Σε ερωτική απογοήτευση αποδίδουν συμφοιτητές του Βαγγέλη Γιακουμάκη τη τραγική κατάληξή του, υποβαθμίζοντας τις κατηγορίες για ενδοσχολική βία κατά του άτυχου σπουδαστή.

Κατά τις πολύωρες καταθέσεις τους στην Ασφάλεια Ιωαννίνων, ενώ οι δύο φίλοι του 20χρονου φέρονται να ισχυρίστηκαν πως ο φίλος τους είχε ερωτευτεί, χωρίς ποτέ να της το ομολογήσει, μία κοπέλα στα Ιωάννινα.

Από τον περασμένο Οκτώβριο, ο Βαγγέλης τους είχε εκμυστηρευτεί τον έρωτα του, σύμφωνα με τα όσα γράφει το topontiki. Όπως φέρονται να έχουν καταθέσει οι δύο σπουδαστές, το γεγονός ότι ο 20χρονος δεν μπόρεσε να βρεθεί σε σχέση με την κοπέλα, βύθισε τον φίλο τους στην στενοχώρια, παρά τις προσπάθειες τους να τον πείσουν πως τίποτε δεν έχει τελειώσει.

Επιστρέφοντας από τις διακοπές των Χριστουγέννων στην Γαλακτοκομική Σχολή, το θέμα απασχολούσε τον Βαγγέλη, όμως μέρα με την μέρα έδειχνε να ήταν ψυχολογικά καλύτερα, μάλιστα το βράδυ της Παρασκευής, 6 Φλεβάρη, δηλαδή την ημέρα που εξαφανίστηκε, είχαν προγραμματίσει να βγουν σε νυχτερινό κέντρο διασκέδασης.

Σύμφωνα πάντα με όσα φέρονται να έχουν καταθέσει οι δυο σπουδαστές, κανένας δεν μπορούσε να φανταστεί τη συνέχεια. Ο έλεγχος προόδου που πήρε τον στενοχώρησε, καθώς φέτος περίμενε μεγαλύτερους βαθμούς, όμως γρήγορα φάνηκε ότι συνήλθε. Το μεσημέρι έφαγαν όλοι μαζί και ανέβηκαν στα δωμάτια για μεσημεριανή ξεκούραση, ενώ στην συνέχεια ξεκίνησε το μυστήριο της εξαφάνισης.

Αναφορικά με την ενδοσχολική βία, οι δύο σπουδαστές φέρονται να είπαν στους αστυνομικούς ότι «οι πλάκες» που έκαναν μέσα στην παρέα ήταν, να ρίχνουν "φάπες" ο ένας στον άλλον, ενώ επιβεβαίωσαν πως είδαν περιστατικό βίας εναντίον του Βαγγέλη, αποσυνδέοντας ωστόσο το γεγονός αυτό από το θάνατο του σπουδαστή.