Τον έχουν αποκαλέσει τον “Ρέμο του δημοτικού τραγουδιού”!

Ο τραγουδιστής Γιάννης Καψάλης είναι από τους πιο αγαπητούς των Ελλήνων που τον ακουλουθούν σε κάθε εμφάνιση του στα πανηγύρια του καλοκαιριού και στα νυχτερινά κέντρα που εμφανίζεται.

Από οικογένεια με μουσικό “μικρόβιο” κατάγεται από τη Ζίτσα Ιωαννίνων και μας έχει χαρίσει μεγάλες ελληνικές επιτυχίες που σήμερα τραγουδούν οι νέοι λαικοί και pop τραγουδιστές.

Πατέρας τριών κοριτσιών απολαμβάνει να διασκεδάζει τον κόσμο και να γλεντάει μαζί τους.

Ευγενικός και με σπουδές στη βυζαντινή μουσική ξεκίνησε από τα 17 του την πορεία του στην δισκογραφία με το “Έτσα γλεντούν στην Ήπειρο”.

Τόσο στην Αχαία όσο και στην Ελλάδα τον ακούμε αρκετά συχνά και σε μία συνάντηση μας, τα είπαμε για τα πανηγύρια, την μουσική και την κατάσταση στην χώρα...

Ένας αυθεντικός τραγουδιστής με ελληνική καρδιά και ταλέντο!


"Το δημοτικό τραγούδι δεν χάνεται...

P.E. Ακυρώνονται συνεχώς οι συναυλίες και τα parties το ένα μετά το άλλο όμως τα πανηγύρια συνεχίζουν να έχουν κόσμο και να γίνονται κανονικά. Τι συμβαίνει;

Γ.Κ. "Το δημοτικό τραγούδι δεν χάνεται... Μιλάμε για το πιο χορευτικό είδος της ελληνικής μουσικής. Πιστεύω πως η νεολαία ξέρει να διασκεδάσει και καλύτερα από ότι εμείς οι λίγο μεγαλύτεροι.

Δεν υπάρχει πίστα στην Ελλάδα που να μην έχει στο πρόγραμμα της δημοτικά τραγούδια όπως τα «Καγκελια» που ήμουν από τους πρώτους που τραγούδησα πριν χρόνια, το «Ραβασάκι» ή το «Μαντήλι», οπότε είναι λογικό να στρέφονται προς αυτά για να διασκεδάσουν.

Φυσικά και το κόστος παίζει σημαντικό ρόλο. Διαφορετικά πράγματα απαιτεί μια συναυλία διαφορετικά εμείς που κάνουμε live υπηρετώντας το δημοτικό τραγούδι"

P.E. Παρ' όλα αυτά είναι δύσκολες οι ημέρες που διαννύουμε...

Γ.Κ. “Θα σας περιγράψω ένα περιστατικό. Στις 6 Ιουλίου ήμουν σε ένα εκπληκτικό πανηγύρι στις Λιβανάτες Φθιώτιδος. Με πλησιάζουν δυο φίλοι και μου λένε “Γιάννη μου, πήγαμε βγάλαμε δύο 50ευρα από τα ΑΤΜ και ήρθαμε να πιούμε ένα ουίσκι και με τα υπόλοιπα να πάρουμε ψωμί να έχουμε στο σπίτι”.

Με συγκίνησαν. Εγώ εκείνη την στιγμή έπρεπε να διασκεδάσω τον κόσμο που από το υστέρημα του προτίμησε να διασκεδάσει από το να μείνει μέσα στο σπίτι.

Ο Έλληνας θα βρει λύση να συνδυάσει ψυχαγωγία και διασκέδαση ότι και να γίνει. Βέβαια και σε εμάς ακυρώθηκαν εμφανίσεις.”


P.E. Γίνονται ζημιές στα πανυγήρια αλά παλαιά, γιατί ακόμα βλέπουμε σαμπάνιες στα δημοτικά γλέντια...

Γ.Κ. “Αν εννοείται την χαρτούρα και την παραγγελιά, όχι έχουν τελειώσει αυτά. Εγώ τα έζησα από όταν ξεκίνησα και πιστεύω πως σε μεγάλο βαθμό για να γίνεις τραγουδιστής ειδικά στο είδος μου, πρέπει να τα ζήσεις αυτά. Έρχεται κάποιος σε πληρώνει για να τραγουδίσεις ένα συγκεκριμένο τραγούδι και πρέπει να το ξέρεις. Αν του αρέσει θα χορέψει και θα αφήσει λεφτά αν όχι τότε κάτι δεν έκανες σωστά.

Έμαθα πολλά από αυτές τιες εμπειρίες μου. Σήμερα έχουμε τα λουλούδια και αυτά από ορισμένους.”

