Κάλεσμα προς όλους τους Πατρινούς απευθύνει η νεολαία του ΣΥΡΙΖΑ Αχαΐας  για συμμετοχή στην εκδήλωση της κίνησης Υπεράσπισης Δικαιωμάτων Προσφύγων και Μεταναστών/-στριών που θα γίνει το Σάββατο στην πλατεία Γεωργίου.

Η ανακοίνωση έχει ως εξής: «Ενάμιση χρόνο μετά τον Οκτώβριο του 2013, με την πολύνεκρη τραγωδία στη Λαμπεντούζα, η Μεσόγειος γίνεται και πάλι υγρός τάφος για περίπου 1.000 ανθρώπους μέσα σε ένα μόλις Σαββατοκύριακο.  

Η Ευρωπαϊκή Ένωση ακόμα και σήμερα, όμως, αρνείται το αυτονόητο και επιβεβλημένο από τις διεθνείς συνθήκες καθήκον της: την ευρωπαϊκή συνεργασία για τη διάσωση, την υποδοχή, την παροχή ασύλου στους πρόσφυγες.

Την ίδια στιγμή μετανάστες κρατούνται σε αστυνομικά τμήματα και κέντρα κράτησης μεταναστών και προσφύγων. Εμείς ζητάμε την αποφυλάκισή τους. Τα κέντρα κράτησης πρέπει να κλείσουν άμεσα. Οι συνθήκες κράτησης των μεταναστών αντιστρατεύονται την υπάρχουσα νομοθεσία η οποία ορίζει ότι αυτά πρέπει να είναι ανοιχτά και να υπάρχουν αξιοπρεπείς συνθήκες διαβίωσης.

Αντίθετα λειτουργούν ως φυλακές, κρατώντας παράνομα πολιτικούς πρόσφυγες, ασυνόδευτους ανήλικους και ευπαθείς κοινωνικές κατηγορίες δημιουργώντας συνθήκες απομόνωσης των μεταναστών από την υπόλοιπη κοινωνία.

Στον αντίποδα, εμείς διεκδικούμε να δημιουργηθούν ανοιχτοί χώροι φιλοξενίας αξιοποιώντας άδεια δημόσια και δημοτικά κτίρια, την ψυχική και σωματική αποκατάσταση των μεταναστών/ριων και προσφύγων που αποφυλακίζονται από αυτά και την επανένταξή τους στην υπόλοιπη κοινωνία. Διεκδικούμε, επίσης, την ενίσχυση των υπηρεσιών ασύλου.

Για όλους τους παραπάνω λόγους καλούμε στην εκδήλωση που διοργανώνει η Κίνηση Υπεράσπισης Δικαιωμάτων Προσφύγων και  Μεταναστών/-στριών το Σάββατο στην πλατεία Γεωργίου ώρα: 11.00 με 13.00 στο πλαίσιο της πανελλαδικής μέρας δράσης ενάντια στην πολιτική της κράτησης και στα σύγχρονα στρατόπεδα συγκέντρωσης όπου φυλακίζονται πρόσφυγες και μετανάστες χωρίς να έχουν διαπράξει κάποιο αδίκημα».