Μπορεί οι πρόσφυγες από την Συρία (κυρίως) να μπαίνουν κατά χιλιάδες στην χώρα, από τα νησιά του Αιγαίου, όμως στην Πάτρα και στην λιμενική ζώνη της πόλης η παρουσία των μεταναστών δεν παρουσιάζει αυξητικές τάσεις. Σε σύγκριση τουλάχιστον με τον τεράστιο αριθμό των προσφύγων που έχει μπει στα σύνορα της χώρας τους τελευταίους μήνες.

Το γεγονός αυτό οφείλεται στο ότι οι περισσότεροι από αυτούς παραμένουν στα νησιά του Αιγαίου, ενώ ακόμα και όσοι έχουν φτάσει στην ηπειρωτική χώρα, γνωρίζοντας ότι είναι δύσκολο να περάσουν δια θαλάσσης στην Ιταλία, επιλέγουν να φύγουν από τα Σκόπια προς τον προορισμό τους που δεν είναι άλλος από τις χώρες της Κεντρικής Ευρώπης.

Πάντως, στο Κεντρικό Λιμεναρχείο εξακολουθούν να βρίσκονται σε επιφυλακή, παρατηρώντας το κύμα των προσφύγων που έρχονται προς την χώρα, αλλά και το τι συμβαίνει στη παραμεθόριο των Σκοπίων.  

Η απόφαση της κυβέρνησης της γειτονικής χώρας να κλείσει προσωρινά τα σύνορα, ίσως να φέρει τους πρόσφυγες στην Πάτρα, κοιτάζοντας να διαφύγουν από το λιμάνι, αν και για την ώρα στην πλειοψηφία τους οι μετανάστες δεν έχουν φύγει από τα Σκόπια, πιστεύοντας ότι η απόφαση αυτή είναι προσωρινή.

Πάντως, τα μέτρα στο λιμάνι παραμένουν αυστηρά, καθώς κανείς δεν είναι σε θέση να ξέρει αν τους επόμενους μήνες εφόσον το κύμα των προσφύγων συνεχιστεί, που θα πάνε όλοι αυτοί οι χιλιάδες άνθρωποι που έρχονται στα νησιά του Αιγαίου.