Σε ανακοίνωσή του το παράρτημα Πάτρας του Εθνικού Συμβουλίου Κατά των Ναρκωτικών εκφράζει την αντίδρασή του στην απόφαση φυλάκισης πρώην εξαρτημένου, για αδικήματα που έκανε όταν ήταν χρήστης ναρκωτικών ουσιών. 

Η ανακοίνωση έχει ως εξής:

"Το ΕΘΝΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΝΑΡΚΩΤΙΚΩΝ-Παράρτημα Πάτρας καταδικάζει την απόφαση να οδηγηθεί στη φυλακή ο Γ. Χ. ένας πρώην εξαρτημένος, ο οποίος ολοκλήρωσε το πρόγραμμα απεξάρτησης στη μονάδα ΚΕΘΕΑ-ΟΞΥΓΟΝΟ της πόλης μας και σήμερα είναι καθαρός, εργάζεται και αγωνίζεται για τη ζωή του.

Πώς, είναι δυνατόν ένα κράτος, να στέλνει στη φυλακή έναν άνθρωπο για παραβάσεις που διέπραξε στο παρελθόν και ενώ βρισκόταν παγιδευμένος στον κόσμο των ουσιών;

Ο Γ. Χ. έδωσε έναν τιτάνιο αγώνα και κατάφερε να ξεφύγει από την κόλαση των ναρκωτικών, δεν κατάφερε, όμως, να ξεφύγει από το δίχτυ της δικαιοσύνης, που τον στέλνει να εκτίσει την ποινή του, με μεγάλο κίνδυνο να ακυρωθεί ο αγώνας που έδωσε ο ίδιος και η οικογένειά του τα τελευταία χρόνια.

Η θέση του ΕΣΥΝ είναι όλοι οι απεξαρτημένοι να παίρνουν αναστολή για αδικήματα, που διέπραξαν όσο βρίσκονταν στη χρήση ουσιών.

Η πολιτεία πρέπει να ρυθμίσει νομοθετικά τα προβλήματα που ανακύπτουν με τα απεξαρτημένα άτομα, τα οποία πολύ συχνά αντιμετωπίζουν ανάλογα προβλήματα, αφού σε ένα μεγάλο ποσοστό έχουν δικαστικές εκκρεμότητες από παραπτώματα που πραγματοποιήθηκαν όσο ακόμη ήσαν χρήστες.

Η θέση του εξαρτημένου δεν είναι στη φυλακή, αλλά σε κάποιο πρόγραμμα απεξάρτησης και η θέση του απεξαρτημένου μέσα στην κοινωνία και όχι στο κοινωνικό περιθώριο ή στη φυλακή".