Η απόφαση της Νομαρχιακής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ Αχαΐας έχει ως εξής ύστερα από την συνεδρίαση που έγινε το βράδυ της Τετάρτης: «Μετά την υπογραφή της συμφωνίας, η οποία σε μεγάλο μέρος της είναι έξω από τις προγραμματικές δηλώσεις αλλά και το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ, οι εξελίξεις σε κυβέρνηση και κόμμα ήταν ραγδαίες.

Η κυβέρνηση έχασε την κοινοβουλευτική πλειοψηφία και το κόμμα διασπάστηκε. Η προσφυγή στις κάλπες ήταν πρώτα-πρώτα ζήτημα ηθικής και δημοκρατικής τάξης. Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και ο Αλέξης Τσίπρας όφειλαν να απευθυνθούν στο λαό μετά τη συμφωνία με τους δανειστές. Η Αριστερά δεν μπορεί να παίζει το κρυφτούλι με τη λαϊκή εντολή. Με τη συμφωνία ξεπεράστηκαν τα όρια της λαϊκής εντολής του Γενάρη και ο μόνος αρμόδιος να αποφανθεί αν καλώς έγινε αυτό είναι ο ίδιος ο ελληνικός λαός.

Από ένα σημείο και πέρα όμως η προσφυγή στις κάλπες έγινε και ζήτημα συνταγματικής τάξης. Η κυβέρνηση, λόγω της στάσης μιας ομάδας βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, έχασε τη δεδηλωμένη. Θα ήταν εκτροπή ακόμα και να σκεφτεί να ξαναφέρει από το παράθυρο στην εξουσία το παλιό και φθαρμένο πολιτικό συνονθύλευμα που ο λαός έδιωξε από την πόρτα. Γι’ αυτό και κυβέρνηση από την παρούσα Βουλή δεν μπορούσε να προκύψει. Η μόνη δημοκρατική διέξοδος ήταν οι εκλογές και αυτό έκανε χωρίς καμιά ταλάντευση. Ο λόγος στο λαό για όλους και για όλα.

Μέσα σε αυτό το περιβάλλον προχωράμε σε μια ακόμη κρίσιμη εκλογική αναμέτρηση, όπου θα κληθούμε να υπερασπίσουμε τις κυβερνητικές επιλογές καθώς και τη θέση του κόμματός μας στη ριζοσπαστική αριστερά. Είναι αναγκαίο να συγκροτήσουμε ένα πραγματικά ενιαίο κόμμα με δημοκρατικές διαδικασίες, με συμμετοχή, χωρίς διαφορετικά στρατηγικά σχέδια.

Η συμφωνία που υπέγραψε η κυβέρνηση σαφώς και δεν μπορεί να αποτελεί το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ. Η συμφωνία είναι το περιβάλλον που θα αναγκαστούμε να λειτουργήσουμε. Σε αυτό το περιβάλλον θα πρέπει να προσπαθήσουμε να κάνουμε πράξη μεταρρυθμίσεις σε όλους τους τομείς της ελληνικής κοινωνίας και οικονομίας. Να έχουμε ένα σχέδιο που θα βγάλει την χώρα όσο πιο γρήγορα γίνεται από μνημόνια και επώδυνες συμφωνίες.

Να χαράξουμε ένα σχέδιο παραγωγικής ανασυγκρότησης που θα αναδεικνύει νέες παραγωγικές κοινωνικές δυνάμεις. Να χτίσουμε τις συμμαχίες μας. Να δημιουργήσουμε τις δυνατότητες της αυτονομίας της χώρας, εκμεταλλευόμενοι τα όποια θετικά περιλαμβάνονται στη συμφωνία σε όφελος του ελληνικού λαού.

Στις επικείμενες εκλογές δεν θα κριθεί μόνο η διαπραγμάτευση και το αποτέλεσμά της. Θα κριθούν επίσης:

* Η στάση του παλιού συστήματος κατά τη διάρκεια της σκληρής διαπραγμάτευσης. Η προσπάθειά τους, που σιγοντάριζε τους εκβιασμούς των δανειστών για όπως-όπως συμφωνία. Η καλλιέργεια από τη μεριά τους της ασύδοτης κινδυνολογίας του Grexit, που έδινε σκοινί στους δανειστές να κρεμάσουν τη χώρα. Το φανατικό τους Ναι στο δημοψήφισμα, που αφαιρούσε δύναμη από την Ελλάδα. Και φυσικά οι μνημειώδεις μνημονιακές τους δεσμεύσεις, που περιόρισαν ασφυκτικά τις δυνατότητες της διαπραγμάτευσης.

