Με στόχο την προστασία από τον καρκίνο του δέρματος και την έγκαιρη διάγνωση της ακτινικής κεράτωσης, ο Δήμος Δυτικής Αχαΐας και το Εθνικό Διαδημοτικό Δίκτυο Υγιών Πόλεων - Προαγωγής Υγείας (ΕΔΔΥΠΠΥ) διοργανώνουν ανοιχτή ενημερωτική εκδήλωση πολιτών με θέμα: «Χρόνιες Ηλιακές Βλάβες: όλα όσα θα πρέπει να γνωρίζετε», την Τετάρτη 3 Ιουνίου 2015 και ώρα 19:30 στο Πολιτιστικό Κέντρο Δήμου Αχαΐας «ΜΕΛΙΝΑ ΜΕΡΚΟΥΡΗ» (Πλατεία Δημοκρατίας, Κάτω Αχαΐα). Χορηγός της εκδήλωσης είναι η LEO Pharma Ελλάς.

Στην ημερίδα, οι πολίτες θα ενημερωθούν για το πρόβλημα της ακτινικής κεράτωσης και τα σημάδια που πρέπει να προσέχουν, πριν η νόσος μετεξελιχθεί σε καρκίνο του δέρματος. Πρόκειται για μία πρωτοβουλία του Δήμου Δυτικής Αχαΐας και του ΕΔΔΥΠΠΥ στα πλαίσια προαγωγής της υγείας των πολιτών. Η δράση στοχεύει στην ευαισθητοποίηση των πολιτών απέναντι στον κίνδυνο της ακτινικής κεράτωσης και στη δευτερογενή πρόληψη του καρκίνου, πριν είναι πολύ αργά. 

H ακτινική κεράτωση εμφανίζεται στην επιδερμίδα ως μία αδρή βλάβη που προκαλεί ερυθρότητα, καύσο, κνησμό ή και πόνο. Θεωρείται προκαρκινικό στάδιο που μπορεί να μετεξελιχθεί σε ακανθοκυτταρικό καρκίνωμα (το δεύτερο συνηθέστερο τύπο καρκίνου του δέρματος, μετά το μελάνωμα).

Για το θέμα μιλά η κ. Ειρήνη Λουγκάνη, Δερματολόγος – Αφροδισιολόγος. Τη συζήτηση θα συντονίσει η κ. Πατρούλα Κοκκίνη, Πρόεδρος ΚΕΔΔΥ & Βοηθός Δημάρχου Δυτικής Αχαΐας σε θέματα Πολιτισμού.