P.E. Έχετε 3 κόρες, θα θέλατε να ασχοληθούν με την μουσική και τα δημοτικά τραγούδια;

Γ.Κ. “Ξέρω είναι κόρες μου και μπορεί να μην είμαι αντικειμενικός, όμως από τώρα ακούω κάτι στην φωνή τους. Ακόμα και στην μικρή όταν κλαίει...

Είμαι από μουσική οικογένεια άλλωστε. Μεγάλωσα στη Ζίτσα ακούγοντας τον παππού μου Χρόνη Καψάλη, έναν από τους μεγαλύτερους δεξιοτέχνες στο κλαρίνο και φυσικά τον πατέρα μου Σταύρο να υπηρετεί την Ηπειρώτικη μουσική.

Ο αδερφός μου πάλι παίζει κρουστά οπότε αν έχουν πάρει λίγο από το γονίδιο, περιμένω τη νέα γενιά καλλιτεχνών από την οικογένεια μου και θα με έκανε χαρούμενο κάτι τέτοιο γιατί πιστεύω πως έχουν το χάρισμα.”


"Όπως μας άφησαν και εμάς κληρονομιά οι παλιότεροι έτσι αφήνουμε και εμείς"

P.E. Σας αρέσει που τα τραγούδια τα δημοτικά διασκευάζονται από νέους καλλιτέχνες και γίνονται ξανά επιτυχίες; Για παράδειγμα τελευταία ακούμε συνέχεια το “Μαντήλι” ακόμα και στα clubs.

Γ.Κ. “Φυσικά και με χαροποιεί γιατί τα νέα παιδιά βάζουν τα δημοτικά τραγούδια σε χώρους που δεν υπήρχαν μέχρι σήμερα και αντίστροφα οι νέοι που τους ακούνε έρχονται στα πανηγύρια μας.

Το “Μαντήλι” που αναφέρατε, είναι ένα τραγούδι που τα τελευταία 5 χρόνια δεν υπάρχει περίπτωση να μην μου το ζητήσουν να το πω σε όποιο μέρος της Ελλάδας και αν βρεθώ.

Πρώτη φορά θυμάμαι ακούστηκε σε ένα τρέιλερ για την εκπομπή του Botrini (Εφιάλτης στην κουζίνα) και από τότε έγινε το αγαπημένο αρκετού κόσμου.

P.E. Υπάρχουν άξιοι συνεχιστές του δημοτικού τραγουδιού;

Γ.Κ. “Όπως μας άφησαν και εμάς κληρονομιά οι παλιότεροι έτσι αφήνουμε και εμείς και θα συνεχίζεται όσο αγκαλιάζει ο κόσμος αυτό το είδος της μουσικής.

Πλέον όλοι τραγουδάμε τα πάντα. Εγώ, ο Βελισσάρης που τον χαρακτηρίζουν Πατρινό, ο Σαφέτης και όλοι δεν λέμε πως θα τραγουδήσουμε μόνο ηπειρώτικα για παράδειγμα, νησιώτικά και άλλα. Από δημοτικά, τσάμικα και όλα όσα διασκεδάζουν τον κόσμο.”


"Η Ελλάδα ποτέ δεν πεθαίνει!”

P.E. Ποια ήταν η κορυφαίσα στιγμή στην καριέρα σας που θα μάθουν και τα εγγόνια σας;

Γ.Κ. “Μπορώ σίγουρα να ξεχωρίσω τον Νοέμβριο του 2014 που τραγούδησα στο Μέγαρο Μουσικής στην μεγάλη βραδιά για το παραδοσιακό τραγούδι. Είπα τραγούδια που δεν είχα πει ποτέ και μπρστά σε χιλιάδες κόσμου το συναίσθημα ήταν μαγικό.”

P.E. Τι ακολουθεί στην συνέχεια; Τι ετοιμάζετε;

Γ.Κ. “Όπως όλα δείχνουν θα συνεχίσω από Οκτώβρη στα “Αγρίμια” μαζί με άλλα παιδιά όπως η Γιώτα Γρίβα.

Το καλοκαίρι θα είμαι σε πανηγύρια όλης της Ελλάδας μαζί με λίγη ξεκούραση και οικογενειακές υποχρεώσεις αφού ετοιμάζουμε τα βαφτίσια της μικρής μου κόρης.

Αυτό που θέλω να ευχηθώ σε όλο τον κόσμο είναι, υγεία πάνω απ΄'ολα και να μην ξεχνάνε πως η Ελλάδα ποτέ δεν πεθαίνει!”



Γιαννης Καψαλης Το μαντηλι.


Γιάννης Καψάλης - Χρήστος Χολίδης στο VOX