Βάλαμε όρτσα τα πανιά και είπαμε να ταξιδέψουμε σαν άλλοι θαλασσοπόροι στον μαγικό κόσμο της ιστιοπλοΐας.

Η Πάτρα, άλλωστε, έχει έναν από τους πιο δραστήριους ιστιοπλοϊκούς ομίλους της χώρας, τον Ιστιοπλοϊκό Όμιλο Πατρών (ΙΟΠ), ενώ είναι μία από τις πόλεις που έχοντας «αγκαλιαστεί» από την θάλασσα της, τον Πατραϊκό, προσφέρεται για να σε βάλει στα άδυτα ενός κόσμου όπου ο λαός μας από τα αρχαία χρόνια έχει συνδεθεί μαζί του.

Πήγαμε λοιπόν στον χώρο του Ιστιοπλοϊκού Ομίλου Πατρών και στην Μαρίνα όπου τα μέλη του ομίλου έχουν αράξει τα ιστιοφόρα τους, παίρνοντας λίγο από την μυρωδιά της θάλασσας και από την μαγεία των ανέμων.

Ξεναγός μας στον χώρο του ΙΟΠ, έναν χώρο που έχει δοθεί από την ΓΓΑ στο όμιλο για να αναπτύξει τις δραστηριότητες του, ήταν ο καθηγητής φυσικής αγωγής και έφορος δημοσίων σχέσεων, Σπύρος Αντωνιάδης.

Ο ίδιος δείχνει να είναι ένας από αυτούς που έχει μαγευτεί από την θάλασσα, τους ανέμους, τα ταξίδια και το σκάφος του: «Η ιστιοπλοΐα σου δίνει την δυνατότητα να γνωρίσεις έναν διαφορετικό κόσμο. Τον κόσμο της θάλασσας, των ταξιδιών και της περιπέτειας» μας λέει αρχικά.

«Αν ανέβεις πάνω στο σκάφος και δεις αυτά που μπορεί να σου προσφέρει, εκεί όλα τελειώνουν. Η ιστιοπλοΐα μπαίνει μέσα σου και γίνεται ένα με την ζωή σου. Σου δίνει μία απίστευτη ικανοποίηση να ταξιδεύεις μαζί με τους ανέμους στο απέραντο γαλάζιο της θάλασσας.

Έρχεσαι έτσι πιο κοντά στην φύση, μαθαίνεις να την σέβεσαι, γιατί η θάλασσα δεν παίζει, ενώ αποκτάς καινούργια ενδιαφέροντα, καινούργιες γνώσεις για διάφορους τομείς ώστε να μπορείς να οδηγήσεις το σκάφος σου όπως πρέπει. Όλα αυτά σε συνεπαίρνουν».

Το αγωνιστικό μέρος της ιστιοπλοϊας και οι δράσεις του ΙΟΠ

Κύριο χαρακτηριστικό της ιστιοπλοΐας, στο αγωνιστικό μέρος είναι οι ιστιοδρομίες. Οι ιστιοπλοϊκοί αγώνες, χωρίζονται σε δύο βασικές κατηγορίες: Στους αγώνες κλειστής θάλασσας και στους αγώνες ανοικτής θάλασσας.

Στην πρώτη κατηγορία συμμετέχουν σκάφη τύπου Optimist και Lazer που είναι για μικρά παιδιά και για όσους μαθαίνουν τα μυστικά του αθλήματος. Στους αγώνες ανοικτής θάλασσας διαγωνίζονται τα μεγάλα σκάφη και παίρνουν μέρος ενήλικες αθλητές που έχουν εισχωρήσει για τα καλά στην ιστιοπλοΐα.

Ο ΙΟΠ διαθέτει τις αντίστοιχες σχολές εκμάθησης με δυο διπλωματούχους δασκάλους για την κάθε κατηγορία, ενώ έχει προχωρήσει και στο άνοιγμα σχολής ιστιοσανίδας (Wind Surfing), έχοντας ειδικό προπονητή για την εκπαίδευση των αθλητών. Ο ΙΟΠ έχει στις τάξεις του 35 μικρούς αθλητές που ασχολούνται με τα σκάφη τύπου Optimist και Lazer και πάνω από 120 αθλητές για τους αγώνες ανοικτής θάλασσας.

Ο Όμιλος διοργανώνει αγώνες και των δύο κατηγοριών, με κορωνίδα το Ράλι Ιονίου στο οποίο παίρνουν μέρος σκάφη από διάφορα μέρη του κόσμου, πραγματοποιεί ειδικά σεμινάρια εκπαίδευσης για τα μέλη του και τους αθλητές του, ταυτόχρονα με τα μαθήματα εκμάθησης και παράλληλα προσπαθεί να προσφέρει μέσα από τις δραστηριότητες του, κοινωνικό έργο διαφόρων μορφών.


Ο... μύθος των "σκαφάτων" και η λαϊκότητα του σπορ

Πώς μπορεί όμως κανείς να γίνει καπετάνιος και να πάρει στα χέρια του το τιμόνι του σκάφους; «Η ιστιοπλοΐα είναι τέχνη και σαν τέχνη που είναι δεν μπορεί να την μάθει κανείς από την μία μέρα στην άλλη» τονίζει ο κ. Αντωνιάδης.

