Για ένα ακόμα Σαββατοκύριακο το patrasevents.gr είναι εδώ για να σας κατευθύνει στα... πολιτιστικά μονοπάτια της Πάτρας.

O καιρός είναι καλός οπότε βγείτε επιλέγοντας μια από τις προτάσεις της πολιτιστικής ατζέντας για το Σαββατοκύριακο.


«Αχ!»

Το θέατρο act με μεγάλη χαρά παρουσιάζει την παράσταση «Αχ!» της bijoux de kant.

Μετά την επιτυχία των παραστάσεων στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης, η bijoux de kant παρουσιάζει ξανά το τρυφερό και σκοτεινό «Αχ!» της Γλυκερίας Μπασδέκη, σε μια νέα ανοιξιάτικη εκδοχή την Πέμπτη 23, την Παρασκευή 24 και το Σάββατο 25 Απριλίου στις 21.30.


Πρωταγωνιστούν: η Λένα Δροσάκη βραβευμένη πρόσφατα με το βραβείο Μελίνα Μερκούρη 2015 (και υποψήφια για το ίδιο βραβείο το 2014), ο Δημήτρης Μοθωναίος (Υποψήφιος για το Βραβείο Δημήτρης Χορν 2014), η Κατερίνα Μισιχρόνη και η Μαίρη Συνατσάκη. Κείμενο: Γλυκερία Μπασδέκη Σκηνοθεσία - Σκηνογραφία: Γιάννης Σκουρλέτης Μουσική: Κώστας Δαλακούρας Βοηθός Σκηνοθέτης: Ηλέκτρα Ελληνικιώτη.

«Πόντιοι, σε πρώτο πρόσωπο»

Ο «Φάρος Ποντίων Πατρών», με αφορμή τη συμπλήρωση 30 χρόνων δράσης του στην Πάτρα, διοργανώνει σε συνεργασία με την Α.Μ.Κ.Ε. «Πλήρωμα 94» ένα θεατρικό αναλόγιο με τίτλο «Πόντιοι, σε πρώτο πρόσωπο», στο πλαίσιο των εκδηλώσεων που αφορούν τη Γενοκτονία του ποντιακού ελληνισμού. 

Θα παρουσιαστεί στο Συνεδριακό και Πολιτιστικό Κέντρο του Πανεπιστημίου Πατρών, την Κυριακή 26 Απριλίου, ώρα 20.00, με ελεύθερη είσοδο.Εντάσσεται στις εκδηλώσεις του Πανεπιστημίου Πατρών «Πολιτιστικά 2015»και τελεί υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας.
 
Πρόκειται για μια εκδήλωση μνήμης που στόχο έχει να προβάλλει τον διεθνή χαρακτήρα του ποντιακού ελληνισμού και την δυναμική παρουσία του στα πέρατα του κόσμου. Θα προβληθούν γνωστές προσωπικότητες ποντιακής καταγωγής, που έχουν γίνει πρώτα πρόσωπα, έχουν δηλαδή κατακτήσει την πρώτη θέση στον τομέα τους, στη χώρα τους ή παγκοσμίως. 
 
Χρησιμοποιώντας στοιχεία από όλες τις τέχνες, με μουσική, χορό, video,  κινηματογραφική και κυρίως θεατρική δράση, οι ήρωες αυτοί θα αυτοσυστηθούν -σε πρώτο πρόσωπο- στο κοινό και θα παρουσιάσουν το μυστικό της επιτυχίας τους.
 
Έτσι με αφετηρία το τραγικό ολοκαύτωμα του Πόντου και με αφορμή τις πορείες των επτά προσωπικοτήτων που έχουν επιλεγεί, θα εξηγηθεί πώς το αδάμαστο πνεύμα των Ποντίων, μετέτρεψε τον πόνο σε δημιουργία και έκανε να ανθίσουν, σε όλους τους τόπους του κόσμου, λουλούδια μέσα από τις στάχτες.

