Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά του ενδοσχολικού εκφοβισμού και ενδοσχολικής βίας, η οποία και εορτάζεται σήμερα Παρασκευή 6 Μαρτίου, ο Αντιπεριφερειάρχης Περιφερειακής Ενότητας Αχαΐας, Γρηγόρης Αλεξόπουλος, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Η ενδοσχολική βία (Bullying) είναι ένα φαινόμενο που δυστυχώς έχει αρχίσει να αποκτά μεγάλες διαστάσεις τόσο στα σχολεία όσο και στους αθλητικούς συλλόγους όλης της χώρας και πλέον εκδηλώνεται και με πολλούς τρόπους.

Οι νεαροί μαθητές/αθλητές βιώνουν ενδεχομένως διακρίσεις εξαιτίας της εθνικότητας, θρησκείας, εξωτερικής εμφάνισής τους, ειδικών ικανοτήτων, κοινωνικού status και άλλων παραγόντων που τους καθιστούν δέκτες επιθετικών και ρατσιστικών συμπεριφορών.

Οι συνέπειες αυτού του φαινομένου είναι πολύ σοβαρές και μπορεί να σημαδέψουν σε βάθος χρόνου την ψυχή και το χαρακτήρα ενός παιδιού.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει εκδώσει κατευθυντήριες γραμμές για τις ίσες ευκαιρίες, την κοινωνική ένταξη αλλά και την αντιμετώπιση των φαινομένων εκφοβισμού, που πρέπει να προσαρμοστούν και να καλλιεργηθούν αντίστοιχα στις ευρωπαϊκές περιφέρειες.

Στο πλαίσιο των οδηγιών αυτών ανήκει και η ανάληψη υλοποίησης από το Περιφερειακό ΚΕΚ Δ.Β.Μ Π.Ε. Αχαΐας, ως συντονιστής εταίρος, του Ευρωπαϊκού έργου με τίτλο «IRIS- Καινοτόμο εκπαιδευτικό υλικό για την προώθηση της ισότιμης συμμετοχής στον αθλητισμό βάσης και την αντιμετώπιση των διακρίσεων, του ρατσισμού και των περιστατικών βίας».

Στόχος του έργου IRIS είναι να εκπαιδεύσει καθηγητές, προπονητές και άλλους τελικούς χρήστες στον έγκαιρο εντοπισμό προβλημάτων διακρίσεων, ρατσισμού και βίας, να τους προσεγγίσει με νέες διδακτικές μεθοδολογίες που θα αυξήσουν τις ικανότητές τους για πρόληψη και χειρισμό του φαινομένου.

Παράλληλα, στοχεύει στο να τους παρέχει εργαλεία που θα ενσωματώσουν στις καθημερινές αθλητικές δραστηριότητες και τέλος να ευαισθητοποιήσει τους παράγοντες

χάραξης πολιτικής για την ενσωμάτωση καλών πρακτικών σε θεματικά σχετιζόμενες εθνικές, περιφερειακές ή τοπικές πρωτοβουλίες.

Είναι ευθύνη όλων μας να σταματήσουμε εδώ, την εμφάνιση φαινομένων εκφοβισμού και βίας Κανένα παιδί πια δεν μπορεί ναι νιώθει μόνο και αβοήθητο μπροστά σε ένα τέτοιο φαινόμενο και αυτό είναι ευθύνη όλων μας».