«Χρειάζεται υπομονή και επιμονή, μαθαίνοντας την σταδιακά και κοιτάζοντας να γίνεσαι σε αυτή ολοένα και καλύτερος, μέχρι να φτάσει η στιγμή που θα πάρεις το δίπλωμα που θα σου δίνει το δικαίωμα να ταξιδέψεις, μόνος σου πλέον με το δικό σου σκάφος».

Ακούγοντας όμως τη λέξη σκάφος το μυαλό κάποιου, λογικό είναι, να πηγαίνει στους «σκαφάτους», στη χλιδή και στα λεφτά. «Αυτό είναι  μύθος» τονίζει ο κ. Αντωνιάδης. «Οι σκαφάτοι δεν είναι ιστιοπλόοι. Σκαφάτοι είναι αυτοί με τα ταχύπλοα και τα γιοτ.

Χρειάζεται να τα διαχωρίσουμε αυτά στο μυαλό μας. Η ιστιοπλοΐα είναι ένα κατεξοχήν λαϊκό άθλημα που μπορεί να το κάνει οποιοσδήποτε αρκεί να αγαπάει την θάλασσα και τα ταξίδια.

Σε αυτή την κατεύθυνση προσφέρουμε εμείς σκάφη και εξοπλισμό στους αθλητές μας, δωρεάν, χωρίς κανένα επιπλέον κόστος, ώστε όλοι οι άνθρωπο να μπορούν να αγκαλιάσουν την ιστιοπλοΐα.

Και το έχουμε πετύχει αυτό.  Αν σου δείξω την επαγγελματική και οικονομική κατάσταση των μελών μας θα το καταλάβεις. Πρόκειται για ανθρώπους μεσαίου εισοδήματος που έχουν ένα σκάφος γιατί το αγαπάνε.

Τα ιστιοφόρα, άλλωστε, δεν είναι ακριβά. Από εκεί και πέρα όμως είναι και θέμα επιλογών. Εγώ για παράδειγμα προτίμησα να δώσω τις πινακίδες του αυτοκινήτου μου, παρά να μείνω χωρίς σκάφος».


Το "χρυσάφι" αυτής της πόλης είναι η θάλασσα της

Ο ΙΟΠ δεν θα μπορούσε να μην ήταν δεμένος με την παραλιακή ζώνη της Πάτρας και από την κατάσταση στην οποία βρίσκεται αυτή, ξεκινάνε και τα περισσότερα προβλήματα του. Ο κ. Αντωνιάδης τονίζει: «Έχουμε τον μεγαλύτερο όμιλο σε ιστιοπλοϊκή δύναμη στην Δυτική Ελλάδα και όμως έχουμε μείνει πίσω από πλευράς εγκαταστάσεων.

Έχουμε ζητήσει να βάλουμε μία πρόσβαση μπροστά από τις εγκαταστάσεις μας και πρέπει να περάσει αυτό από… 15 υπουργεία για να πάρουμε το πράσινο φως. Τόσο άσχημα είναι τα πράγματα.

Δεν έχουμε τις ανάλογες εγκαταστάσεις, ενώ ο Πατραϊκός Κόλπος και η ιδιομορφία του όλου γεωγραφικού χώρου έχει αναγνωριστεί ακόμα από την ευρωπαϊκή ομοσπονδία σαν έναν από τα καταλληλότερα μέρη που προσφέρεται για τη  διεξαγωγή διεθνών αγώνων.

Κάτι που φυσικά θα μπορούσε πολλά να προσφέρει στην τοπική οικονομία. Θα πρέπει να το καταλάβουν οι φορείς και οι Πατρινοί. Η Πάτρα και η θάλασσα είναι ένα και η πόλη κάποια στιγμή θα πρέπει να εκμεταλλευτεί αυτόν τον πλούτο που έχει δίπλα της».


Όσο για το περίφημο θέμα του θαλάσσιου μετώπου και της παραλιακής ζώνης, ο κ. Αντωνιάδης τονίζει: «Ο ΙΟΠ έχει καταθέσει στους αρμόδιους φορείς ολοκληρωμένο σχέδιο με συγκεκριμένες προτάσεις για το που θα πρέπει να κινηθεί αυτή η πόλη, σε ότι αφορά την αξιοποίηση του θαλάσσιου μετώπου της.

Η ουσιαστική αξιοποίηση της παραλιακής ζώνης και της θάλασσας της μπορεί να έρθει μόνο με την ανάπτυξη του ναυτικού τουρισμού της. Να βάλει, δηλαδή, βάσεις και υποδομές αυτή η πόλη, εξαντλώντας κάθε περιθώριο ανάπτυξης του ναυτικού τουρισμού της για να μπορέσει να φέρει φρέσκο χρήμα μέσα από την θάλασσα της».

Αρκετά όμως δεν είπαμε; Ο κ. Αντωνιάδης είναι άνθρωπος της θάλασσας και ως τέτοιος δεν του αρέσουν και τόσο τα λόγια. "Δεν θέλετε να πάμε μία βόλτα στην Μαρίνα και αν είναι και ο αέρας καλός να μπούμε μέσα για κανά μισάωρο;" μας λέει. Ε, και κάπως έτσι φύγαμε...