Οι «Πόντιοι, σε πρώτο πρόσωπο» είναι οιΜιλτιάδης Αναστασιάδης(συνιδρυτής του πρώτου ανεξάρτητου κράτους του Πόντου, της «Ελληνικής Συμπολιτείας» και αντάρτης στο Τοπ Τσαμ), Σόνια-Σοφία Στεφανίδου (η πρώτη Ελληνίδα καταδρομέας και αλεξιπτωτίστρια), Ιωάννης Αβραμίδης (ο κορυφαίος γλύπτης της Αυστρίας), Επαμεινώνδας Παπαδόπουλος ή Nonda (ο πρώτος ζωγράφος της Γαλλίας που έκανε ολιγοήμερη έκθεση έργων μεγάλης κλίμακας στο ύπαιθρο), Στέλιος Λογγινίδης (παγκόσμιος πρωταθλητής πολεμικών τεχνών, πρώτος δυτικός πρωταθλητής στο muai tai και κάτοχος ρεκόρ Guiness συντομότερου νοκ-άουτ σε τελικό παγκοσμίου τίτλου πολεμικών τεχνών),Μιχάλης Λαζαρίδης (ο κατασκευαστής του πρώτου smartphone - Blackberry) και Θεόδωρος Γιουρτσίχιν (ο πρώτος  Έλληνας κοσμοναύτης).


Υπενθυμίζεται πως ο «Φάρος Ποντίων Πατρών» πρωτοστατεί πάντοτε σε εκδηλώσεις που προωθούν τον ποντιακό ελληνισμό και συντελούν στην διάσωση και διάδοση των ηθών, των εθίμων και του πολιτισμού του. Από την άλλη το «Πλήρωμα 94» έχει μία μακρά παράδοση στη διοργάνωσηεκδηλώσεων μνήμης, αφιερώματα σε προσωπικότητες που έχουν αφήσει το ίχνος τους στην ιστορία και δεν έχουν τιμηθεί όσο εκτιμάται πως θα έπρεπε. 

Η πλούσια εμπειρία των δύο δραστήριων συλλόγων της πόλης και η κοινή τους αντίληψη για την πολιτιστική προβολή ζητημάτων που αφορούν την Ιστορία, προετοίμασε το έδαφος για την συγκεκριμένη σύμπραξη.

"Ντίλης ο Μεγαλοπρεπής"

Για λίγες ακόμη παραστάσεις το παιδικό έργο"Ντίλης ο Μεγαλοπρεπής" στο Θέατρο Αντίμετρο της οδού Φαβιέρου. Μικροί και μεγάλοι θεατές αγκάλιασαν την παράσταση από τις πρώτες κιόλας μέρες κι έφυγαν από το θέατρο με τις καλύτερες εντυπώσεις! Τόσο από το έργο, όσο και από τον τρόπο που αποδόθηκε το από τους συντελεστές της παράστασης.

Μια παράσταση γεμάτη χρώμα και ρυθμό. Ένα επίκαιρο έργο, με πρωτότυπη σύνθεση μουσικής, ξεκαρδιστικές χορογραφίες και πολλά μηνύματα για τους θεατές.


Μπορεί άραγε ένας γάτος να θέλει το καλό μιας ποντικο-κοινωνίας; Τι παθαίνουν οι ποντικοί όταν εμπιστεύονται τους “σωτήρες”; Την απάντηση μας την δίνει ο Γιάννης Ταϊπλιάδης μέσα από το εξαιρετικό έργο του, που απευθύνεται σε μικρά αλλά και μεγάλα παιδιά! Οι μικροί μας φίλοι θα ξεκαρδιστούν με τις περιπέτειες των ποντικιών και θα γνωρίσουν μέσα από το έργο την αξία της συνεργασίας και της φιλίας και οι μεγάλοι θα δουν με κωμικό τρόπο τις καταστάσεις που καθόρισαν το παρόν μας και ελπίζουμε όχι το μέλλον μας! 

