Ευρεία σύσκεψη στο Υπουργείο Οικονομικών συγκάλεσε η Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών κ Βαλαβάνη με τις μεγαλύτερες Ελληνικές Σωματειακές Οργανώσεις.

Στην σύσκεψη και συμμετείχε η Παγκαλαβρυτινή Ένωση.

Στην συνάντηση παρευρέθησαν oι Πρόεδροι:

  • της «Παγκαλαβρυτινής Ενώσεως»,

  • της , «Πανηπειρωτικής»

  • της «Ομοσπονδίας Κρητικών Σωματείων»,

  • της «Παναρκαδικής»,

  • της «Παμποντιακής Ενώσεως»,

  • της «Ένωσης Επτανησίων Ελλάδος»,

  • της «Ομοσπ. Δωδεκανησιακών σωματείων»,

  • της «Πανθρακικής Ομοσπονδίας»,

  • της «Ομοσπ. Ευρυτανικών Σωματείων»,

  • της «Ομοσπονδίας Κυκλαδικών Σωματείων»

  • και της Ομοσπ. Θεσσαλίας «Μουργκάνα»

Από πλευράς Υπουργείου προήδρευσε η Αν. Υπουργός κ. Νάντια Βαλαβάνη και ο Γενικός Γραμματέας Δημόσιας περιουσίας, ενώ συμμετείχαν υπηρεσιακοί παράγοντες από το ΝΣΚ, τον τομέα φορολογίας, τον τομέα δημοσίων εσόδων και άλλοι υπηρεσιακοί παράγοντες.

Τα θέματα που τέθηκαν αφορούσαν την επίλυση χρονιζόντων προβλημάτων φορολογικού και τακτοποιητικού χαρακτήρα για το σύνολο των Σωματείων της Ελλάδας. Ζητήθηκε η παροχή εξάμηνης περιόδου για τακτοποίηση φορολογικών εκκρεμοτήτων σωματείων χωρίς πρόστιμα, την νομοθέτηση της συστέγασης, την επαναφορά στην παλαιότερη ρύθμιση του φορολογικού συντελεστή για τα ενοίκια που εισπράττονται από τα σωματεία, την αναγνώριση του εθελοντικού χαρακτήρα στην αντιμετώπιση από τις υπηρεσίες, την ρύθμιση υποβολής συγκεντρωτικών καταστάσεων, τον αυτοματισμό μεταβολών με βάση τον ορισμό των νέων ΔΣ, την μη εφαρμογή τέλους επιτηδεύματος σε Σωματεία, την επίλυση της συμμετοχής σε χορευτικά σε νέους κάτω των 18 ετών, και την εφαρμογή μειωμένου ΕΝΦΙΑ στα ακίνητα των σωματείων.

Στην παρέμβαση του ο Πρόεδρος της Παγκαλαβρυτινής Ενώσεως κ Βαρβιτσιώτης ανέφερε την τεράστια αρνητική επίπτωση που είχε η απόφαση του Υπουργείου Οικονομικών προ λίγων ετών να καταργηθεί το ειδικό καθεστώς στις αποστολές των εντύπων και την τεράστια αύξηση των ταχυδρομικών τελών που οδήγησε περισσότερα συλλογικά έντυπα σε κλείσιμο, επίσης για το άδικο καθεστώς φορολόγησης των Οργανώσεων για τα ακίνητα τους ειδικά όταν δεν είναι ενοικιασμένα και τέλος επισήμανε ότι για να μην υπάρχει γενικότερη αντιμετώπιση των Σωματείων  με δυσμενή σχόλια όπως για «αμαρτωλές» ΜΚΟ, θα πρέπει να υπάρξει μητρώο των οργανώσεων με βάση το οποίο θα υπάρχει και από πλευράς Υπουργείου η διαμόρφωση μιας ειδικότερης αντιμετώπισης.

Από πλευράς της Υπουργού υπήρξε σαφής καταγραφή και διάθεση να επιλυθούν όσα από τα θέματα χειρίζεται η ιδία σε δυο φάσεις. Πρώτη με άμεσα μέτρα και 2η με την οργάνωση ενός γενικότερου πλαισίου αντιμετώπισης των πιο δομικού χαρακτήρα μέτρων. Είπε ότι για το θέμα των σημαντικών οργανώσεων μπορεί να υπάρξει σύντομα μια πρόταση και θα πρέπει να γίνει καταμερισμός των αντικειμένων σε κάθε αρμοδιότητα Υπουργείου.

Η συνάντηση ολοκληρώθηκε σε καλό κλίμα και θα συνεχιστεί σε επόμενη που θα γίνει σε τεχνικό επίπεδο.