1586: Ο σερ Φράνσις Ντρέικ φέρνει στην Ευρώπη την πατάτα, την οποία εισάγει από την Κολομβία.

1821: Το Περού κηρύσσει την ανεξαρτησία του από την Ισπανία.

1828: Ο Ιωάννης Καποδίστριας καθιερώνει ως νομισματική μονάδα το «φοίνικα».

1858: Τα δαχτυλικά αποτυπώματα χρησιμοποιούνται για πρώτη φορά για την ταυτοποίηση ενός προσώπου από τον Γουίλιαμ Χέρσελ, έναν άγγλο δημόσιο υπάλληλο στην Ινδία.

1900: Ο Λουίς Λάσινγκ δημιουργεί στο Κονέκτικατ ένα σάντουιτς, που το ονομάζει χάμπουργκερ.

1913: Με τη Συνθήκη του Βουκουρεστίου, που υπογράφουν οι αντιμαχόμενες δυνάμεις (Ελλάδα, Σερβία, Μαυροβούνιο, Ρουμανία εναντίον Βουλγαρίας), λήγει ο Β' Βαλκανικός Πόλεμος. Μεγάλη χαμένη η Βουλγαρία, καθώς μέρος της Μακεδονίας προσαρτάται στην Ελλάδα.

1914: Αρχή του Α' Παγκοσμίου Πολέμου. Η Αυστροουγγαρία κηρύσσει πόλεμο εναντίον της Σερβίας, μετά τη δολοφονία του αρχιδούκα της Αυστρίας, Φραγκίσκου Φερδινάρδου.

1920: Ο Ελευθέριος Βενιζέλος υπογράφει στη γαλλική πόλη Σεβρ, από την οποία πήρε και το όνομά της, τη Συνθήκη των Σεβρών. Είναι η τελική συνθήκη ειρήνης ανάμεσα στη σουλτανική κυβέρνηση της Κωνσταντινούπολης και τους συμμάχους της Αντάντ. Την Ελλάδα εκπροσωπούν και υπογράφουν ο πρωθυπουργός Ελευθέριος Βενιζέλος και ο Έλληνας πρεσβευτής στο Παρίσι, Άθως Ρωμανός. Η συνθήκη είναι άκρως καταδικαστική για την Τουρκία, που ουσιαστικά διαλύεται και χάνει τα αραβικά της εδάφη, την Ανατολική Θράκη και μεγάλες περιοχές της δυτικής, της βόρειας και της νότιας Μικράς Ασίας.

Η Ελλάδα ενσωματώνει την Ανατολική Θράκη και νομιμοποιεί την παρουσία της στην Μικρά Ασία, ενώ παράλληλα δείχνει να κερδίζει τη μάχη για τα Δωδεκάνησα και την Κύπρο. Η Ελλάδα των «Δύο Ηπείρων και των Πέντε Θαλασσών» είναι πια πραγματικότητα, που θα αποδειχθεί όμως εφήμερη. Την ίδια μέρα ο Πάντσο Βίλα, μετά από χρόνων επαναστατική δράση στο Βόρειο Μεξικό, παραδίδεται στην Κυβέρνηση του Προέδρου, Βικτοριάνο Χουέρτα. Η κυβέρνηση δέχεται την άνευ όρων παράδοση του αντάρτη, με την υπόσχεση να του χαριστεί η ζωή.

1928: Τελετή έναρξης των 9ων Ολυμπιακών Αγώνων του Άμστερνταμ. Επανεμφανίζονται μετά από 10 χρόνια αποκλεισμού η Γερμανία, η Αυστρία, η Ουγγαρία και η Βουλγαρία. Για πρώτη φορά ανάβει η Ολυμπιακή Φλόγα, η Ελλάδα παρελαύνει πρώτη και στα αγωνίσματα στίβου μετέχουν γυναίκες. Η Ιρλανδία κερδίζει το πρώτο της χρυσό μετάλλιο σαν ανεξάρτητο κράτος. Ακόμα, για πρώτη φορά πωλείται κόκα κόλα σε Ολυμπιακούς Αγώνες.

1929: 48 χώρες υπογράφουν τη Συνθήκη της Γενεύης, που ρυθμίζει τον τρόπο μεταχείρισης των αιχμαλώτων πολέμου.

