Δύσκολες και άγριες καταστάσεις στις φυλακές του Αγίου Στεφάνου, με το βιοτικό επίπεδο των κρατουμένων να παραμένει σε χαμηλά επίπεδα, κυρίως εξαιτίας του συνωστισμού τους.

Ο αριθμός των κρατουμένων στις φυλακές του Αγίου Στεφάνου στην Πάτρα είναι αρκετά μεγαλύτερος από τον αριθμό που προβλεπόταν και σε κάθε κελί του σωφρονιστικού ιδρύματος συναντάει κανείς από 8 έως 10 άτομα να μένουν σε χώρους που έχουν δημιουργηθεί για να μείνουν δύο με τρείς άνθρωποι.

Ταυτόχρονα οι ελλείψεις σε έμψυχο δυναμικό και σε υπαλλήλους παραμένουν μεγάλες και ο αριθμός των εργαζομένων  σε σύγκριση με τον αριθμό των κρατουμένων, είναι ιδιαίτερα μικρός, με αποτέλεσμα να υπάρχει μεγάλος κίνδυνος  έκρηξης ή εξέγερσης, σε περίπτωση που παρουσιαστεί η παραμικρή αφορμή.

Παράλληλα, η έλλειψη στοιχειωδών συνθηκών ζωής στο εσωτερικό του ιδρύματος, έχει αγριέψει τους κρατουμένους, με αποτέλεσμα τα επεισόδια μεταξύ τους να βρίσκονται σε καθημερινή βάση. Οι εργαζόμενοι των φυλακών κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου και περιμένουν τις ανάλογες παρεμβάσεις από την πολιτεία και το κράτος πριν να είναι αργά.