Η Μείωση των άμεσων ενισχύσεων για την σταφίδα  κυρίως αλλά και για την ελιά  που φθάνει το 45%  που φέρνει η νέα ΚΑΠ, αποτελεί ουσιαστικά ταφόπλακα για  το  καλλιεργητικό τους μέλλον.

Παράλληλα όπως αναφέρει το patrisnews η πραγματική διάσταση της σταδιακής αφαίρεσης από το συνολικό ποσό της επιδότησης που έπαιρναν οι παραγωγοί σε βάθος πενταετίας οδηγεί σε αθέτηση της δέσμευσης που υπήρχε από τα αρμόδια όργανα της πολιτείας για μία απόκλιση προς τα κάτω που δεν θα ξεπερνούσε το 30%.

Η διαπίστωση της διαφοράς του ποσοστού μείωσης μεταξύ δέσμευσης και πραγματικότητας, σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΣΚΟΣ κ Γεράσιμο Καλλιμώρο, προέκυψε από ένα δειγματολειπτικό έλεγχο που έγινε για λογαριασμό ενός παραγωγού μέσω του πιλοτικού προγράμματος που χρησιμοποιεί η ΓΑΙΑ Επιχειρείν.                                                                               «Η δέσμευση που είχαμε είναι πως η μέγιστη μείωση των άμεσων επιδοτήσεων, ειδικότερα της σταφίδας αλλά και της ελιάς δεν θα υπερέβαιναν το 30% σε βάθος πενταετίας. Αυτό που προέκυψε όταν χρησιμοποιήσαμε την πιλοτική εφαρμογή του  ΓΑΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ για να δούμε επακριβώς τα δικαιώματα συγκεκριμένου παραγωγού,  προέκυψε μία μείωση που σε βάθος πενταετίας φθάνει  το 45%. Μάλιστα την πρώτη χρονιά παρατηρείται μία μείωση 25%, την δεύτερη ένα 15% και το υπόλοιπο 10% μέσα στην πενταετία.  Ενώ οι διαβεβαιώσεις ήταν ότι δεν θα έχουμε μείωση πάνω από 30%», επεσήμανε μεταξύ άλλων ο κ Καλλιμώρος.


Ο πρόεδρος της ΣΚΟΣ και της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Ηλείας Ολυμπίας επισημαίνει πως αν  η μείωση περάσει το 30% οι παραγωγοί δεν θα μπορέσουν να συνεχίσουν την καλλιέργεια με αποτέλεσμα το εισόδημα τους να ελαχιστοποιηθεί αν όχι να εξαφανιστεί.

 «Δεν θα το αντέξει αυτό  ειδικότερα ο σταφιδοπαραγωγός. Το ίδιο πρόβλημα έχει και ο ελαιοκαλλιεργητής. Ο σταφιδοπαραγωγός όμως βρίσκεται σε χειρότερη μοίρα επειδή πιέζεται προς τα κάτω η τιμή του προϊόντος  τα τελευταία χρόνια. Το 45%  θα είναι ταφόπλακα στην καλλιέργεια και στο οικογενειακό εισόδημα. Πάνω στην καλλιέργεια έχουν επενδύσει με αμπελώσεις, έχουν βασιστεί  εκσυγχρονισμοί  εργοστασίων για αυτό και  προσπαθούμε να διατηρήσουμε το προϊόν με κάθε τρόπο. Πρέπει να το δει η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παραγωγικής Ανασυγκρότησης και με την ευχέρεια που τους δίνει η νέα ΚΑΠ να φροντίσει ώστε να μην υπερβεί η μείωση  το ποσοστό του 30%», επεσήμανε ο κ Καλλιμώρος.