1941: Στη ρηματική ανακοίνωση του πληρεξουσίου του Γ' Ράιχ στην Ελλάδα προς την κυβέρνηση των Αθηνών αναφέρονται, μεταξύ άλλων, και τα παρακάτω: «Η Τράπεζα της Ελλάδος δέον όπως ρυθμίζει κατά τοιούτον τρόπον την επάρκειαν του χαρτονομίσματος εις δραχμάς, ώστε να εξασφαλίζει μηνιαίως διά τας ανάγκας του γερμανικού στρατού ποσόν μέχρις 25 εκατομμυρίων μάρκων».

1943: Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος: Το ραδιόφωνο της Ρώμης ανακοινώνει το τέλος του φασισμού.

1945: Στη Νέα Υόρκη, αμερικανικό βομβαρδιστικό Β-52 προσκρούει λόγω ομίχλης στον 79ο όροφο του Empire State Building, σκοτώνοντας 14 ανθρώπους και τραυματίζοντας άλλους 26.

1948: Μία μέρα πριν από την τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων του Λονδίνου, διοργανώνονται αγώνες για βετεράνους αθλητές - θύματα του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, με πρωτοβουλία του σερ Λούτβιγκ Γκούτμαν. Οι αγώνες αυτοί θα αποτελέσουν το προοίμιο των Παραολυμπιακών Αγώνων, που θα γίνουν για πρώτη φορά το 1960 στη Ρώμη.

1959: Γίνεται δεκτή κατ' αρχήν η αίτηση της Ελλάδας για σύνδεσή της με την ΕΟΚ.

1961: Θεμελιώνεται η πρώτη υψικάμινος της "Χαλυβουργικής" στην Ελευσίνα.

1972
: Ινδία και Πακιστάν υπογράφουν την Ειρηνευτική Συνθήκη Σίμλα, με την οποία διευθετείται το ζήτημα των συνόρων στο Κασμίρ.

1973:Το ψευδοδημοψήφισμα που οργανώνει η χούντα καταργεί τη Μοναρχία με ποσοστό 78,4% και κηρύσσει την Προεδρική Δημοκρατία με πρόεδρο, το δικτάτορα Γεώργιο Παπαδόπουλο.

1975: Ξεκινάει στον Κορυδαλλό η δίκη των πρωταιτίων του πραξικοπήματος του 1967.

1976: Σεισμός 8,2 Ρίχτερ πλήττει την πόλη Τανγκσάν της Κίνας. Τουλάχιστον 240.000 άνθρωποι χάνουν τη ζωή τους.

1980: Στο Περού, ο Φερνάντο Μπελάουντε Τέρι ορκίζεται Πρόεδρος μετά από 12 χρόνια στρατιωτικής διακυβέρνησης.

1996: H Ελλάδα κατακτά δύο χρυσά μετάλλια στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Ατλάντα. Ο Ιωάννης Μελισσανίδης κερδίζει το χρυσό, βαθμολογούμενος με 9,850 στις ασκήσεις εδάφους στην ενόργανη γυμναστική. Την ίδια μέρα ο Κάχι Καχιασβίλι κατακτά το χρυσό στην άρση βαρών στα 99 κιλά, σηκώνοντας 185 κιλά στο αρασέ, 235 κιλά στο ζετέ (παγκόσμιο ρεκόρ), και 420 κιλά στο σύνολο.

2002: Διασώζονται 9 εργάτες ορυχείων στη Πενσυλβάνια που είχαν παγιδευτεί για τρεις μέρες σε υπόγεια στοά, με νερό μέχρι το λαιμό τους μετά από κατάρρευση τοίχου.

2003: Η Κύπρος υπογράφει τη συνθήκη προσχώρησης στην Ε.Ε.

2004: Παγιδευμένο minibus κοντά σε αστυνομικό τμήμα της ιρακινής πόλης Μπακούμπα σκορπά το θάνατο σε 68 άτομα.

2005: Η οργάνωση «Ιρλανδικός Δημοκρατικός Στρατός» ανακοινώνει τον τερματισμό του ένοπλου αγώνα εναντίον της βρετανικής παρουσίας στη Βόρειο Ιρλανδία ύστερα από 36 χρόνια δράσης και τη δέσμευσή της για αποκλειστική χρήση πολιτικών διαδικασιών για την επίτευξη των στόχων της.