Μπορεί μια ανεξάρτητη φοιτητική παράταξη να ξεπεράσει τις κομματικές αγκυλώσεις που χαρακτηρίζουν ακόμα και τις κοινότητες των φοιτητών στην τριτοβάθμια εκπαίδευση και να αποτελέσει μία αφετηρία για την δημιουργία μιας νέας συνείδησης και μιας νέας νοοτροπίας στα Πανεπιστήμια;

Στην περίπτωση της Ανεξάρτητης Νομικής Κομοτηνής (ΑΝΟΚ), ενδεχομένως να μπορεί. Αυτό τουλάχιστον έδειξε το αποτέλεσμα των πρόσφατων φοιτητικών εκλογών που έγιναν, με την ανεξάρτητη αυτή φοιτητική παράταξη να καταλαμβάνει δύο έδρες από τις εφτά.

Έστω και αν χρειάστηκε να κινδυνέψει και να ξυλοκοπηθεί λίγες μέρες πριν από τις εκλογές ο επικεφαλής της παράταξης αυτής, ο Πατρινός φοιτητής νομικής, Σταύρος Χριστοδούλου.

Ο ίδιος τραυματίστηκε στο πρόσωπο από την επίθεση αυτή, όμως σημασία έχει ότι τα δείγματα που αποκόμισαν τα μέλη της παράταξης από τις εκλογές μέσα από την αποδοχή των φοιτητών ήταν κάτι παραπάνω από θετικά.

«Σημασία έχει για μας ότι καταφέραμε να αλλάξουμε μέσα από την ανεξάρτητη αυτή παράταξη που δεν έχει να κάνει με κόμματα και κομματικές ιδεολογίες τους συσχετισμούς που υπήρχαν μέχρι τώρα στην σχολή» τονίζει μιλώντας στο patrasevents.gr.

Αυτό που έκανε τον ίδιο και τους συνεργάτες του να προχωρήσουν στην δημιουργία αυτής της παράταξης, ανάμεσα στις «καθιερωμένες» που υπάρχουν και οι οποίες ως γνωστόν παραπέμπουν σε κόμματα, ήταν αφενός το ενδιαφέρον τους για τα κοινά, αλλά και τα προβλήματα που υπάρχουν στην σχολή του.

Ο Σταύρος Χριστοδούλου αρθρογραφεί, με άρθρα του, κοινωνικού και φιλοσοφικού περιεχομένου να έχουν φιλοξενηθεί σε γνωστούς φιλολογικούς ιστότοπους, ενώ παράλληλα είναι ενεργό μέλος του Δικτύου Ελληνικών Συντηρητικών.

Ενός Δικτύου που ασχολείται με ζητήματα πολιτικής σκέψης και σύγχρονου συντηρητικού  λόγου, από πλευράς φιλελεύθερης οικονομίας, εισάγοντας τα ως προτάσεις στον πολιτικό διάλογο.  

Ο Πατρινός φοιτητής τονίζει:  «Η παράταξη ιδρύθηκε από εμένα και τους συμφοιτητές μου στην σχολή μου, στην Νομική Κομοτηνής. Είναι μία ανεξάρτητη παράταξη που βασίζεται σε μία αρκετά διαδεδομένη άποψη περί αντισυνταγματικότητας των κομματικών παρατάξεων στα πανεπιστήμια. Δηλαδή το ζήτημα ξεπερνά την ωφέλεια ή μη που παρέχουν οι παρατάξεις και περνά στην νομική πλέον εξέταση.

Θελήσαμε να δημιουργήσουμε την παράταξη αυτή από ενδιαφέρον για τον φοιτητή, τον φοιτητή που έχει μία ανεξάρτητη και κριτική σκέψη και ο οποίος ενδεχομένως να αισθάνεται ιδιαίτερα μόνος, μέσα σε ένα τέτοιο πολιτικό περιβάλλον που έχουν δημιουργήσει τα ίδια τα κόμματα στον χώρο των πανεπιστημίων.

Αυτό που μας ενδιαφέρει είναι ο φοιτητής και τα προβλήματα που υπάρχουν στην σχολή μας, αλλά και γενικότερα στα πανεπιστήμια και στον χώρο της παιδείας.

Στόχος μας είναι να βοηθήσουμε αρχικά στην επίλυση των προβλημάτων που υπάρχουν στην σχολή μας, περνώντας παράλληλα ένα μήνυμα προς όλες τις φοιτητικές κοινότητες».  Ένα μήνυμα που, όπως υποστηρίζει ο ίδιος, υπερβαίνει κομματικές αγκυλώσεις και κομματικές ιδεολογίες. 


ΔΕΛΤΙΟ ΤΡΙΤΗ 12 05 15