Χαμός αναμένεται να γίνει για ακόμα μία χρονιά με τα ενοίκια των ακινήτων της Πάτρας και τους φοιτητές μαζί με τους γονείς τους να αναζητάνε μία στέγη για να μείνουν.

Βασικό κριτήριο της επιλογής τους, φυσικά δεν είναι άλλο από το οικονομικό, ζητώντας ταυτόχρονα ένα σπίτι που να τους εξασφαλίζει μία άνετη διαβίωση και που να τους βολεύει σε ότι έχει να κάνει με την μετακίνηση τους προς το κέντρο και την σχολή τους.

Τα ξενοίκιαστα διαμερίσματα στην Πάτρα, με την κρίση που έχει η αγορά των ακινήτων είναι και αυτό τον Σεπτέμβρη πολλά και είναι χαρακτηριστικό ότι κάνοντας μία διαδικτυακή βόλτα στα μεγαλύτερα sites ενοικίασης ακινήτων, οι σελίδες δεν τελειώνουν.

Σε τι τιμές όμως κυμαίνονται; Αυτό που παρατηρεί κανείς ψάχνοντας το όλο θέμα είναι ότι οι τιμές κινούνται στα ίδια επίπεδα περίπου με τις δύο περασμένες χρονιές, αλλά λίγο ακόμα πιο χαμηλά (μη ξεχνάμε ότι με το… παζάρι οι τιμές πέφτουν).

Ένα διαμέρισμα των 55 τετραγωνικών μέτρων ο φοιτητής μπορεί να το βρει στην τιμή των 250 με 280 ευρώ το μήνα. Στην ίδια περίπου τιμή κυμαίνονται και οι γκαρσονιέρες που εντάσσονται στο πλαίσιο του studio και οι οποίες ενοικιάζονται στα 220 με 260 ευρώ το μήνα.

Μεγάλο ρόλο βέβαια στην τιμή παίζει και η παλαιότητα του κτιρίου. Γιατί υπάρχουν ξενοίκιαστα διαμερίσματα στο διαδίκτυο των 50 ή των 60 τ.μ. που βρίσκονται στην τιμή ακόμα και των 160  ή και των 200 ευρώ.

Πιο "αλμυρές" οι τιμές στο κέντρο

Ένας ακόμα σημαντικός παράγοντας είναι και η περιοχή. Η τάση που παρατηρήθηκε τη περασμένη περίοδο από τους φοιτητές να ενοικιάζουν σπίτια κυρίως στο κέντρο και όχι έξω από αυτό, όπως γινόταν παλιότερα ενδεχομένως, έχει το αντίκτυπό της.

Οι τιμές των διαμερισμάτων προς το κέντρο της Πάτρας, είναι έτσι πιο τσιμπημένες από ότι αυτών που βρίσκονται σε διάφορες συνοικίες της πόλης, κοντά στο Πανεπιστήμιο ή κοντά στο ΑΤΕΙ. Πάντως, κρίνοντας από τις τιμές, δεν θα είναι λίγοι αυτοί οι φοιτητές, που ενδεχομένως να καταφύγουν στην λύση της συγκατοίκησης, λύση που σε ορισμένες περιπτώσεις συμφέρει οικονομικά.

Παραδείγματος χάρη ένα μεγαλύτερο διαμέρισμα από ότι μία γκαρσονιέρα των 65 ή των 75 τετραγωνικών μέτρων μπορεί να το βρει κανείς στην τιμή των 360  έως και των 420 ευρώ, ανάλογα πάντα με την περιοχή και την παλαιότητα του κτιρίου. Οι πιο τσουχτερές τιμές, ωστόσο, έχουν να κάνουν με τις μεζονέτες. Μία μεζονέτα των 45 τετραγωνικών μέτρων την βρίσκει κανείς στα 290 με 300 ευρώ, ενώ μία μεζονέτα των 150 τετραγωνικών ενοικιάζεται, για παράδειγμα, στα 500 ευρώ.

Τέλος, σε ότι έχει να κάνει με τις πωλήσεις δεν μπήκαμε καν στο κόπο να κοιτάξουμε, θεωρώντας τον ένα τομέα εντελώς «αδιάφορο» προς το κοινό. Γιατί εδώ που τα λέμε υπάρχει κανείς που αγοράζει διαμερίσματα αυτή την εποχή;