Αν τα δύο προηγούμενα μνημόνια ήταν θεομηνία για τον αγροτικό κόσμο, το τρίτο μνημόνιο που έρχεται αποτελεί μία πραγματική λαίλαπα που γυρίζει πίσω δεκαετίες τους αγρότες.

Αγρότες που σε καθεστώς ελεύθερης οικονομίας καλούνται να πληρώσουν φόρους που χωρίς υπερβολή θυμίζουν εποχές «φεουδαρχίας», μόνο που δεν υπάρχουν τα λεγόμενα φέουδα, παρά μόνο ένα καθεστώς που μάλλον θέλει να αφανίσει την αγροτιά, σε μία περίοδο που η οικονομία έχει περισσότερο από ποτέ ανάγκη την πρωτογενή παραγωγή.

Ο αγροτικός κόσμος της περιοχής είναι ανάστατος από τα όσα λέγονται ότι θα περιλαμβάνει το τρίτο μνημόνιο. Αύξηση του συντελεστή φορολόγησης από 13% σε 26% από το πρώτο ευρώ, παράλληλα με την αύξηση της προκαταβολής φόρου από το 27,5% στο 100%.

Το νέο μνημόνιο θα περιλαμβάνει κατάργηση της απαλλαγής από φόρο των επιδοτήσεων και αποζημιώσεων για ποσό έως 12.000 ευρώ. Παράλληλα, ορίζει αύξηση του ΦΠΑ στο 23% από 13% σε πλήθος προϊόντων και υπηρεσιών.  

Κατάργηση της επιστροφής για τον φόρο κατανάλωσης στο πετρέλαιο για τους αγρότες, ενώ ταυτόχρονα απαιτεί μείωση στο μισό της επιδότησης του πετρελαίου θέρμανσης για τον προϋπολογισμό του 2016.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες σχεδιάζεται ο τριπλασιασμός εισφορών στον ΟΓΑ, ενώ ήδη το 38% δεν έχει να πληρώσει τον ΟΓΑ, ενώ το κράτος ζητά αύξηση της τιμής του αγροτικού ρεύματος.

Η αύξηση του ΦΠΑ στο 23% από 13% περιλαμβάνεται και στα αγροτικά εφόδια (λιπάσματα, φυτοφάρμακα, κτηνοτροφές κ.λπ.), και υπηρεσίες στην αγροτική παραγωγή. Τέλος, περιλαμβάνει αύξηση των κρατήσεων στις αγροτικές συντάξεις για την Υγεία.

Καταλαβαίνει κανείς τι σημαίνουν όλα αυτά για τους αγρότες και τι είναι αυτό που έρχεται...