Τα Φροντιστήρια ΚάΠα δίνουν την δυνατότητα στους μαθητές να δουν πρώτοι τις απαντήσεις των θεμάτων καθώς θα αναρτώνται τμηματικά στην ιστοσελίδα των Φροντιστηρίων ΚάΠα - kapalearn.gr. (συνεχόμενη ροή λύσεων)

10:11 - Ανακοινώθηκαν τα θέματα Πανελλαδικών εξετάσεων της Φυσικής Θετικής και Τεχνολογικής Κατεύθυνσης και της Ιστορίας Θεωρητικής Κατεύθυνσης - kapalearn.gr

10:26 - Ιστορία Κατεύθυνσης Θέμα Α1, Α2 απαντήσεις - kapalearn.gr

10:35 - Ιστορία Β1, Β2 απαντήσεις - kapalearn.gr

10:37 - Φυσικής Κατεύθυνσης Α, Β1 απαντήσεις - kapalearn.gr

10:56 - Φυσικής Κατεύθυνσης Β2 Λύσεις - kapalearn.gr

11:04 - Έναρξη Απαντήσεων Εσπερινών - kapalearn.gr

11:06 - Φυσικής Κατεύθυνσης Β3 Λύσεις - kapalearn.gr

11:14 - Λύσεις Φυσική Κατεύθυνσης Γ1 - kapalearn.gr

11:16 - Λύσεις Φυσικής Κατεύθυνσης Γ2 - kapalearn.gr

11:29 - Φυσική Κατεύθυνσης Γ3 Λύσεις - kapalearn.gr

11:48 - Απαντήσεις Γ1 Ιστορία Κατεύθυνσης - kapalearn.gr

11:50 - Φυσική Κατεύθυνσης Γ4 Λύσεις - kapalearn.gr

11:51 - Φυσική Κατεύθυνσης Δ1 Λύσεις - kapalearn.gr

12:15 - Φυσική Κατεύθυνσης Δ2 λύσεις - kapalearn.gr

12:20 - Ολοκληρωμένες Λύσεις Φυσική Θετικής και Τεχνολογικής Κατεύθυνσης - kapalearn.gr

01:04 - Ολοκληρωμένες Απαντήσεις Ιστορία Θεωρητικής Κατεύθυνσης - kapalearn.gr

Σχολιασμός Ιστορίας

Τα θέματα της ιστορίας κατεύθυνσης κρίνονται σαφή και κατανοητά. Συγκεκριμένα τα θέματα της πρώτης ομάδας ήταν αρκετά ευσύνοπτα. Μάλιστα στο Β1 ζητήθηκε χωρίο από την εισαγωγή του τρίτου κεφαλαίου (Πρόσφυγες στην Ελλάδα κατά τον 20ο αιώνα) σε συνδυασμό με χωρίο του μαθήματος Α2, τα οποία δεν είχαν ζητηθεί στο παρελθόν. Επίσης, για πρώτη φορά τέθηκαν προς εξέταση θέματα που αφορούσαν τα Β2, Γ1 και Δ1. Τα κείμενα που δόθηκαν για σύνθεση στο Δ1 θέμα ήταν εκτενή και έπρεπε οι μαθητές να ελέγξουν τον χρόνο τους.

Σχολιασμός Φυσικής

Τα σημερινά θέματα στη Φυσική Κατεύθυνσης ήταν απαιτητικά και δυσκολότερα από τα περσινά. Απαιτούσαν πολύ καλή προετοιμασία και πολύ καλή γνώση της Μηχανικής η οποία δεν αποκτιέται μόνο στην Γ’ Λυκείου. Ήταν πολλά σε όγκο και οι δυσκολίες ξεκινούσαν από το 2ο θέμα, οπότε δημιουργούσε ίσως μια αρνητική ψυχολογία. Αναφορικά με τα παραπάνω σημειώνουμε ότι το ερώτημα Β3 είναι παρόμοιο με ερώτημα του Δ θέματος του 2012. 

Το 3ο θέμα ήταν από τις ηλεκτρικές ταλαντώσεις και απαιτούσε αρκετή εμπειρία αλλά και καλή γνώση των μαθηματικών. 

Στο 4ο θέμα από την θεωρία Στερεού σώματος υπήρχαν έξυπνα ερωτήματα για την απάντηση των οποίων απαιτείτο πολύ καλή προετοιμασία. 

Εν κατακλείδι τα σημερινά θέματα απευθύνονταν σε μαθητές πολύ καλά προετοιμασμένους, με εμπειρίες και γνώσεις πού έχουν αποκτηθεί από όλες τις τάξεις του Λυκείου.