Σε ανακοίνωση από το γραφείο του ΣΥΡΙΖΑ τονίζεται ότι 300 Πανεπιστημιακοί είναι υπέρ του «Όχι» και της αξιοπρέπειας.
Ανάμεσα στα ονόματα των Πανεπιστημιακών αυτών υπάρχουν αρκετοί καθηγητές του Πανεπιστημίου Πατρών. Η ανακοίνωση έχει ως εξής:

«Ως πανεπιστημιακοί δάσκαλοι, αισθανόμαστε ότι οφείλουμε να πάρουμε θέση στο κρισιμότερο διακύβευμα που συναντά η χώρα µας από την εποχή της μεταπολίτευσης.

Στο δημοψήφισμα της Κυριακής 5 Ιουλίου θα ψηφίσουµε ΟΧΙ: Επειδή δεν αντέχουμε πλέον να βλέπουμε την ελληνική κοινωνία να  καταρρέει υπό το βάρος μιας ανελέητης συνέχισης των πολιτικών λιτότητας,  που αποδεδειγμένα οδηγούν την οικονομία ολοένα και βαθύτερα σε ένα φαύλο κύκλο ύφεσης από τον οποίο δεν πρόκειται να εξέλθει ποτέ.

Επειδή πιστεύουµε ότι η αρνητική ψήφος στις προτάσεις των δανειστών  αποτελεί ίσως την τελευταία ευκαιρία να ανακτήσει ο λαός µας τη θανάσιµα  πληγωµένη του αξιοπρέπεια, αντιστεκόµενος σε ταπεινωτικές πιέσεις που απροκάλυπτα θέτουν σε αµφισβήτηση την ίδια την αρχή της λαϊκής  κυριαρχίας.

Τέλος, θα ψηφίσουµε ΟΧΙ επειδή είµαστε υπέρ της Ευρώπης – της Ευρώπης  του Διαφωτισµού και του ορθού λόγου, της συνεννόησης και της  συνεργασίας, της Δηµοκρατίας και του κοινωνικού κράτους, των αρχών της  ελευθερίας, της ισότητας, της αλληλεγγύης και της πνευµατικής προκοπής».