Σκηνοθεσία: Γεράσιμος Ντάβαρης

Παίζουν με σειρά εμφάνισης:

Κωνσταντίνος Βλαχογιάννης

Γιάννης Γκοτσόπουλος

Μαρία Γκλαβά

Δημήτρης Χουρδούμης

Γεράσιμος Ντάβαρης

Ελένη Κουτροκόη 

Σκηνογραφία-Graffiti: Χρήστος Κατσίγιαννης

Κατασκευή Σκηνικού: Θεόδωρος Γκοτσόπουλος

Πρωτότυπη Μουσική-Σύνθεση: Χρήστος Βλαχογιάννης

Ηχογραφήσεις-Μίξη Ήχου: Στέφανος Σωτηρόπουλος-studio BlueBlackBox

Φωτισμοί: Γεράσιμος Ντάβαρης-Νίκος Γιατράκος

Κοστούμια: Θεατρική Ομάδα Αντίμετρο

Καπέλα: Ειρήνη Μπαλή

Χορογραφίες: Ελένη Κουτροκόη

Αφίσα-Δημιουργικό: Χρήστος Κατσίγιαννης-Γεώργιος Κατσίγιαννης

Βοηθός Παραγωγής: Μαρία Κορακιανίτη

Παραγωγή: ΘΕΑΤΡΟ ΑΝΤΙΜΕΤΡΟ 

Παραστάσεις κάθε Σάββατο 18:00 και κάθε Κυριακή στις 11:30

Γενική Είσοδος: 6 ευρώ

Πληροφορίες-Κρατήσεις θέσεων: 6937 492516, 6942 227941

ΘΕΑΤΡΟ ΑΝΤΙΜΕΤΡΟ-Φαβιέρου 5

"Μπλακ άουτ κομεντί"

Απρεπή, ανομολόγητα, εξόχως αποκαλυπτικά, εκτίθενται για δεύτερη φορά –και τελευταία- στη σκηνή του ΕΠΙΚΕΝΤΡΟΥ μετά την Κυριακή του Άπιστου Θωμά. Όσοι πιστοί προσέλθετε, καθείς με το κεράκι του, διότι οι ασφάλειες δεν είναι καθόλου ασφαλείς. Ο Θεός σώζει μόνον την Βασίλισσα!

Παίζουν:

ΜΠΡΙΝΣΛΕΥ ΜΙΛΕΡ: Ευάγγελος Μιχάλης,ΚΑΡΟΛ ΜΕΛΚΕΤ: Λαμπρινή Ζώτου, ΜΙΣ ΦΕΡΝΙΒΑΛ: Κατερίνα Λειβαδά,ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΑΡΧΗΣ ΜΕΛΚΕΤ: Παναγιώτης Γεωργαντόπουλος, ΧΑΡΟΛΝΤ ΚΟΛΙΝΣ: Δημήτρης Χουρδούμης, ΚΛΕΑ: Μαρίζα Γεωργαλά, ΦΡΑΝΣ ΣΚΟΥΜΠΑΝΤΖΙΧ: Αντρέας Κολοβούρης, ΓΚΕΟΡΓΚ ΧΟΦΜΑΝ:Θεόδωρος Στεφανίδης.


Σκηνοθεσία – Νίκος Πραγιάννης, Πέπη Γαλανοπούλου

Πρωτότυπη Μουσική/Στίχοι – Χρίστος Γιαννόπουλος

Χορογραφία – Ελένη Κουτροκόη

Σχεδιασμός Φωτισμών – Δημοσθένης Χριστόπουλος

Κοστούμια – Πέπη Γαλανοπούλου, Καλλιόπη Ζεβρού, Λαμπρινή Ζώτου, Έφη Ηλιοπούλου, Ελένη Κουτροκόη, Κατερίνα Λειβαδά, Ελένη Μούγιου

Σκηνογραφία – Γιάννης Γεωργακάκης

Ομάδα Σκηνικών – Χρήστος Γεωργακόπουλος, Μαρίζα Γεωργαλά, Παναγιώτης Γεωργαντόπουλος,Παναγιώτης Γεωργόπουλος, Έφη Ηλιοπούλου, Κατερίνα Λειβαδά, Ανδρέας Κολοβούρης, Φώτης Παλαιολόγος, Θεόδωρος Στεφανίδης