* Η στάση επίσης εκείνων που εν μια νυκτί πέρασαν από διακηρύξεις στήριξης της κυβέρνησης και εμπιστοσύνης στον πρωθυπουργό, στην ανατροπή της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού. Και οι οποίοι, λες και αυτό είναι το πιο φυσικό και ηθικό πράγμα, έκαναν κύριο στόχο τους τον ΣΥΡΙΖΑ και την κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα. Με συγκολλητική ουσία του μετώπου που συγκροτούν την επιστροφή στη δραχμή, με ότι αυτό συνεπάγεται για τους εργαζόμενους και το λαό της Ελλάδας.

* Κυρίως όμως αυτό που θα κριθεί στις εκλογές δεν είναι το χτες και η αποτίμησή του. Είναι το αύριο και η διαχείρισή του. Είναι ποιος θα εφαρμόσει τη δύσκολη συμφωνία, με γνώμονα την ελάφρυνση των βαρών για τους εργαζόμενους, τους μικρομεσαίους, και τους αγρότες. Ποιος θα επιδιώξει να μην πληρώσουν πάλι οι συνταξιούχοι τα σπασμένα. Ποιος θα δώσει τη μάχη για να μπει τέλος στον εργασιακό μεσαίωνα.

Ποιος είναι σε θέση να διαπραγματευτεί πιο αποφασιστικά και αποτελεσματικά για την ελάφρυνση του χρέους, που προβλέπεται από τη συμφωνία. Και ποιος θέλει και μπορεί να βάλει χέρι στους φεουδάρχες, να αντιμετωπίσει την επιδημία της διαπλοκής και της διαφθοράς, να πατάξει τη φοροδιαφυγή, τον κομματισμό, και το ρουσφέτι. Και να δώσει τη μάχη των μαχών για την εκ βάθρων αλλαγή του κράτους.

Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι παρά τις όποιες δυσκολίες, το διάστημα από τη 25η Γενάρη μέχρι σήμερα η κυβέρνηση προχώρησε σε μια σειρά από αλλαγές αλλά και σε αποκατάσταση αδικιών που όχι μόνο δεν πρέπει να παραγνωρίζουμε, αλλά πρέπει να αποτελέσουν βασικό μέρος της προεκλογικής μας δράσης (Επαναπροσλήψεις απολυμένων, μη υλοποίηση ιδιωτικοποίησης της μικρής ΔΕΗ και ΑΔΜΗΕ, νόμος για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης, αποτροπή ιδιωτικοποίησης απορριμμάτων και εργοστασίων διαχείρισης, Σκουριές, προσλήψεις στην υγεία, μετανάστες 2ης γενιάς, κατάργηση αξιολόγησης-απόλυσης, νόμος για ΑΜΕΑ, συντάξεις παλιννοστούντων, κατάργηση φυλακών υψίστης ασφαλείας, αποσυμφόρηση φυλακών, 100 δόσεις, τακτοποίηση όλων των χρεών, κόκκινα δάνεια κ.α.).

Επίσης, καταφέραμε να διεθνοποιήσουμε το ελληνικό πρόβλημα, να ανοίξουμε τη συζήτηση για την μη βιωσιμότητα του Ελληνικού χρέους και την συνακόλουθη μείωσή του, να δημιουργήσουμε παγκόσμια αμφισβήτηση της πολιτικής λιτότητας που εφαρμόζει η Ευρωζώνη.Ζητήματα κοινωνικής αλληλεγγύης και κοινωνικής δικαιοσύνης αποτέλεσαν προτεραιότητα για την Κυβέρνηση το προηγούμενο διάστημα και αποτελούν αναπόσπαστο μέρος του προγράμματός και της αντίληψής μας.

