Η Κατερίνα Στεφανιδάκη εγκαινιάζει την Πέμπτη 19 Μαρτίου 2015 στη Γκαλερί Ζουμπουλάκη τη δεύτερη ατομική της έκθεση “This is the Place, Gentlemen!” .

Στην πρώτη ατομική της έκθεση με τίτλο «Πατησίων 179», το 2008, η Στεφανιδάκη παρουσίασε δύο πανοραμικά σχέδια – εγκαταστάσεις με θέμα τον ιδιωτικό χώρο του εργαστηρίου της, αλλά και τον δημόσιο χώρο ιδωμένο μέσα από αυτό. Η μεταφορά του παρατηρητή μέσα στα έργα αυτά διαμόρφωνε ένα φαινομενικά σταθερό, καθηλωμένο σημείο θέασης, το οποίο επόπτευε το εσωτερικό και το εξωτερικό του κτίσματος.

Στο σχέδιο – εγκατάσταση με τίτλο “This is the Place, Gentlemen!”, με διαστάσεις 340 εκ. x 1470 εκ. x 420 εκ., η Στεφανιδάκη, παραμένοντας στο ίδιο σημείο θέασης, χρησιμοποιεί την ίδια τεχνική και μεθοδολογία, δηλαδή την επάλληλη εναπόθεση σχεδίων διαφορετικών διαστάσεων σε φορητή, σπαστή, ξύλινη κατασκευή, συνθέτοντας εκ νέου έναν ανεστραμμένο τόπο. Τα χαρτιά που βρίσκονται στο έδαφος ή αιωρούνται μαρτυρούν την ίδια τη διαδικασία, δηλαδή την επίθεση, αναίρεση και συναρμογή των εικόνων, καθώς οι επιστρωματώσεις τους δίνουν την εικόνα μιας πόλης υπό διάλυση.

Διαφορετικές προοπτικές, καπνοί, ερείπια και επιχωματώσεις λειτουργούν σαν εμπόδια της όρασης, εμποδίζουν δηλαδή τον επισκέπτη να αναγνωρίσει μια οικεία αστική εικόνα ενώ ο κόσμος γύρω του μοιάζει να καταρρέει. Χωρίς να είναι σαφές αν η κατάρρευση αυτή είναι αποτέλεσμα ενός πολέμου ή μιας φυσικής καταστροφής και δίχως το γεωγραφικό στίγμα να είναι προσδιορισμένο, το έργο εστιάζει για μια ακόμα φορά στον θεατή, του οποίου η παρουσία συμπληρώνει τη συνθήκη της εγκατάστασης, καθηλώνοντάς τον στο επίκεντρο των γεγονότων. 

Η Κατερίνα Στεφανιδάκη γεννήθηκε στην Αθήνα το 1980. Σπούδασε στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών και έχει λάβει μέρος σε πολλές ομαδικές εκθέσεις ενώ αυτή είναι η δεύτερη ατομική της έκθεση στη Γκαλερί

Ζουμπουλάκη. 

*Στίχος από το ποίημα του Γιώργου Σεφέρη «Ο Στράτης Θαλασσινός στη Νεκρή Θάλασσα», Ημερολόγιο Καταστρώματος, Β’ 

Διάρκεια έκθεσης: 19 Μαρτίου – 9 Απριλίου 2015

Γκαλερί Ζουμπουλάκη, Πλ. Κολωνακίου 20

Ώρες λειτουργίας: Τρ., Πέ. & Παρ. 11.00 -15.00 &17.00–20.00,

Τετ. 11.00-15.00 & Σάβ. 11.00 –14.00