Το θέατρο act ανακοινώνει το εργαστήριο Σωματικού θεάτρου: Η ποιητική του σώματος με εισηγητή τον Σπύρο Κουβαρά της Compagnie Synthesis 748 από το Παρίσι την Δευτέρα 13 έως την Παρασκευή 17 Ιουλίου.

Στο εργαστήριο σωματικού θεάτρου οι συμμετέχοντες θα γνωρίσουν και θα εμβαθύνουν σε μια μέθοδο μη λεκτικής δραματουργίας εκεί όπου το σώμα και η κίνηση αποτελούν τα μείζονα σκηνικά εργαλεία του ερμηνευτή - performer. Στο εργαστήριο αυτό η κίνηση θα υποκαταστήσει το κείμενο, το ίδιο το ανθρώπινο σώμα θα λειτουργήσει σαν κείμενο, σαν σκηνική και θεατρική παρτιτούρα.
Με αφετηρία τις τεχνικές και θεωρητικές προσεγγίσεις των προτοπόρων του σωματικού θεάτρου (Grotowski, Lecoq, Decroux) η συγκεκριμένη μέθοδος εξωτερικευμένη μέσω της σωματικής ερμηνείας και της δημιουργικότητας του καθένα, θα οδηγήσει τους συμμετέχοντες μέχρι την κινησιολογική σύνθεση και την σκηνική performance. Μέσω ασκήσεων τεχνικής και δομημένων αυτοσχσεδιασμών, θα έρθει γενικά ο ηθοποιός πιο κοντά προς την αφηρημένη εικόνα (abstract image), πιο κοντά σε ένα είδος θεάτρου όπου η δραματουργική προσέγγιση αποκαλύπτεται καταρχήν με άξονα την κίνηση, με άξονα ένα συχνά μη ρεαλιστικό σωματικό παίξιμο. Η χρήση του κειμένου, στο εργαστήριο του Σπύρου Κουβαρά, έχει δευτερεύοντα ρόλο και εμφανίζεται προαιρετικά, σαν συμπληρωματική μουσική υπόκρουση της κίνησης Αυτές οι προσεγγίσεις θα γίνουν μέσα απο την σχέση του σώματος με τον χώρο, μέσα από την σχέση του με τον χρόνο και την δυναμική καθώς και μέσα από τον κινησιολογικό διάλογο με τους άλλους.

1ο στάδιο / Η λειτουργική ανάλυση της κίνησης
Ανάλυση και εμβάθυνση των βασικών σωματικών δομών που υποβάλουν και καθορίζουν την εν γένει σκηνική παρουσία του ερμηνευτή. Αυτές οι θεμελιώδεις αρχές ανατομίας, και φυσιολογίας θα διευκολύνουν την τοποθέτηση του κινούμενου σώματος στη σκηνή και θα διαμορφώσουν την σχέση του με τον χώρο, το χρόνο (ταχύτητες και ρυθμοί) και τις δυναμικές (διαμορφώσεις των εντάσεων)

2ο στάδιο/ Σωματοποίηση της σκέψης και του συναισθήματος
Το δεύτερο στάδιο του εργαστηρίου θα επικεντρωθεί πάνω στην δυναμική της σκέψης και του συναισθήματος, πώς η σκέψη και το συναίσθημα αναστέλλουν μια πράξη, η επιβράδυνση, η επιτάχυνση, οι διαφορετικές ποιότητες κίνησης. Θα ερευνηθεί ο τρόπος που ο ηθοποιός οδηγείται στην μη λεκτική δραματουργία βασιζόμενος στην κίνηση και το σώμα του.

3ο στάδιο / Σύνθεση - Performance
Στο τρίτο και τελευταίο μέρος του εργαστηρίου, μέσω συγκεκριμένων θεματικών και μέσω αυτοσχεδιασμών (σε σόλο, ντουέτο και ανσάμπλ), θα δώθεί στους συμμετέχοντες η δυνατότητα να εμβαθύνουν στις τεχνικές και στα στοιχεία που θα έχουν αναλυθεί στα προηγούμενα στάδια, δημιουργώντας έτσι οι ίδιοι μικρής διάρκειας κινησιολογικές συνθέσεις και performances

Όλοι οι συμμετέχοντες θα λάβουν πιστοποιητικό παρακολούθησης σεμιναρίου master class, απο την Compagnie Synthesis 748 και την Ευρωπαϊκή Ακαδημία Σωματικού Θεάτρου από το Παρίσι - Ecole Magenia καθώς επίσης θα έχουν προτεραιότητα (θα γίνει επιλογή) στην δημιουργία της παράστασης Σωματικού Θεάτρου που θα κάνει ο Σπύρος Κουβαράς στο θέατρο ACT την περίοδο 2015 - 2016.

Links: http://vimeo.com/channels/synthesis748
https://plus.google.com/114372763159790701210
http://contemporaryperformance.org/profile/SpyrosKouvaras

Εργαστήριο Σωματικού Θεάτρου : Η ποιητική του σώματος
« Μέθοδοι Grotowski, Lecoq, Decroux» | στο θέατρο act
Δευτέρα 13 Ιουλίου - Παρασκευή 17 Ιουλίου
Ώρες: 17:00 - 21:00 (σύνολο 20 ώρες)
Κόστος: 70 €
Μίνιμουμ αριθμός συμμετεχόντων: 8
Μάξιμουμ αριθμός συμμετεχόντων: 16

Πληροφορίες-κρατήσεις: 6936122263, 2610272037 και 693 9769081,

Προφίλ συμμετεχόντων: Προηγούμενη κινησιολογική εμπειρία καλοδεχούμενη αλλά όχι απαραίτητη

www.act-theater.gr
ΥΠΟΣΤΗΡΙΚΤΕΣ: Πελοπόννησος, pelop.gr, thebest.gr, Brainbow, Τέταρτο,newsplus.gr,upfm,άρωμα FM, all4fun.gr,tipografeio.gr, presspop.gr, debop.gr, inculture.gr, patrasevents.gr, Sidoux café, City music café, Ποικίλη Στοά, Συν-δετήρας, aquarella, juniors-club.gr, Tag, Σπύρος Νάκας-μουσικός οίκος, Δίηχο, everest.
ΧΟΡΗΓΟΙ ΘΕΑΤΡΟΥ: GALAXY HOTEL, NoiseBoxStudio, AGORA, Εκπαιδευτικός Οργανισμός Πρόσημο