάλειας.

Καλούμε τη Δημοτική Αρχή να δει το θέμα με την απαιτούμενη σοβαρότητα και να προχωρήσει σε πραγματική διαβούλευση με τους φορείς και τις τοπικές κοινωνίες, με ανοιχτές εκδηλώσεις στις Δημοτικές Ενότητες Αιγείρας, Ακράτας, Διακοπτού, Αιγίου, Ερινεού και Συμπολιτείας με στόχο όχι μόνο την ουσιαστική ενημέρωση των πολιτών, αλλά τη συνδιαμόρφωσή του από αυτούς οι οποίοι καλούνται να το εφαρμόσουν. 

Το χρονικό διάστημα των ολίγων ημερών που προτίθεται η Δημοτική Αρχή να θέσει το θέμα σε διαβούλευση, είναι ανεπαρκές για να γίνουν ουσιαστικές συζητήσεις και τεκμηριωμένες προτάσεις.
  
Ας καταλάβουμε όλοι ότι το τελικό σχέδιο που θα κατατεθεί, πρέπει να είναι προϊόν επεξεργασίας των προτάσεων που θα κατατεθούν από φορείς και πολίτες. Είναι επίσης και η μοναδική ευκαιρία να προχωρήσουμε επιτέλους σε οργανωμένο σχέδιο διαχείρισης των απορριμμάτων, το οποίο, αν εφαρμοστεί σωστά, θα αλλάξει ουσιαστικά την συνολική εικόνα της Αιγιάλειας και θα συμβάλλει στην προστασία του περιβάλλοντος. 

Ας μη χάσουμε τη μοναδική ευκαιρία που παρουσιάζεται, έστω και καθυστερημένα, να ασχοληθούμε με την ουσία του προβλήματος και όχι με τα οικονομικά συμφέροντα των αρπακτικών.

Περιμένουμε τη θετική απάντηση της Δημοτικής Αρχής για μια συνάντηση ουσίας, ώστε να καταθέσουμε και συγκεκριμένες προτάσεις.

ΑΓΡΟΤΙΚΟΣ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΣ ΚΑΜΑΡΩΝ
ΙΑΤΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΑΙΓΙΟΥ
ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΚΟΡΙΝΘΙΑΚΟΥ ΚΟΛΠΟΥ «ΑΛΚΥΩΝ»
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΔΡΑΣΗ «ΙΡΙΔΑ»
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ «Ο ΠΟΤΑΜΟΣ ΦΟΙΝΙΚΑΣ»
ΠΕΡΙΒ/ΚΟΣ – ΠΟΛΙΤ/ΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΑΛΥΚΗΣ ΑΙΓΙΟΥ «Ο ΑΓΙΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ»
ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΚΑΜΑΡΩΝ «ΑΠΟΛΛΩΝ»
ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΑΙΓΙΑΛΕΙΑΣ ΚΑΙ ΚΑΛΑΒΡΥΤΩΝ
ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΑΙΓΙΑΛΕΙΑΣ
ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΠΑΡΑΛΙΑΣ ΑΚΡΑΤΑΣ

Τηλέφωνα Επικοινωνίας:
Οικονόμου Κώστας (Ανατολική Αιγιάλεια) 6971667009
Παπαδόπουλος Νίκος (Αίγιο) 6936938511
Σαμπάνη Αγγελική (Δυτική Αιγιάλεια) 6932130626