Το νέο παγκόσμιο οδικό δίκτυο ετοιμάζει η Ρωσία, με δρόμο που θα ξεκινά από το Λονδίνο και θα φτάνει μέχρι και τη Νέα Υόρκη διασχίζοντας 10 ευρωπαϊκές χώρες και σχεδόν όλη την Ασιατική ήπειρο, καλύπτοντας περίπου 20.777 χιλιόμετρα.

Σύμφωνα με δήλωση του προέδρου του Ρωσικού Σιδηρόδρομου Vladimir Yakunin, υπάρχουν σχέδια για τη δημιουργία ενός οδικού δικτύου που θα καλύπτει την ευρωπαϊκή, την ασιατική και το βόρειο κομμάτι της αμερικανικής ηπείρου. Το δίκτυο αυτό, σύμφωνα με τα σχέδια, θα ξεκινά από το Λονδίνο, θα καταλήγει στη Μόσχα, θα διασχίζει την ασιατική ήπειρο και, τέλος, θα καταλήγει στην βόρεια Αμερική και την Αλάσκα.

"Πρόκειται για ένα διακρατικό και διαπολιτισμικό εγχείρημα" τονίζει ο Vladimir Yakunin, που εκτιμά ότι η υλοποίησή του θα κάνει τη ζώνη από όπου θα πέρνα το κέντρο του μελλοντικού κόσμου.

Όσον αφορά την υλοποίησή του, αναφέρει ότι πολλοί από τους δρόμους που υπάρχουν ήδη στη Ρωσία αλλά και τις υπόλοιπες περιοχές από όπου θα περνά μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να διασυνδέσουν τα νέα κομμάτια που εκτιμάται ότι θα δημιουργηθούν.

Παράλληλα όπως αναφέρει το CNN στα ερωτήματα που εγείρονται για το πως θα διασχίζουν οι οδηγοί τον Ωκεανό που διαχωρίζει την Ασία και την Αμερική, απαντά ότι "οι οδηγοί θα μπορούν να χρησιμοποιήσουν τα πλοία που θα τοποθετηθούν για αυτό τον σκοπό".

Παράλληλα, αναφέρονται πολλά προβλήματα στα οποία θα πρέπει να δοθεί λύση προτού δημιουργηθεί το οδικό δίκτυο, όπως είναι οι ακραίες θερμοκρασίες, ιδιαίτερα στη Σιβηρία και την Αλάσκα ή τα απαγορευτικά ύψη στις ορεινές περιοχές των χωρών που θα διασχίζει.

Σχετικά με τη χρηματοδότηση του έργου αφήνονται υπόνοιες ότι ο ίδιος ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν θα καλύψει ένα σημαντικό μέρος των εξόδων του γιγαντιαίου έργου.

Το σίγουρο είναι πως, αν υλοποιηθεί το συγκεκριμένο εγχείρημα, το οδικό δίκτυο θα αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα και τα πιο ιστορικά έργα που έχουν δημιουργηθεί ποτέ, καθώς θα παρέχει τη δυνατότητα στους ταξιδιώτες να διασχίσουν με τα αυτοκίνητά τους ένα πολύ μεγάλο κομμάτι του σύγχρονου κόσμου.