Ανοικοδομήθηκε με την πρωτοβουλία και το ενδιαφέρον του τοπικού εκπολιτιστικού Συλλόγου της περιοχής «Άγιος Χαράλαμπος», σε αγροτεμάχιο 1158,68 τ.μ. που δωρήθηκε εν ζωή από τον αείμνηστο συντοπίτη της περιοχής Βασίλειο Π. Παπαθωμά με συμβόλαιο που υπεγράφη στις 12-8-1970. 


Αποκλειστικός σκοπός του δωρητού ήταν «η ανέγερσης επ’ αυτού ιερού ναού εις μνήμην Αγίου Βασιλείου Καισαρείας, μέλλοντος να καταστή ενοριακός ναός της συνοικίας», όπως και έγινε.

Εν συνεχεία και η σύζυγός του Αλεξάνδρα Παπαθωμά το γένος Χρυσανθοπούλου δωρίζει ενώ ήταν εν ζωή κι άλλο οικόπεδο 452,88 τ.μ. παραπλεύρως του ναού, με συμβόλαιο που υπεγράφη στις 3-10-1974 «δια χώρους βοηθητικούς και πλατεία του ναού».

Στις 30-8-1974 εγκαινιάσθη ο ναός από τον μακαριστό Μητροπολίτη πρώην Πατρών κ.κ. Νικόδημο (Βαληνδρά) και με το υπ’ αριθμ. 86/28-1-1977 Π.Δ (Φ.Ε.Κ 28/2-2-1977) ιδρύεται επισήμως ως ενοριακός ναός της περιοχής με εύρος από την συνοικία Ψάχου έως τα Κρύα Ιτεών πίσω από το εργοστάσιο της Πειραϊκής Πατραϊκής.


Προς αντιμετώπιση των αυξημένων αναγκών της περιοχής και κατόπιν σχετικής αιτήσεως του ναού, εγκρίνεται από την Μητρόπολή μας με έγγραφη απόφαση στις 28-7-1994 προσθήκη και επέκτασης του προνάου, ώστε να υπάρχει μεγαλύτερη άνεση στο εκκλησίασμα. Σήμερα ο ναός καταλαμβάνει χώρο 349,78 τ.μ. και είναι ρυθμού τρίκλητης Βασιλικής με δύο καμπαναριά εκατέροθεν.


Ο ναός μας πανυγηρίζει δυο φορές το χρόνο. Ανήμερα την Πρωτοχρονιά (1η Ιανουαρίου), στη μνήμη του εν αγίοις πατρός ημών Βασιλείου του Μεγάλου του Ουρανοφάντορος επισκόπου Καισαρείας της Καπαδοκίας και στις 30 Αυγούστου εις τιμήν του εν αγίοις πατρός ημών Αλεξάνδρου Πατριάρχου Κωνσταντινουπόλεως, εξ αφορμής της φερωνύμου εικόνος της δωρήτριας Αλεξάνδρας Παπαθωμά.