Άγρια διαμάχη στην επιστημονική κοινότητα του Πανεπιστημίου Πατρών έχει προκύψει με θέμα τη άρνηση του καθηγητή Χημείας Γιάννη Ματσούκα, να αποχωρήσει από την έδρα του, εφόσον η ομάδα του δεν ολοκληρώσει το ερευνητικό του έργο.

Αυτό την στιγμή που η πρυτανική αρχή του έχει ανακοινώσει ότι θα πρέπει να παραδώσει την έδρα του. Ο κ. Ματσούκας παραχώρησε συνέντευξη Τύπου το μεσημέρι της Τετάρτης στα γραφεία της ΕΣΗΕΠΗΝ, τονίζοντας ότι παρά την απόφαση της Συγκλήτου δεν πρόκειται να αποχωρήσει, μιλώντας παράλληλα για πρωτοφανή μένος εκ μέρους της Πρυτανείας στο πρόσωπο του.  

«Η ανακοίνωση των Πρυτανικών Αρχών – πρωτοφανής για το περιεχόμενο, τις ανακρίβειες και το ύφος της – έρχεται σε συνέχεια της επίσης πρωτοφανούς απόφασης της Συγκλήτου του Πανεπιστημίου Πατρών στις 15 Μαΐου 2015 για την αποχώρηση όλων των συνταξιοδοτηθέντων Καθηγητών από τα γραφεία των και τα εργαστήριά των, ακόμη και αυτών που είναι ενεργοί με συνεχιζόμενες Ακαδημαϊκές υποχρεώσεις.

Η απόφαση περιλαμβάνει ακόμη και τους Ομότιμους Καθηγητές. Πρόκειται για γεγονός που συμβαίνει για πρώτη φορά στα χρονικά του Ελληνικού Πανεπιστημίου» τόνισε μεταξύ άλλων στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε.

«Η απόφαση προφανώς ελήφθη για τη δική μου εκδίωξη από το γραφείο μου και το εργαστήριό μου και συνεπώς από το Πανεπιστήμιο, καθώς ο Τομεάρχης του Α΄ Τομέα του Τμήματος Χημείας όπου υπάγομαι, μου ζήτησε την αποχώρησή μου από το γραφείο μου έως το τέλος Μαΐου, επικαλούμενος την απόφαση της Συγκλήτου. Είναι ο μόνος Τομεάρχης σε όλο το Πανεπιστήμιο Πατρών που προβαίνει σε τέτοια ενέργεια.

Είναι εντελώς αδιάφορο στον Τομεάρχη και στην διοίκηση του Πανεπιστημίου το εάν έχω συνεχιζόμενες Ακαδημαϊκές δραστηριότητες και υποχρεώσεις εντός και εκτός Ελλάδας (είμαι επίσης Καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Calgary του Καναδά), για τις οποίες τους έχω επανειλημμένα ενημερώσει σε επιστολές μου. Το σχέδιο και ο στόχος τους είναι η εκδίωξή μου από το Τμήμα και το Πανεπιστήμιο, με οποιοδήποτε τρόπο».

Από την πλευρά της η πρυτανική αρχή και η Πρύτανης Βενετσάνα Κυριαζοπούλου υπογράμμισε ότι για το θέμα θα ασχοληθεί η Νομική Υπηρεσία του Ιδρύματος.