Γνώριμος στους Πατρινούς έγινε το τελευταίο διάστημα ο ήχος των μαχητικών αεροσκαφών που διέσχιζαν τον ουρανό της Πάτρας και της Αχαΐας, κάνοντας τους πολίτες να στρέφουν το βλέμμα τους στα ψηλά, προκειμένου να δουν τι συμβαίνει.

Η αλήθεια είναι ότι τις τελευταίες ημέρες δεκάδες μαχητικά αεροσκάφη πέρασαν από την Πάτρα. Μόνο την Δευτέρα, 6 μαχητικά αεροσκάφη και ένα ελικόπτερο πέρασαν πάνω από την Πάτρα με κατεύθυνση προς το Αιγαίο συμμετέχοντας στο πλαίσιο της αεροπορικής άσκησης "Ηνίοχος" 2015 που πραγματοποιείται μεταξύ 20 και 30 Απριλίου εντός του ελληνικού FIR.

Στην ίδια άσκηση συμμετείχαν τις περασμένες και ισραηλινά αεροσκάφη, δύο μεταφορικά C-130 και ένα KC-707 "Saknai" εναέριου ανεφοδιασμού, ενώ στη συνέχεα πήραν μέρος 10 ακόμα ισραηλινά F-16I Sufa, πάντα στο πλαίσιο της ισραηλινής συμμετοχής στην άσκηση.

Ο «Ηνίοχος» έχει ξεκινήσει από τις αρχές του Απριλίου και γίνεται σε συνδυασμό με την άσκηση "Αστραπή" του Πολεμικού Ναυτικού αλλά και του Ε.Σ. με την συνεργασία ελικοπτέρων Apache.

Να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τα όσα αναφέρει το onalert, από ελληνικής πλευράς στην άσκηση συμμετέχουν περίπου 100 μαχητικά αεροσκάφη διαφόρων τύπων που επιχειρησιακά εξορμούν από την Αεροπορική βάση Ανδραβίδας, όπου βρίσκονται και τα F-16 του Ισραήλ.

Η άσκηση περιλαμβάνει πλήθος αποστολών όπως (SCAR ) Επιχειρήσεις Έρευνας και Διάσωσης σε Περιβάλλον Μάχης, (COMAO) με πακέτα διαφόρων τύπων αεροσκαφών σε στόχους ειδικού ενδιαφέροντος, αλλά και Αεροπορικές Επιχειρήσεις εναντίον Δυνάμεων Επιφανείας (πλοία κλπ) Τακτικής Αναγνώρισης (RECCE) και άλλες.