Επιμέλεια/Εικαστικό Προγράμματος – Κωνσταντίνος Θεοδωρόπουλος, Γιώργος Λογαράς

Φωτογραφία – Ομάδα Φωτογραφίας Α.Σ.Τ.Ο., Παναγιώτης Γεωργόπουλος, Φώτης Παλαιολόγος


ΘΕΑΤΡΟ ΕΠΙΚΕΝΤΡΟ 23 ΑΠΡΙΛΙΟΥ - 3 ΜΑΪΟΥ

Ημέρες: Πέμπτη, Παρασκευή, Σάββατο, Κυριακή

Ώρα: 21:15

Προπώληση από 18 Απριλίου στο 6955-514155 (καθημερινά 10:00-14:00 & 18:00-21:00) & στο ταμείο του θεάτρου (18:00-21:00 τις μέρες των παραστάσεων)

Τηλ: 2610-461050.

Τιμή εισιτηρίου 10 ευρώ (8 για φοιτητές και άνεργους).

"Οίκος Ευγηρίας, η Ευτυχισμένη Δύση"

Παρακολουθώντας την παράσταση γελάς, δακρύζεις, αγανακτείς.
Το έργο κινείται σε δύο βασικά επίπεδα: στο επίπεδο της πραγματικότητας του μικρόκοσμου ενός γηροκομείου (με τις άθλιες συνθήκες διαβίωσης των τροφίμων του) και στο επίπεδο της αποτύπωσης αυτής της πραγματικότητας απ’ την τηλεόραση. Μια αποτύπωση, που κάθε άλλο παρά αυθεντική είναι. Ο ‘Οίκος ευγηρίας’ σατιρίζει τις απαράδεκτες συνθήκες λειτουργίας αυτών των ιδρυμάτων και την ψευτιά της τηλεόρασης.

ΠΡΩΤΑΓΩΝΙΣΤΟΥΝ

Η ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΣΤΥΛΙΑΝΟΠΟΥΛΟΥ και
Με αλφαβητική σειρά
ΑΝΕΣΤΗΣ ΒΛΑΧΟΣ –ΜΑΝΟΛΗΣ ΔΕΣΤΟΥΝΗΣ-ΣΠΥΡΟΣ ΘΕΟΔΟΣΗΣ-ΜΑΡΙΑ ΙΩΑΝΝΙΔΟΥ- -ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΑΖΗΣ- — -ΤΙΤΙΚΑ ΣΑΡΙΓΚΟΥΛΗ- -ΚΑΙΤΗ ΦΙΝΟΥ

Συμμετεχουν ΚΥΡΙΑΚΗ ΓΑΣΠΑΡΗ-ΜΑΡΙΑ ΔΗΜΗΤΡΙΑΔΟΥ -ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΑΙΚΗΣ-ΑΛΕΞΗΣ ΜΑΡΤΖΟΥΚΟΣ—ΜΑΡΙΑ ΠΑΝΟΥΤΣΟΠΟΥΛΟΥ-ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΡΑΒΝΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ-ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ ΣΤΕΦΑΝΙΔΟΥ

Σκηνοθεσία
ΒΑΣΙΛΗΣ ΠΛΑΤΑΚΗΣ

Σκηνικό - κοστούμια: ΣΑΒΒΑΣ ΠΑΣΧΑΛΙΔΗΣ
Χορογραφίες: ΦΩΤΗΣ ΜΕΤΑΞΟΠΟΥΛΟΣ
Κινησιολογία: ΣΙΜΩΝ ΠΑΤΡΟΚΛΟΣ

Θέατρο Πάνθεον


Παραστάσεις

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 24 ΑΠΡΙΛΙΟΥ ΩΡΑ 9.00

ΣΑΒΒΑΤΟ 25 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 6.30-ΚΑΙ 9.30

ΚΥΡΙΑΚΗ 26 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 7.30

Τιμές

Γενική είσοδος: 16 ευρώ

Φοιτητές - συνταξιούχοι - άνεργοι: 10 ευρώ

"TEDxPatras"

Η θάλασσα πολλές φορές ενέπνευσε ποιητές και συγγραφείς. Έτσι και το πρώτο TEDxPatras εμπνεύστηκε από αυτήν για το θεματικό της. «Sea of Voices». Μια θάλασσα από φωνές που έχουν την “υφή” της εμπειρίας και μεταφέρουν μηνύματα με ιστορίες, γνώση και συναισθήματα.  

