Ένα από τα κύρια χαρακτηριστικά της Πάτρας και της πολεοδομικής μορφής του κέντρου αυτής της πόλης είναι οι καμάρες.

Καμάρες που συναντάει κανείς ένα περιπατητής σε κεντρικούς δρόμους αυτής της πόλης, οι οποίες «δένουν» (ή «έδεναν» κάποτε) αρμονικά με την κλασικότητα των γύρω κτιρίων. Η νεοκλασική αρχιτεκτονική που χαρακτήριζε τα κτίρια αυτής της πόλης, ταυτιζόταν και συμβάδιζε σε επίπεδο αισθητικής με τις καμάρες της Πάτρας και του ιστορικού της κέντρου.

Η αιτία όμως της δημιουργίας των καμαρών έχει να κάνει μάλλον με πρακτικούς λόγους, για λόγους φυσικής προστασίας και όχι τόσο με αισθητικούς. Οι καμάρες προστάτευαν τους περπατητές, τα άλογα, τα μουλάρια και τις άμαξες από τις βροχές που αποτελούσε το κύριο κλιματολογικό γνώρισμα της Πάτρας τα παλιότερα χρόνια.

Διαβάστε τι γράφει για τις καμάρες, στο βιβλίο του «Γεννήθηκα το 1402» (βραβείο Ακαδημίας Αθηνών) ο μεγάλος Πατρινός στοχαστής, διανοούμενος  και πρώην πρωθυπουργός, Παναγιώτης Κανελλόπουλος. «Στην Πάτρα βρέχει συχνά και πολύ. Γι' αυτό και η ψυχή μας είναι υγρή. Οι κάμαρες, όμως δεν μας προστατεύουν μόνο από την βροχή. Είχα το αίσθημα, όταν ήμουν παιδί, ότι μ' επροστάτευαν και από άλλους κινδύνους, από κάποιον άδηλο και απροσδιόριστο κίνδυνο. 

Σε μια πόλη που ολόκληροι οι δρόμοι έχουν πεζοδρόμια με καμάρες, γεννιέται μέσα σου - αν από παιδί συνήθισες στη θέα τους - μια κάπως ιδιαίτερη αντίληψη της ζωής. Η πρόσοψη (όχι μόνο των σπιτιών, αλλά και του κόσμου γενικά) διαμορφώνεται με την σκέψη σου σαν κάτι που δεν είναι πέρα για πέρα εξωτερικό, σκέτη επιφάνεια.

Με τις καμάρες παίρνει η πρόσοψη και κάποιο βάθος, κάτι το εσωτερικό. Kι' ο κόσμος ολόκληρος παίρνει στα μάτια του παιδιού ένα ιδιαίτερο νόημα πριν συλλάβει το παιδί τον κόσμο με τη σκέψη, τον πιάνει με τα μάτια του. Συνειδητά δεν σου γίνονται, βέβαια όλ' αυτά παρά μόνον αργότερα ή και ποτέ. Ωστόσο, στην ψυχή μας μπαίνουν ως ηθικά και πνευματικά γεγονότα και χαράζουν μέσα στα πιο διαφορετικά άτομα τις κοινές εκείνες γραμμές που κάνουν τους Πατρινούς νάναι Πατρινοί».

Οι καμάρες στην σύγχρονη Πάτρα έχουν μεγάλη αρχιτεκτονική, αισθητική και ιστορική αξία. Καμάρες υπάρχουν στην Κανακάρη, στην Ερμού, στην Αγίου Νικολάου, στην Κολοκοτρώνη, στην Κορίνθου, στην Γερμανού, στην Μπουκαούρη και φυσικά στην πλατεία Γεωργίου.

Πολλές από αυτές βέβαια έχουν εγκαταλειφθεί στην τύχη τους και χρειάζονται την σχετική φροντίδα για να διασφαλιστούν από την υγρασία και την φθορά του χρόνου. Δεν παύουν όμως να αποτελούν ένα από τα χαρακτηριστικά γνωρίσματα της Πάτρας, ένα από τα γνωρίσματα που κάνουν αυτή την πόλη, ακόμα πιο όμορφη και ξεχωριστή.