Καθοριστική για την πορεία αλλά και την ολοκλήρωση  της διαπραγμάτευσης είναι η εβδομάδα που ξεκινά, αφού σχεδόν τα πάντα θα κριθούν από την ταχύτητα και τα αποτελέσματα που θα προκύψουν από τους ελέγχους των τεχνικών κλιμακίων αλλά και τις συνομιλίες της Αθήνας με  τους επικεφαλής των θεσμών.  

Η κυβέρνηση  σχεδιάζει τα επόμενα βήματα της διαπραγμάτευσης με σκοπό να έχει ολοκληρωθεί η συμφωνία με τους δανειστές μέχρι τα μέσα του Αυγούστου και να εκταμιευθεί η πρωτη δόση-μαμούθ του προγράμματος η οποία εκτιμάται στα 20-25 δισ. ευρώ.

Δεδομένο θεωρείται, δε, πως ένα ακόμη πακέτο προαπαιτούμενων δεν θα μπορέσει να αποφευχθεί-για την εκταμίευση της δόσης-, με τα χρονικά περιθώρια να είναι ασφυκτικά και με τις ημερομηνίες που λήγουν οι νέες δανειακές υποχρεώσεις της χώρας μας προς τους δανειστές να πλησιάζουν.

Διόλου τυχαίο άλλωστε, ότι χθες Κυριακή, οι συσκέψεις του Ευκλείδη Τσακαλώτου με στενούς του συνεργάτες ήταν αλλεπάλληλες, προκειμένου να προετοιμάσουν -ως συνήθως αθόρυβα-το χρονοδιάγραμμα. Σύμφωνα με πληροφορίες του iefimerida Μέγαρο Μαξίμου και οικονομικό επιτελείο ρίχνουν όλο το βάρος κυρίως στην ατζέντα των αυριανών συναντήσεων που θα αφορούν στα "κόκκινα δάνεια" και στο ΤΑΙΠΕΔ και οι οποίες χαρακτηρίζονται "πολύ κρίσιμες".

Αγώνας δρόμου για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών

Με ξεκάθαρο στόχο την επιστροφή στην κανονικότητα, η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών αποτελεί κύριο μέλημα της κυβέρνησης με πηγές που βρίσκονται μέσα στη διαπραγμάτευση να κάνουν λόγο για μια διαδικασία που θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί μέσα στο '15, αφού από την 1.1.16 ισχύει η νέα ευρωπαϊκή οδηγία που προβλέπει ενδεχόμενο κούρεμα καταθέσεων άνω των 100.000 ευρω.

"Δεν πρόκειται να τιμωρήσουμε τους ανθρώπους που εμπιστεύτηκαν τις ελληνικές τράπεζες και επιπλέον κανείς δεν θα θελήσει να δημιουργήσει αναταραχή και στις τράπεζες των  γειτονικών χωρών (Ιταλία, Πορτογαλία)" έλεγαν στο iefimerida.gr πηγές με άριστη γνώση των διαβουλεύσεων, αφήνοντας να εννοηθεί ότι ένα "ατύχημα" δεν θα ευνοούσε καμια πλευρά.

Με βάση τα παραπάνω, καθοριστικό ρόλο θα παίξει η αντιμετώπιση των κόκκινων δανείων, θέμα που χρήζει άμεσης επίλυσης, αφού αποτελούν τεράστιο  "αγκάθι" για την ελληνική οικονομία και σύμφωνα με πληροφορίες αγγίζουν τα 90δις.

Να τρέξουν οι αποκρατικοποιήσεις

Ενόψει των επαφών που προγραμματίζονται για αύριο, έχει μεγάλο ενδιαφέρον το πώς θα λειτουργεί το καινούργιο ταμείο ιδιωτικοποιήσεων με την κυβέρνηση να έχει ήδη παρουσιάσει τις δικές της προτάσεις.

Πάντως, το νέο πρόγραμμα, σε ό,τι αφορά τα προς αποκρατικοποίηση στοιχεία, δεν διαφοροποιείται από εκείνο που υπήρχε πριν από την εκλογή της νέας κυβέρνησης. Αλλωστε, αυτή είναι και η δέσμευσή που ανέλαβε ο πρωθυπουργός στο Συμβούλιο Κορυφής που πραγματοποιήθηκε 12 και 13 Ιουλίου.

Τέλος, κυβερνητικές πηγές εκτιμούν πως όταν ολοκληρωθεί ο παραπάνω κύκλος, θα έρθει προς ψήφιση το νέο πρόγραμμα στις 18-19 Αυγούστου, «ώστε εκεί να ψηφιστούν όλα», να ακολουθήσει η εκταμίευση της δόσης, ενώ η νέα συμφωνία θα αποτελέσει-αναπόφευκτα- αφετηρία πολιτικών εξελίξεων.

Αγκάθια η έκτακτη εισφορά και η προκαταβολή φόρου

Την ίδια ώρα οι δανειστές πιέζουν και για την μονιμοποίηση της έκτακτης εισφοράς, ζητώντας να ενσωματωθεί στην κλίμακα υπολογισμού του φόρου εισοδήματος. Αυτό σημαίνει ότι στην  κλίμακα για μισθωτούς και συνταξιούχους ή για ελεύθερους επαγγελματίες και αγρότες, θα πρέπει να προστεθεί και φόρος 0,7%-6% (και από το πρώτο ευρώ) για όλους όσους δηλώνουν εισόδημα από 12.000 ευρώ και άνω
 
Στο στόχαστρο μπαίνουν ελεύθεροι επαγγελματίες και μικρομεσαίες επιχειρήσεις για τους οποίους ζητείται να αυξηθεί η προκαταβολή φόρου από το 55% εκτοξεύεται στο 75% το 2016 και στο 100% το 2017.

Στο τραπέζι και ο ΕΝΦΙΑ

Στις επαφές που γίνονται θα αποφασιστεί και αν αν ο ΕΝΦΙΑ, που θα υπολογίζεται με τις παλιές αντικειμενικές αξίες, θα πληρωθεί σε πέντε δόσεις έως τον Δεκέμβριο ή σε έξι ως επτά, μέχρι τον Ιανουάριο ή Φεβρουάριο του 2016. Την ίδια στιγμή η Τρόικα επιμένει στον κατώτατο μισθό και την κατάργηση όλων των πρόωρων συντάξεων.