Η ιστορία της εταιρείας Β.Γ. Σπηλιόπουλος στην οινοπνευματοποιία ξεκινά το 1895 όταν ο Βασίλειος Σπηλιόπουλος εγκατέστησε μια μονάδα παραγωγής αιθυλικής αλκοόλης στην Πάτρα.

Σήμερα, 120 χρόνια μετά, τα ηνία της επιχείρησης έχει αναλάβει, ο δισέγγονος του, Γιώργος Σπηλιόπουλος, και μιλά στην Κατερίνα Νανοπούλου και την HuffPost Greece για την πρώτη ελληνική βότκα που παράγουν, με την ονομασία 40 41.


Πώς προέκυψε η ιδέα της ελληνικής βότκας;
"Η ιδέα της ελληνικής βότκας προέκυψε ως φυσικό επακόλουθο της δραστηριότητας της οικογενειακής μας επιχείρησης η οποία είναι η παραγωγή αιθυλικής αλκοόλης, δηλαδή καθαρό οινόπνευμα, αποσταγμάτων, αλκοολούχων ποτών και οίνων από το 1895.

Τα τελευταία 120 χρόνια η εταιρεία μας είχε επικεντρωθεί στην διάθεση των προϊόντων της είτε σε μορφή πρώτων υλών για παραγωγούς αλκοολούχων ποτών είτε για απευθείας εμφιάλωση από τους πελάτες της τόσο στην Ελληνική αγορά όσο και στο εξωτερικό.

Η ιδέα της βότκας ήταν κάτι που μας απασχολούσε έντονα την τελευταία δεκαετία διότι, λόγω της εμπειρίας και της τεχνογνωσίας που έχουμε αποκτήσει τόσα χρόνια στην διαδικασία απόσταξης, το οινόπνευμα που παράγουμε είναι άριστο. Βότκα, και ειδικότερα η premium βασίζεται 100% σε άριστο οινόπνευμα οπότε η ιδέα να αξιοποιήσουμε ένα ιδιαίτερα προσεγμένο κομμάτι της παραγωγής μας ήταν κάτι που το σκεφτόμασταν έντονα. Τα τελευταία χρόνια με την στροφή του καταναλωτικού κοινού σε προϊόντα παραγόμενα στην Ελλάδα ήταν η σωστή στιγμή για να ξεκινήσουμε την 40 41."


Πότε ξεκινήσατε την ενασχόλησή σας με τη δημιουργία της βότκας;

"Η ιδέα της βότκας είναι κάτι που μας απασχολεί τα τελευταία 10 χρόνια γιατί εκτός των ανωτέρω δυνατοτήτων μας είμαστε υποχρεωμένοι να αλλάξουμε τον τύπο της δραστηριότητας μας. Η δημιουργία της 40 41 σαν concept ξεκίνησε το 2012 και είναι η πεμπτουσία της παραγωγής μας."

Τι σημαίνει το όνομα 40 41;
"Το «40 41» είναι οι κωδικοί των δύο τελευταίων στηλών απόσταξης. Στις δύο τελευταίες στήλες γίνεται η τελική διαδικασία που τελειοποιεί το οινόπνευμα.

Η διαδικασία απόσταξης είναι αυτή που παίζει το μέγιστο ρόλο στην ποιότητα του οινοπνεύματος.

Δεν έχει σημασία πόσες φορές αποστάζεις αλλά ο τρόπος και επειδή αποστάζουμε 120 χρόνια, ξέρουμε, όπως λέμε στην γλώσσα μας, δηλαδή, των οινοπνευματοποιών, πως να «παίρνουμε την καρδιά» του οινοπνεύματος, την πεμπτουσία της απόσταξης και να την βάλουμε στο ποτήρι σας.

Οπότε το όνομα 40 41 προσδίδει την παραγωγή, την ποιότητα, την εμπειρία και την τεχνογνωσία που βρίσκονται μέσα στο απόσταγμά μας."


Πώς αντιμετωπίζει το ελληνικό κοινό τη βότκα 4041;

"Υπάρχει πολύ θερμή ανταπόκριση από το Ελληνικό κοινό και οι καταναλωτές ενθουσιάζονται όταν διαπιστώνουν ότι φτιάχνουμε στην Ελλάδα βότκα και πόσο μάλλον μία βότκα τόσο υψηλής ποιότητας. Εκπλήσσονται θετικά με τη γεύση και το άρωμά της.

Μάλιστα, μπαίνουν στη διαδικασία να τη συγκρίνουν με τις υπόλοιπες της αγοράς και πέρα από την ποιότητά της, διακρίνουν τη βελούδινη απαλότητά της και τη γλυκιά επίγευσή της."


Σκέφτεστε να εξάγετε την βότκα και στο εξωτερικό;
"Η βότκα είναι πλέον ένα διεθνές ποτό και πέραν της Ρωσίας παράγεται σε πολλές άλλες χώρες όπως η Γαλλία, η Νέα Ζηλανδία, η Ολλανδία, οι Ηνωμένες Πολιτείες με γνωστά και καταξιωμένα Brands.

Η ιδιαίτερη ποιότητα της 40 41 και η φινέτσα της την τοποθετεί στην κορυφή του ανταγωνισμού οπότε η απάντηση είναι βεβαίως."

Ποιο είναι το επόμενό σας βήμα στην οινοπνευματοποιία;
"Η έκπληξη μας είναι το Blue Bay Gin. Το Blue Bay είναι ένα Gin που κρύβει στην ψυχή του την Ελληνική γη. Για την απόσταξη του Blue Bay χρησιμοποιήσαμε στοιχεία της Ελληνική γης και φρούτα που του δίνουν μια διαφορετική διάσταση από τα Gin του ανταγωνισμού."


Πού μπορεί να βρει κάποιος τη Vodka 4041;
"Μπορείτε να προμηθευτείτε τη Vodka 4041 σε επιλεγμένες κάβες και Super Market και να τη δοκιμάσετε σε bars, clubs, καφέ και εστιατόρια στην Αθήνα, την Πάτρα, και την Θεσσαλονίκη."