Η έρευνα, η μελέτη, η προστασία, η ανάδειξη και όπου είναι εφικτό, η χρήση των αρχαίων θεάτρων και των άλλων χώρων θέασης και ακρόασης, όπως είναι τα αρχαία ωδεία και στάδια, είναι υπόθεση που τρέχουν επιστήμονες, διανοούμενοι, καλλιτέχνες, άνθρωποι της αυτοδιοίκησης και ενεργοί πολίτες που αγκάλιασαν το «ΔΙΑΖΩΜΑ»...

Το πρωί της Τρίτης ο πρόεδρος και τα μέλη της Κίνησης Πολιτών “Διάζωμα” Σταύρου Μπένου, βρέθηκαν στην αρχαία αρένα στον πεζόδρομο της Ηφαίστου και με θεατρικά δρώμενα και ομιλίες παρουσίασαν μια διαφορετική πλευρά αυτού του μέρους που έχει να κάνει με την κουλτούρα και τον πολιτισμό που χρειάζονται να αξιοποιήσουμε ως πόλη και ως χώρα!


Η πολύ όμορφη γιορτή του πολιτισμού ξεκίνησε με ομιλία του κ. Μπένου που είχε ως θέμα “Διάζωμα. Η αξία και η μαγεία των συνεργιών”!

Ο κ. Μπένος εμπνευστής της κίνησης Πολιτών “Διάζωμα” έχει επισημάνει πολλές φορές πως: "Η μέριμνα για τα μνημεία ήταν πάντα και παραμένει ένα ξεχωριστό κομμάτι της ζωής μου. Δεν μπορώ να τα αντιμετωπίσω ως ερείπια, ως νεκρά πράγματα. Βλέπω σε αυτά ζωντανούς οργανισμούς που εκπέμπουν μηνύματα γνώσης, σοφίας, αισθητικής, αρμονίας, διαλόγου με το περιβάλλον και τη φύση, που στέλνουν μηνύματα ζωής.

Και πάντα διαφωνούσα με την κλασσική αντιμετώπισή τους, αυτή που τα αντιμετωπίζει ως μουσειακά είδη, που τα βάζει στην άκρη, στο περιθώριο της εποχής μας, που εθελοτυφλεί μπροστά στη μυστική ζωή τους, που αγνοεί τη δική τους προσαρμοστικότητα και εναρμόνιση με την κάθε ιστορική περίοδο."

Στην συνέχεια ακολούθησε συζήτηση γύρω από το θέμα ανάμεσα στους παρευρισκομένους ενώ οι μικροί μαθητές του Κέντρου Προσχολικής Εκπαίδευσης Κ. Γεωρμά με ένα θεατρικό δρώμενο έκλεψαν τις εντυπώσεις και συγκίνησαν τους παρευρισκόμενους!


Στο τέλος ανέλαβαν οι μαθητές του 1ου Γυμνασίου Παραλίας Πατρών που παρουσίασαν ένα απόσπασμά από τις “Θεσμοφοριάζουσες” του Αριστοφάνη.

Σε συνεργασία με την ομάδα του πολιτιστικού προγράμματος και με το τμήμα Πολιτιστικών Θεμάτων της Δ/θμιας Εκπαίδευσης Αχαΐας μετέφεραν ένα μήνυμα προστασίας και ανάδειξης των Αρχαίων Θεάτρων!


Όπως δήλωσε ο κ. Μπένος τέως υφυπουργός πολιτισμού και τέως Δήμαρχος της Καλαμάτας, είναι πραγματικά εντυπωσιακό το γεγονός ότι ένα τέτοιο σημαντικό αρχαίο μνημείο όπως είναι το Ρωμαικό στάδιο βρίσκεται μέσα στο αστικό ιστό της πόλης.


Τέλος όλοι κεράστηκαν έξω από το All day by Mods!


Δείτε περισσότερες φωτογραφίες