Η πρόσφατα ανακαινισμένη και πεντακάθαρη, κεντρική πλατεία των Καλαβρύτων, είχε χθες, Πέμπτη, 28 Αυγούστου 2015, την τιμητική της. Χίλιοι πεντακόσιοι, περίπου, πολίτες και επισκέπτες των Καλαβρύτων ανταποκρίθηκαν στην πρόσκληση του διοργανωτή Δήμου Καλαβρύτων, γέμισαν την πλατεία Ζαϊμαίων και εντυπωσιάσθηκαν και συγκινήθηκαν από την εξαιρετική συναυλία της Πολυφωνικής Χορωδίας Πάτρας, με τα ανεπανάληπτα τραγούδια του Μάνου Χατζιδάκι και του Μίκη Θεοδωράκη, αφιερωμένη, στα 90 χρόνια από τη γέννηση (το 1925) των δύο, αυτών, σημαντικότερων πυλώνων της σύγχρονης ελληνικής συνθετικής δημιουργίας.

Οι, solietdueti, νέοι και εκπληκτικοί ερμηνευτές, η Καλαβρυτινή, Χριστίνα Μιχ. Τσιμπρή και ο Πατρινός, Χρήστος Κωνσταντόπουλος, τα μέλη της Ορχήστρας και της Μικτής Χορωδίας της Πολυφωνικής, υπό την αριστοτεχνική διεύθυνση και ενορχήστρωση των μαέστρων Σταύρου Σολωμού (Διευθυντή της Πολυφωνικής) και Σταμάτη Λέκκα (Διευθυντή του Μουσικού Σχολείου Πατρών), έδωσαν τον καλύτερο τους εαυτό και κυριολεκτικά, μάγεψαν, το κοινό, που συγκεντρώθηκε για να τους παρακολουθήσει.

Η ιστορικότητα, ο συμβολισμός και η ομορφιά του χώρου (της κεντρικής πλατείας των Καλαβρύτων), η, ήσυχη, κατανυκτική και ευλαβική παρακολούθηση της συναυλίας, η συνεχής θέα και ο χρωματιστός φωτισμός του, σχεδόν, ολόγιομου φεγγαριού, που δημιουργούσε την κατάλληλη ατμόσφαιρα και οι εξαιρετικές ερμηνείες και αποδόσεις των τραγουδιών, έκαναν τους θεατές να συμμετέχουν και να σιγοτραγουδούν τα, αγαπημένα σ’ όλους, τραγούδια, «μην το ρωτάς τον ουρανό», «πάμε μια βόλτα στο φεγγάρι», «το φεγγάρι είναι κόκκινο», «πές μου μια λέξη», «αγάπη μου, αγάπη μου», «έλα σε μένα», «η μαργαρίτα η μαργαρώ», «όμορφη πόλη» και πολλά άλλα.

Ανάμεσα στο κοινό που παρακολούθησε τη συναυλία διακρίνονταν, ο βουλευτής Αχαΐας του Ποταμιού Ιάσωνας Φωτήλας, ο Ανδρέας Φούρας, ο Αθανάσιος Παπαδόπουλος, ο Αλέξης Σκαρμέας, Αντιδήμαρχοι, βοηθοί Δημάρχου και δημοτικοί σύμβουλοι Καλαβρύτων, η Διευθύντρια της ΑΧΑΪΑ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗΣ Α.Ε. Ηρώ Τσιμπρή, οι Διευθυντές του Χιονοδρομικού Κέντρου Καλαβρύτων και του Σπηλαίου Λιμνών Καστριών Λεωνίδας Σπυρόπουλος και Αθανάσιος Ζησιμόπουλος, ο Πρόεδρος και μέλη, του Δημοτικού Μουσείου Καλαβρυτινού Ολοκαυτώματος και πολλοί άλλοι.


Την ίδια επιτυχία, με τη συναυλία, είχε και η εκδήλωση για τη ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ ΚΑΙ ΤΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ, που προηγήθηκε αυτής και στην οποία ο γνωστός οινολόγος και οινοποιός, από το Αίγιο, Άγγελος Ρούβαλης και συνεργάτες του, παρουσίασαν στο κοινό τους τρόπους και τα «μυστικά» της γευστικότερης και ιδανικότερης σύνδεσης και του απολαυστικότερου συνδυασμού, του κρασιού με το τυρί.

Η εκδήλωση αυτή, που διοργανώθηκε από, το Δήμο Καλαβρύτων και την αναπτυξιακή του εταιρεία ΑΧΑΪΑ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ Α.Ε., είχε, ως στόχο, να αναδείξει τα εξαιρετικά τοπικά προϊόντα με ονομασία προέλευσης, τα τυριά των Καλαβρύτων και τα κρασιά της Αιγιαλείας και να προβάλει τις δράσεις, τις πρωτοβουλίες και τα οφέλη του προγράμματος Leader, που διαχειρίζεται η ΑΧΑΪΑ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ Α.Ε.

Ο Δήμαρχος Καλαβρύτων κ. Γιώργος Λαζουράς μετά το πέρας των εκδηλώσεων δήλωσε: «Η εξαιρετική συναυλία της Πολυφωνικής Χορωδίας της Πάτρας και οι υπέροχες ερμηνείες της συμπολίτισσας μας Χριστίνας Μιχ. Τσιμπρή και του Χρίστου Κωνσταντόπουλου, με αξιαγάπητα, μελωδικά, ερωτικά και επικά, τραγούδια του Μάνου Χατζιδάκι και του Μίκη Θεοδωράκη , άφησαν μια ξεχωριστή αίσθηση, συγκίνησαν και εντυπωσίασαν το πολυπληθές, για τα Καλάβρυτα, κοινό που την παρακολούθησε και την απόλαυσε.

Τέτοιες εκδηλώσεις, ο Δήμος Καλαβρύτων και τις στηρίζει και θα τις συνεχίσει, μέσα από μια ευρύτερη και μονιμότερη συνεργασία με τη διάσημη Πολυφωνική Χορωδία της Πάτρας. Παράλληλα, η εκδήλωση για τη Γαστρονομία και τον Πολιτισμό, κατά την οποία μεγάλος αριθμός πολιτών δοκίμασε και συνδύασε εκλεκτά Καλαβρυτινά τυριά με υπέροχα κρασιά της Αιγιαλείας, ανέδειξε τα ονομαστά και περίφημα τοπικά μας προϊόντα, το τυρί και το κρασί και επιβεβαίωσε το σημαντικό και ωφέλιμο έργο που παράγει η αναπτυξιακή εταιρεία των δήμων και των κοινωνικών φορέων της Αχαΐας, η ΑΧΑΪΑ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ Α.Ε.».