Τραβάνε τα…  μαλλιά τους στον Δήμο Πατρέων με την εγκύκλιο που έφτασε στην Μαιζώνος. Αποστολέας της εγκυκλίου ήταν η κυβέρνηση και σε αυτήν περιλαμβάνονται αυστηρές οδηγίες για το πώς θα πρέπει να φτιάξουν οι Δήμοι τους προϋπολογισμούς τους για το 2016.

Οι οδηγίες είναι σαφείς και έχουν δύο κατευθύνσεις: Από την μία περιορισμός των δαπανών και αύξηση των εσόδων και από την άλλη καμία πρόσληψη μόνιμου προσωπικού.

Οι δύο κατευθύνσεις «θίγουν» δύο θέματα που έχει ζητήσει ο Δήμος Πατρέων. Την μη αύξηση των ανταποδοτικών τελών (από την στιγμή που δεν γίνεται η κατάργηση τους) και το αίτημα που είχε κάνει για την πρόσληψη σταθερού και μόνιμου προσωπικού εργαζομένων.

Σύμφωνα με τις οδηγίες που δίνονται, με βάση τα όσα ορίζει το νέο μνημόνιο για τους ΟΤΑ, με την κυβέρνηση να ζητά αύξηση των εσόδων, ξεκαθαρίζοντας με έμμεσο, αλλά σαφή τρόπο ότι το δημόσιο δεν μπορεί να δώσει κονδύλια στους Δήμους, οι Δήμοι είναι εξαναγκασμένοι να βρουν από μόνοι τους πόρους για να κρατηθούν στην ζωή.

Τούτο θα έχει σαν άμεσο αποτέλεσμα την αύξηση των ανταποδοτικών τελών (φωτισμός και καθαριότητα) για τους πολίτες, την στιγμή όμως που ο Δήμος Πατρέων έχει δεσμευτεί ότι δεν πρόκειται να προχωρήσει σε μία τέτοια απόφαση.

Όσο για το θέμα του προσωπικού και των εργαζομένων είναι γνωστό ότι υπάρχει σημαντικό πρόβλημα, όχι τόσο στο οργανωτικό κομμάτι, όσο κυρίως στις υπηρεσίες όπου η ιδιοσυστασία τους έχει να κάνει με τις εξωτερικές εργασίες.

Συμπέρασμα; Ανεξάρτητα από ότι στον Δήμο δεν πρόκειται να ενδώσουν σε καμία αύξηση που θα επιβαρύνει τους δημότες τους, όλα δείχνουν ότι απώτερος στόχος του μνημονίου είναι η σταδιακή ιδιωτικοποίηση των υπηρεσιών των Δήμων. Από την στιγμή που αυτοί χωρίς κονδύλια δεν θα μπορούν να τις λειτουργήσουν…