Όλα τα παραπάνω αποτελούν σαφές δείγμα των προθέσεών μας και για την επόμενη περίοδο. Προφανώς όλα αυτά δεν απαλύνουν αρνητικά σημεία της συμφωνίας, αποτελούν όμως δείγμα γραφής και μάλιστα ισχυρό.Όλοι εμείς που επιλέγουμε να συνεχίσουμε, συμμετέχοντας ενεργά στο κόμμα αλλά και να στηρίξουμε την κυβέρνηση και τις επιλογές της, έχουμε συνειδητοποιήσει πως η επιλογή της υπογραφής της δύσκολης συμφωνίας αποτελούσε τη μόνη δυνατή λύση στη συγκεκριμένη στιγμή σε σχέση με τις άλλες επιλογές, είτε την συμφωνημένη έξοδο με μνημόνιο και δραχμή (σύμφωνα με το σχέδιο Σόιμπλε) είτε την άτακτη χρεοκοπία που θα οδηγούσε σε πλήρη οικονομική και κοινωνική καταστροφή και μοναδική δυνατότητα δανεισμού από το ΔΝΤ σε ένα περιβάλλον χωρίς δυνατότητες συμμαχιών.

Δεν κρύβουμε τα λάθη μας, τις προσδοκίες που μεταδώσαμε και δεν μπορέσαμε να υλοποιήσουμε όμως ξεκάθαρα τοποθετούμαστε πώς είμαστε η μόνη πολιτική δύναμη που μπορούμε να υπερασπιστούμε τον κόσμο της εργασίας, να δώσουμε διεξόδους, να ενεργοποιήσουμε δυνάμεις, να εγγυηθούμε ένα μέλλον με αξιοπρέπεια, χωρίς να εγκλωβιζόμαστε σε ιδεοληψίες, χωρίς να συμβιβαζόμαστε στην προοπτική για μια άλλη κοινωνία. Πιο ώριμοι, πιο αποφασιστικοί, πιο προσγειωμένοι, είμαστε η μεγάλη εγγύηση αυτή τη στιγμή για τη δημοκρατία, τη διαφάνεια, την πρόοδο, τη διαχείριση της καθημερινότητας με γνώμονα τα συμφέροντα των πολλών και όχι τα κέρδη των λίγων.

Στο κάτω-κάτω εμείς ως αριστεροί δεν μπορούμε να θεωρούμε ότι ήρθε το τέλος της ιστορίας. Ξέρουμε ότι όλα είναι σε κίνηση. Κι αν αποδεχόμαστε μια πραγματικότητα δεν είναι για να υποκλιθούμε σ' αυτή, αλλά για να την αλλάξουμε με αγώνες. Μια μάχη μπορεί να χάθηκε, ο «πόλεμος» όμως συνεχίζεται. Η εμπειρία των τελευταίων μηνών μέσα από λάθη και καθυστερήσεις μας κάνει πιο δυνατούς, πιο έτοιμους από ποτέ.

Το ΟΧΙ του ελληνικού λαού στο δημοψήφισμα ισχυροποίησε τη κυβέρνηση σε μια κρίσιμη στιγμή της διαπραγμάτευσης, όπου οι εταίροι διέκοψαν ουσιαστικά κάθε συζήτηση και η χώρα οδηγούταν σε άτακτη χρεοκοπία.Το ερώτημα ήταν σαφές το ίδιο και η απάντηση. Με την απάντηση του Ελληνικού λαού η κυβέρνηση ξαναμπήκε στη διαπραγμάτευση. Σε αυτό το πλαίσιο θα διεκδικήσουμε την νίκη στις εκλογές. Δεν θα απεμπολήσουμε την ταυτότητά μας, δεν θα τη χαρίσουμε σε κανένα. Οδηγός μας ήταν είναι και θα είναι οι ανάγκες των πολλών έναντι των συμφερόντων των λίγων. Σε αυτό θα κριθούμε στο τέλος της τετραετίας ως αριστερά.

Το ερχόμενο σαββατοκύριακο έχει συνδιάσκεψη με τη συμμετοχή των μελών της Κεντρικής Επιτροπής, των βουλευτών και των μελών των Νομαρχιακών Επιτροπών. Θα συζητηθούν και θα αποφασιστούν ζητήματα που έχουν να κάνουν με την προεκλογική εκστρατεία και το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ.
Οι Οργανώσεις Μελών και τα συντονιστικά τους θα πρέπει άμεσα να συγκληθούν».