Με την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου για τη μεταφορά των διαθέσιμων των φορέων της Γενικής Κυβέρνησης στην Τράπεζα της Ελλάδος η κυβέρνηση επιχειρεί να βρει χρήματα για να  πληρώσει μισθούς, συντάξεις, αλλά και να μην αντιμετωπίσει πρόβλημα στην αποπληρωμή του ΔΝΤ.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg, η κίνηση που αποφάσισε να κάνει ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας μέσω των διαθεσίμων των φορέων της γενικής κυβέρνησης θα εξασφαλίσει ρευστότητα της τάξεως των 2 δισ. ευρώ.
 
Ωστόσο όπως αναφέρει το iefimerida στο δημοσίευμα του Bloomberg τονίζεται πως «η κίνηση αυτή, που θυμίζει βήματα που έκανε η Αργεντινή όταν βρέθηκε αντιμέτωπη με ανεπάρκεια των ταμειακών της διαθεσίμων κατά την τελευταία δεκαετία, δείχνει πως ο χρόνος εξαντλείται για τον Τσίπρα».

Συγκεκριμένα αναφέρει

Το σενάριο της ελληνικής χρεοκοπίας προκάλεσε τρελό χορό στις αγορές ομολόγων

Το σενάριο της ελληνικής χρεοκοπίας ενσωματώνουν οι αποδόσεις των ομολόγων στις διεθνείς αγορές, επιβεβαιώνοντας έτσι τις σχετικές αναλύσεις και προβλέψεις. Μάλιστα η κίνηση της κυβέρνησης με την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου ώθησε ακόμη υψηλότερα τις αποδόσεις των 3ετών ομολόγων, στα υψηλότερα επίπεδα από την αναδιάρθρωση του χρέους της χώρας το 2012. Ενδεικτικά η απόδοση του 3ετούς ομολόγου βρέθηκε στο 28,7%, ενώ τα ασφάλιστρα κινδύνου (credit-default swaps) καταδεικνύουν πιθανότητα 81% η Ελλάδα να μην είναι σε θέση να αποπληρώσει το χρέος της μέσα σε πέντε χρόνια.

Περιορισμός του ELA

Επίσης, τον περιορισμό του μεγέθους του έκτακτου μηχανισμού ρευστότητας (ELA) των ελληνικών τραπεζών που σήμερα αγγίζει τα 74 δισ. ευρώ φέρεται να εξετάζει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.
Σύμφωνα με το Bloomberg, η EKT εξετάζει τρόπους να περιορίσει τον ELA προς τις ελληνικές τράπεζες, καθώς οι αντιδράσεις εντός του Διοικητικού Συμβουλίου της τράπεζας αυξάνονται σχετικά με την παροχή οποιασδήποτε επιπλέον βοήθειας προς τα Ελληνικά πιστωτικά ιδρύματα.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, αν η ελληνική κυβέρνηση αποτύχει να πείσει το Eurogroup αναφορικά με τις μεταρρυθμίσεις, στις οποίες προτίθεται να προβεί, ώστε να διασφαλίσει χρηματοδότηση, είναι πιθανό να επιβληθούν αλλαγές στα ενέχυρα που οι ελληνικές τράπεζες χρησιμοποιούν ώστε να δανειστούν κεφάλαια από την Τράπεζα της Ελλάδος.

Το πρακτορείο υποστηρίζει πως στελέχη της ΕΚΤ έχουν ήδη καταθέσει πρόταση με τρία σενάρια για την αύξηση του κουρέματος που θα επιβάλλεται στις τράπεζες για τα ενέχυρα που καταθέτουν όταν δανείζονται από την Τράπεζα της Ελλάδας.

«Το θέμα δεν έχει ακόμη συζητηθεί επισήμως στο Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ, αλλά μπορεί να εξεταστεί εάν η κυβέρνηση της χώρας δεν καταφέρει να πείσει γρήγορα τους υπουργούς Οικονομικών της ευρωζώνης ότι μπορεί να προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις ώστε να εξασφαλίσει κεφάλαια στήριξης» δήλωσε πηγή του πρακτορείου.

Το δημοσίευμα ξεκαθαρίζει πως για να περιοριστεί ο ELA ή να υπάρξει βέτο στη χρηματοδότηση, απαιτείται η πλειοψηφία των δύο τρίτων του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ. «Μια αυξανόμενη μειοψηφία διαφωνεί να συνεχίσει να παρέχει τη συνδρομή επ 'αόριστον», δήλωσε πηγή του πρακτορείου.

Εκπρόσωπος της ΕΚΤ αρνήθηκε να σχολιάσει το δημοσίευμα.

Το Bloomberg υπογραμμίζει πως η Τράπεζα της Ελλάδα διατηρεί ένα απόθεμα περίπου 3 δισ. ευρώ στον ELA, για να δώσει στις τράπεζες χρόνο για να αντιδράσουν σε ενδεχόμενο «bank run».

Στα κάγκελα δήμαρχοι και περιφερειάρχες με τη δέσμευση των ταμειακών διαθεσίμων

Εκτάκτως συνεδριάζει σήμερα, Τρίτη στις 13:00 η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδος (ΚΕΔΕ) προκειμένου να καθοριστεί τη στάση της και τις κινητοποιήσεις απέναντι στην Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, με την οποία η κυβέρνηση δέσμευσε τα ταμειακά διαθέσιμα των φορέων της Γενικής Κυβέρνησης.

Ηδη η ΚΕΔΕ ζήτησε από την κυβέρνηση να ακυρώσει την απόφασή της να δεσμεύσει στην Τράπεζα της Ελλάδος τα χρήματα των Δήμων, προαναγγέλλει δυναμικές κινητοποιήσεις και άμεση προσφυγή στο ΣτΕ για την ακύρωση της απόφασης.

Συναγερμός και στις Περιφέρειες

Η Ένωση Περιφερειών Ελλάδας (ΕΝΠΕ) συγκαλεί, επίσης, στη 1 το μεσημέρι έκτακτο Διοικητικό Συμβούλιο με αφορμή την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, το περιεχόμενο της οποίας κατήγγειλε με δήλωσή του ο πρόεδρος της Ένωσης και περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός.

Από την πλευρά του ο περιφερειάρχης Κώστας Μπακογιάννης προειδοποίησε ότι θα προσφύγει στο Συμβούλιο της Επικρατείας εναντίον της κυβέρνησης

Για  πραξικοπηματική ενέργεια μιλούν τα κόμματα της αντιπολίτευσης

Η απόφαση της κυβέρνησης να πάρει τα ταμειακά διαθέσιμα από τους φορείς με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου προκάλεσε τη σφοδρή αντίδραση των κομμάτων της αντιπολίτευσης.

Νέα Δημοκρατία, Ποτάμι, ΚΚΕ, ΠΑΣΟΚ και Χρυσή Αυγή μιλούν για «πραξικοπηματική ενέργεια» με την οποία το Μέγαρο Μαξίμου βάζει χέρι στην περιουσία των φορολογουμένων προκειμένου να αντιμετωπίσει τα αδιέξοδα που δημιουργεί η διαπραγματευτική της τακτική. Οξύτατες αντιδράσεις υπάρχουν και από το χώρο της τοπικής αυτοδιοίκησης.