Με στόχο την καλύτερη δυνατή διαβούλευση για το Στρατηγικό Σχέδιο της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας για την επόμενη πενταετία, πραγματοποιήθηκε σήμερα η 1η συνεδρίαση της Περιφερειακής Επιτροπής Διαβούλευσης, έπειτα από πρόσκληση του Περιφερειάρχη Απόστολου Κατσιφάρα με τη συμμετοχή Δημάρχων και εκπροσώπων φορέων, καθώς και πολιτών της Δυτικής Ελλάδας.

«Αυτό που θέλουμε να επιτύχουμε με τη συνεδρίαση της Περιφερειακή Επιτροπή είναι να μάθουμε όλοι τι είναι το Όργανο αυτό, το οποίο υπηρετούμε και ποιοι είναι οι στόχοι του, ώστε ο καθένας από τη δική του πλευρά να συνεισφέρει τα μέγιστα» υπογράμμισε ο Περιφερειάρχης Απ. Κατσιφάρας τονίζοντας πως «το σημαντικότερο είναι πως για πρώτη φορά σε Επιτροπή Διαβούλευσης, βάσει του ‘Καλλικράτη’ συμμετέχουν και απλοί συμπολίτες μας, οι οποίοι έχουν τα ίδια δικαιώματα με τους θεσμικούς εκπροσώπους. Επελέγησαν με κλήρωση από τους εκλογικούς καταλόγους, την πιο αντικειμενική διαδικασία έτσι ώστε να εκφράζονται γνήσια οι απόψεις των πολιτών, ανεξάρτητα και χωρίς κανέναν έλεγχο».

Όπως σημείωσε ο Περιφερειάρχης, μία ακόμη καινοτομία που έχει η συγκεκριμένη Επιτροπή Διαβούλευσης είναι πως οι Δήμαρχοι δεν έχουν δικαίωμα να στέλνουν αναπληρωτή, πρέπει να συμμετέχουν κανονικά, καθώς είναι αυτοί που έχουν την ευθύνη διαχείρισης των τοπικών αναπτυξιακών σχεδίων.

Και κατέληξε ο κ. Κατσιφάρας, λέγοντας πως «η συγκυρία είναι πολύ δύσκολη και οι ώρες αυτές πολύ κρίσιμες για την πατρίδα και την ελληνική κοινωνία. Πρέπει να επικεντρωθούμε στο βασικό θέμα που είναι το πενταετές Αναπτυξιακό Σχέδιο της Περιφέρειας, δηλαδή η βασική μας Στρατηγική για τα επόμενα πέντε χρόνια» και απευθυνόμενος στους συμμετέχοντες τόνισε: «Αυτή τη στιγμή το πενταετές Επιχειρησιακό Πρόγραμμα 2014-2019 βρίσκεται στη φάση της διαβούλευσης, ενώ να υπενθυμίσω πως ήδη έχει ψηφιστεί από το Περιφερειακό Συμβούλιο. Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας παραμένει διεκδικητική για μια βιώσιμη ανάπτυξη στις Περιφερειακές της Ενότητες με επίκεντρο τον άνθρωπο και όχι τους αριθμούς. Προσπαθούμε, χωρίς εθνικό αναπτυξιακό σχέδιο, να αξιοποιήσουμε με τον καλύτερο τρόπο τις δυνατότητές μας».

Από την πλευρά του ο Αντιπεριφερειάρχης Περιφερειακής Ανάπτυξης και Επιχειρηματικότητας Γιώργος Αγγελόπουλος επεσήμανε πως η Περιφερειακή Επιτροπή Διαβούλευσης, η οποία προβλέπεται βάσει του Καλλικράτη «είναι καινοτομία στη νομοθεσία της Ελληνικής Πολιτείας, αρκεί εμείς να αναλάβουμε και να στηρίξουμε το ρόλο που μας δίνετε μέσα από την Επιτροπή. Η Επιτροπή απαρτίζεται από τους 19 Δημάρχους της Δυτικής Ελλάδας, από 20 δημότες και από 20 εκπροσώπους φορέων, συμμετέχει δηλαδή το σύνολο της κοινωνίας, ό,τι πιο αντιπροσωπευτικό μπορεί να προκύψει».

Και συμπλήρωσε ο κ. Αγγελόπουλος: «Από τη στιγμή που ξέρουμε όλοι ότι δυστυχώς η χώρα μας δεν έχει αναπτυξιακό σχεδιασμό, καλούμαστε εμείς να δημιουργήσουμε τον περιφερειακό σχεδιασμό για πέντε χρόνια, δηλαδή το πλαίσιο των πολιτικών σε σχέση με τα εγκεκριμένα τομεακά ή περιφερειακά προγράμματα που υπάρχουν αυτή τη στιγμή, το πλαίσιο που θα μας δώσει τη δυνατότητα να διαμορφώσουμε τις πολιτικές αυτές που, ενδεχομένως αν προκύψουν και άλλα χρηματοδοτικά εργαλεία από εθνικό ή ευρωπαϊκό επίπεδο, να τύχουν της υλοποίησης για την καλύτερη δυνατή εξυπηρέτηση του πολίτη της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας».

Στην πρώτη συνεδρίαση της Περιφερειακής Επιτροπής Διαβούλευσης της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας συμμετείχαν Δήμαρχοι και από τις τρεις Περιφερειακές Ενότητες, εκπρόσωποι παραγωγικών φορέων και τάξεων, καθώς και πολίτες, ενώ τις εισηγήσεις από πλευράς Περιφέρειας έκαναν οι Γενικός Διευθυντής Αναπτυξιακού Προγραμματισμού, Περιβάλλοντος και Υποδομών της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας Δημήτρης Καραβίδας, ο Διευθυντής Αναπτυξιακού Προγραμματισμού Λυκούργος Σταματελάτος και ο προϊστάμενος του Τμήματος Σχεδιασμού Περιφερειακής Πολιτικής Σπύρος Παπασπύρου.