Φωνές που δεν προσπαθούν να επιβληθούν αλλά να μας ταξιδέψουν και να μας οδηγήσουν σε προσωπικούς δρόμους, έτσι ώστε κι ο καθένας αργότερα να γίνει μια φωνή που θ’ ακουστεί. Φωνές που δημιουργούν κύματα για τη σμίλευση ακόμα και των πιο σκληρών και αμετακίνητων βράχων. Κύματα που φέρνουν στη στεριά και στο TEDxPatras τα μηνύματα, για να διαδοθούν και να διασωθούν, το Σάββατο στις 25 Απριλίου 2015.

Το πρόγραμμα του TEDxPatras το προσεχές τριήμερο είναι πλήρες, με κορύφωση της δράσης το Σάββατο, οπότε και θα εξελιχθεί το κυρίως event με τις ομιλίες των 13 προσωπικοτήτων που έχουν ήδη αρχίσει να καταφθάνουν στην πόλη. Την Παρασκευή αναμένεται και η άφιξη στην Πάτρα του Αλέξη Κωστάλα, που θα είναι ο παρουσιαστής της εκδήλωσης του Σαββάτου.

Το πλήρες πρόγραμμα περιλαμβάνει δράσεις στο Θέατρο «Λιθογραφείον» την Παρασκευή (Principia Teatrica, «Με παχύ το ‘λι’», Night and Day Live Concert),  διαδραστικά προγράμματα το Σάββατο (που θα πραγματοποιηθούν στα δύο διαλείμματα μεταξύ των ομιλιών, τόσο στον βασικό χώρο της εκδήλωσης, Ι.Τ.Υ.Ε., όσο και στο χώρο αναμετάδοσης, Θέατρο ‘Λιθογραφείον’), ενώ την Κυριακή οι ομιλητές και η οργανωτική ομάδα του TEDxPatras θα ταξιδέψουν με ιστιοπλοϊκά σκάφη στη Ναύπακτο.

Υπενθυμίζεται πως στο πρώτο standard TEDx event έχουν προσκληθεί και θα μιλήσουν οι: Χάρης Βλαβιανός – Συγγραφέας, Κλεομένης Κωστόπουλος – Εικαστικός Καλλιτέχνης, Ανδρέας Στεφανίδης - Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ελληνικών Συνδέσμων Νέων Επιχειρηματιών (ΟΕΣΥΝΕ), Lois Pryce – Βρετανίδα - Ταξιδιωτική συγγραφέας, δημοσιογράφος και παρουσιάστρια, Angelo Raffaele Consoli – Ιδρυτής και Πρόεδρος του CETRI-TIRES και Ευρωπαϊκός Συντονιστής του Γραφείου του Τζέρεμι Ρίφκιν,  Μυλαίδη Στούμπου – Διευθύντρια Τεχνολογίας της Microsoft Ελλάς, Σπύρος Ζαφειρόπουλος – Εκπαιδευτής Ενηλίκων και Ενεργός Πολίτης, Καλλιόπη Καρβούνη (Calliope) – Φωτογράφος,Δημήτρης Ρουσσόπουλος – Κοινωνιολόγος και Συγγραφέας, Benjamin Jones – Μάγος, Ρένια Τσιτσιμπίκου – Δημοσιογράφος, Ανώνυμος Πατρινός Καρναβαλιστής, Live Performance «Senses in the dark» - Μία βιωματική «εμπειρία τυφλότητας» με τους μουσικούς Σπήλιο Καστάνη και Γιώργο Καρακαϊδό.

Σημειώνεται, τέλος, πως στο πλαίσιο του 2ου «Patras IQ», που διοργανώνει το Πανεπιστήμιο Πατρών, σε συνεργασία με το Επιμελητήριο Αχαΐας και τη συμμετοχή της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, θα υπάρξει το Σάββατο ζωντανή προβολή (livestraming) των ομιλιών του TEDxPatras. Η σύνδεση και προβολή θα γίνει στην Αίθουσα 2 του Κέντρου Τόφαλος.

Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επισκεφτούν το site της διοργάνωσης στο patrasiq.

«Αίματα»

Η θεατρική ομάδα Vasistas με την παράσταση τα «Αίματα» του Ευθύμη Φιλίππου, έρχεται στην Πάτρα και στο Δημοτικό Θέατρο «Απόλλων» στις 23, 24, 25 και 26 Απριλίου σε μία παραγωγή συνεργασίας της Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών με το ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας.

Μετά τη θριαμβευτική διεθνή αποδοχή του Κυνόδοντα, των Άλπεων και του The Lobster, ο Ευθύμης Φιλίππου, συν-σεναριογράφος των ταινιών του Γιώργου Λάνθιμου που έφεραν στο παγκόσμιο κινηματογραφικό προσκήνιο το νέο ελληνικό κινηματογράφο, γράφει το πρώτο του θεατρικό έργο αποκλειστικά για τη διακεκριμένη ομάδα VASISTAS. Η σκηνοθέτης Αργυρώ Χιώτη το ανεβάζει με εξαίσιες ατμόσφαιρες και πάλλουσα θεατρικότητα. «Ο Δημήτρης Καλαφάτης, 40 περίπου ετών, σκίζει κατά λάθος το λαιμό του τον Ιούλιο του 1989».

Ο ήρωας του Ευθύμη Φιλίππου, σαν άλλος Φιλοκτήτης, βλέπει την πληγή του να μην κλείνει, να κακοφορμίζει και να αφήνει τα αιμάτινα ίχνη της στο πουκάμισό του, στο μαξιλάρι του, στα σώματα της συζύγου και των παιδιών του.Γράφει γι' αυτήν στον επιστήθιο φίλο του.


Τα ΑΙΜΑΤΑ είναι η αλληλογραφία των δύο ανδρών. Γραμμένο με τη μορφή των επιστολογραφικών αριστουργημάτων του Ρουσσώ, του Λακλό και του Γκαίτε, και διανθισμένο με χιούμορ, παραδοξότητες, παρανοϊκές ομιλίες πολιτικών και ονειροφαντασίες απλών θνητών, το έργο ανεβαίνει σε σκηνοθεσία της Αργυρώς Χιώτη με στοιχεία υπερρεαλισμού και κωμική ευστροφία. Η τολμηρή σκηνοθέτης με το ιδιοσυγκρασιακό ύφος, επεξεργάζεται με νέους όρους την έννοια του Χορού της αρχαίας ελληνικής τραγωδίας, όπως και της χορικότητας.

Το θέμα της «κοινότητας» και οι σχέσεις μεταξύ δημόσιου και προσωπικού χώρου,συλλογικής και ατομικής μνήμης και αστικής και προσωπικής συνείδησης διατρέχουν τις παραστάσεις της, οι οποίες μπορούν να περιγραφούν και ως χορογραφημένα tableaux vivants.

Για τα Αίματα διαμορφώνει τη σκηνή σε ρινγκ, εντός του οποίου ενορχηστρώνει τις «κινούμενες εικόνες» μιας παράλογης παράστασης - συναυλίας: ενός ορατορίου σωμάτων καισυναισθημάτων, ξέφρενων φαντασιώσεων και αποκαλυπτικών παραδοχών.

Τα πρόσωπα της αλληλογραφίας ζωντανεύουν και μας προσκαλούν να γίνουμε μάρτυρες της πραγματικότητάς τους. Κάπως έτσι, το έργο γίνεται ένα μακροσκελές ερωτικό τραγούδι για την Ελλάδα της δεκαετίας του '90, για τα προσωπικά και συλλογικά τραύματα και, εν τέλει, για το παράλογο του να ζεις σε έναν κόσμο στοιχειωμένο από τις ανοιχτές πληγές και τα ζωτικά ψεύδη.


Και τέλος για τους λάτρεις του σινεμά προτείνουμε... Ster Cinemas μέσα από μια πλούσια γκάμα ταινιών για μικρούς και μεγάλους...

Πρόγραμμα & Περιγραφές!