Η ενδεχόμενη έξοδος της Ελλάδας από την ευρωζώνη προκαλεί φόβο στις ΗΠΑ, που έχουν ακόμη ένα «ψυχολογικό τραύμα» από την υπόθεση της Lehman Brothers, αναφέρει η Die Welt.

Μάλιστα, σύμφωνα με τη γερμανική εφημερίδα, Αμερικανοί αξιωματούχοι έχουν εγγυηθεί στους Ευρωπαίους ότι το ΔΝΤ θα παραμείνει σε ένα νέο, τρίτο, ελληνικό πρόγραμμα βοήθειας, παρά τις αντιδράσεις που υπάρχουν μέσα στο Ταμείο, ιδιαίτερα από χώρες όπως η Βραζιλία και η Ινδία.

Σε επικοινωνίες με Ευρωπαίους, αναφέρει ακόμη η Die Welt, η Ουάσιγκτον εγγυάται την παραμονή του ΔΝΤ και παρά το γεγονός ότι το Ταμείο έχει δώσει μεγάλα, δυσανάλογα ποσά, για μεγάλο χρονικό διάστημα, σε μία μικρή χώρα.

Ολα αυτά, σύμφωνα με το δημοσίευμα, γιατί στις ΗΠΑ- κυρίως ο υπουργός Οικονομικών Τζακ Λιου και ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα- φοβούνται την κατάρρευση της Ελλάδας και την έξοδό της από το ευρώ, αλλά και το φαινόμενο «ντόμινο» που μπορεί να προκαλέσει ένα Grexit, στην ευρωπαϊκή αλλά και την παγκόσμια οικονομία.

Τραυματισμένη ακόμη από την υπόθεση της Lehman Brothers το 2008, η αμερικανική οικονομία ίσως δεν αποφύγει τις συνέπειες, σημειώνεται, καθώς οι Αμερικανοί θεωρούν ότι η παγκόσμια οικονομία δεν είναι ακόμη αρκετά σταθερή προκειμένου να αντέξει άλλον ένα «σεισμό» αυτής της φύσης.

Για αυτό, αναφέρει η Die Welt, ο Ομπάμα έχει μιλήσει αρκετές φορές με την Ανγκελα Μέρκελ πιέζοντας για λύση, όπως και ο Τζακ Λιου. Ομως, σημειώνει η γερμανική εφημερίδα, στις ΗΠΑ υπάρχει θυμός για την «ξεροκεφαλιά» των Ελλήνων στις διαπραγματεύσεις με την Τρόικα.