Απίστευτα ποσοστά σημείωσε το «Όχι» σε Αχαΐα και Πάτρα, έναντι του «Ναι» στο δημοψήφισμα της Κυριακής της 5ης Ιουλίου.

Ποσοστά που δεν θα τα πίστευε ούτε και o πιο αισιόδοξος οπαδός του «Όχι» πριν από την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων του δημοψηφίσματος. Το «Όχι» στα εκλογικά τμήματα της Αχαΐας, σημείωσε ως τελικό αποτέλεσμα το ποσοστό του 68,22%, την στιγμή που το «Ναι» δεν ξεπέρασε το 31,78%.

Νίκη δηλαδή του όχι με διαφορά 37 περίπου ποσοστιαίων μονάδων. Σε ακόμα μεγαλύτερα επίπεδα φτάνει η νίκη του «Όχι» σε ότι έχει να κάνει με τα εκλογικά τμήματα του Δήμου Πατρέων.

Συγκεκριμένα το «Όχι» έφτασε στην Πάτρα το 69,84%, ενώ το «Ναι» μόλις το 30,16%. Διαφορά δηλαδή περισσότερων από 39 ποσοστιαίων μονάδων. Μία διαφορά που υπερβαίνει την δυναμική του «Όχι» που είχαν εμφανίσει οι δημοσκοπήσεις που είχαν γίνει πριν από το δημοψήφισμα σε τοπικό επίπεδο και φτάνει τα όρια της πανηγυρικής επικράτησης του.

Η διαφορά αυτή στην Αχαΐα και στην Πάτρα, αντικατοπτρίζει αφενός την μεγάλη δυναμική που έχει ο ΣΥΡΙΖΑ στην περιοχή (κάτι που άλλωστε είχε φανεί και από τα αποτελέσματα των Εθνικών Εκλογών του Ιανουαρίου) και αφετέρου καθρεφτίζει την στάση των Πατρινών και των Αχαιών, απέναντι στις μνημονιακές πολιτικές λιτότητας που είχαν εφαρμοστεί όλα αυτά τα χρόνια.

Τα ποσοστά που «άγγιξε» το «Όχι» δείχνουν ότι στην ουσία δεν υπήρξε κανένα μεγάλο δίλλημα για τους Πατρινούς και τους Αχαιούς στην ερώτηση του δημοψηφίσματος και ότι η κυβέρνηση κατάφερε να πείσει τους πολίτες της περιοχής να ξεπεράσουν τον φόβο τους για την έξοδο της χώρας από το ευρώ.

Παράλληλα, κατάφερε να τους πείσει, ανεξάρτητα των αρνητικών συνεπειών που έφερε στην οικονομία η λύση του δημοψηφίσματος με το κλείσιμο των τραπεζών, ότι η απάντηση αυτή τους δίνει άλλον αέρα στη συνέχεια των διαπραγματεύσεων με τους εταίρους και ότι το «Όχι» δεν σημαίνει παύση των συζητήσεων.

Εγγυητής, τέλος, σε όλα αυτά, εφόσον κάποιος θέλει να ερμηνεύσει το αποτέλεσμα αυτό και την μεγάλη διαφορά του «Όχι» σε Πάτρα και Αχαΐα, είναι για τους πολίτες, ο ίδιος ο πρωθυπουργός, χωρίς όμως αυτό να σημαίνει ότι συμφωνούν απόλυτα με τους μέχρι τώρα χειρισμούς του.

Όμως το «Όχι» αποτελεί για ένα μεγάλο ποσοστό των πολιτών της Αχαΐας και της Πάτρας -σύμφωνα πάντα με το αποτέλεσμα- ένα μεγάλο διαπραγματευτικό χαρτί της κυβέρνησης για την επίτευξη μιας καλής συμφωνίας.

Για αυτό και της το έδωσαν απλόχερα.


Τα τελικά αποτελέσματα σε Αχαΐα και Πάτρα από την Singular Logic