Με στόχο την αντιμετώπιση της πιο ακραίας μορφής ένδειας, απορίας και κοινωνικού αποκλεισμού και με το σύνθημα «ΟΧΙ ΠΙΑ», ξεκινά η υλοποίηση του προγράμματος «ΣΤΕΓΑ-ΖΩ» από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας σε συνεργασία με την Ιερά Μητρόπολη Πατρών, από το οποίο θα ωφεληθούν, σε πρώτη φάση, 25 άστεγοι.

«Το πρόγραμμα ΣΤΕΓΑ-ΖΩ έρχεται να απαντήσει στη μεγάλη ευθύνη που έχουμε όλοι μας. Η φιλοσοφία του δεν είναι μόνο να βρεις ένα ‘κεραμίδι’, ένα κρεβάτι σε αυτούς τους ανθρώπους. Στόχος του είναι να τους στηρίξεις να σταθούν και πάλι στα πόδια τους και σιγά-σιγά να επανενταχθούν στην κοινωνία. Στόχος μας είναι ακριβώς η δυνατότητα ηθικής και ψυχολογικής στήριξης αυτών των ανθρώπων. Δε είναι η λογική μιας εσαεί στέγασης των συγκεκριμένων ανθρώπων» υπογράμμισε ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Απόστολος Κατσιφάρας κατά τον χαιρετισμό του στη σημερινή ημερίδα που πραγματοποιήθηκε στην Αγορά Αργύρη στην Πάτρα.

Μέσα από το πρόγραμμα «ΣΤΕΓΑ-ΖΩ», η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και η Ιερά Μητρόπολη Πατρών θα καλύψουν τις δαπάνες για την στέγαση, τις υπηρεσίες κοινής ωφέλειας, την οικοσυσκευή, την ένδυση – υπόδηση, την διατροφή και την μετακίνηση 25 συμπολιτών μας που σήμερα ζουν σε συνθήκες εξαθλίωσης.

Επιπλέον, το επιστημονικό προσωπικό που θα συμμετέχει στο πρόγραμμα (ψυχολόγοι, κοινωνικοί λειτουργοί, κ.λπ.) θα υποστηρίξει κάθε συμμετέχοντα με τελικό στόχο την ενεργοποίηση και επανένταξη του στην αγορά εργασίας.

Παράλληλα, ο Περιφερειάρχης Απ. Κατσιφάρας αναφέρθηκε στον ολοκληρωμένο σχεδιασμό που έχει η Περιφέρεια Δυτ. Ελλάδας για τις αδύναμα κοινωνικά ομάδες, ο οποίος και παρουσιάστηκε προσφάτως στο Περιφερειακό Συμβούλιο.

Ο σχεδιασμός στηρίζεται σε τέσσερις σημαντικούς πυλώνες:

1. Αντιμετώπιση της ανεργίας, που βάλλει κυρίως τους νέους, μέσα από την ανάπτυξη και μια άλλη πολιτική προσέγγισης.

2. Στήριξη των κοινωνικών δικτύων, εθελοντικών οργανώσεων, δομών δημόσιου και ιδιωτικού χαρακτήρα που απευθύνονται στον αδύναμο πολίτη.

3. Αντιμετώπιση της ακραίας φτώχειας, ένα μέρος του οποίου είναι το «ΣΤΕΓΑ-ΖΩ».

4. Ευαισθητοποίηση και ενημέρωση για τη δημόσια υγεία.

«Υπάρχουν πράγματα που μπορούμε και πρέπει να κάνουμε, χωρίς μεγάλο κόστος, τα οποία όμως πρέπει και μπορούν να γίνουν, τα οποία είναι αναγκαία. Σήμερα είναι ένα πρώτο βήμα, πρωτοβουλία συνεργασίας με τις Ιερές Μητροπόλεις. Δε σταματούν εδώ οι πολιτικές πρωτοβουλίες μας, θα συνεχίσουν για να στηρίξουμε τους συνανθρώπους μας. Πάνω σε αυτό πρέπει να χτίσουμε μια ολοκληρωμένη πολιτική αλληλεγγύης. Μόνο έτσι θα μπορέσουμε να δημιουργήσουμε ένα δίχτυ κοινωνικής προστασίας και αλληλεγγύης» κατέληξε ο Περιφερειάρχης.

«Ως Εκκλησία συμπονούμε και συμπάσχουμε με τους ανθρώπους που έχουν ανάγκη και προσπαθούμε να τους βοηθήσουμε. Και αυτός είναι ο στόχος του προγράμματος με το οποίο και συνεργαζόμαστε με την Περιφέρεια» επεσήμανε ο εκπρόσωπος του Σεβασμιώτατου Μητροπολίτη Πατρών, Πανοσιολογιώτατος πατήρ Αμβρόσιος, και συνέχισε: «Ο σκοπός μας δεν είναι απλά να στεγάσουμε 25 ανθρώπους και να τους δώσουμε τροφή και περίθαλψη. Στόχος μας είναι να δούμε ποιοι πραγματικά έχουν ανάγκη και ταυτοχρόνως να τους βοηθήσουμε να βρουν πάλι το δρόμο τους, να σταθούν στα πόδια τους και να μην έχουν, τελικώς, ανάγκη τέτοια προγράμματα. Συνεργαζόμενοι όλοι μαζί, πρέπει να προσφέρουμε όσο μπορούμε. Το έργο μας ως Μητρόπολη συνεχίζεται και όλοι μαζί θα είμαστε δίπλα στους συνανθρώπους μας».

Από την πλευρά του ο Αντιπεριφερειάρχης Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Αντώνης Χαροκόπος τόνισε: «Με τις δράσεις αυτές η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας στοχεύει στην αντιμετώπιση του προβλήματος λαμβάνοντας υπόψιν, τις εξατομικευμένες ανάγκες των αστέγων και με την εφαρμογή ολιστικής προσέγγισης για την κοινωνική ένταξη των ωφελούμενων, με έμφαση τόσο στις καθημερινές ανάγκες και στις ανάγκες βιοπορισμού όσο και σε δράσεις επανένταξης της αγοράς εργασίας».

Στη διάρκεια της ημερίδας παρουσιάστηκαν οι δράσεις του Προγράμματος «ΣΤΕΓΑ-ΖΩ» από τον Προϊστάμενο της Γενικής Διεύθυνσης Αναπτυξιακού Προγραμματισμού, Περιβάλλοντος και Υποδομών της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, Δημήτρη Καραβίδα και οι δικαιούχοι του προγράμματος «ΣΤΕΓΑ-ΖΩ» από τον υπεύθυνο του Φιλόπτωχου Ταμείου, πατήρ Παναγιώτη Ταρσινό.

Στην εκδήλωση μεταξύ άλλων παραβρέθηκαν ο Αντιπεριφερειάρχης Οικονομικών και Αξιοποίησης Περιουσίας Χαράλαμπος Αριστειδόπουλος, ο Δήμαρχος Δυτικής Αχαΐας Χρήστος Νικολάου, ο εκπρόσωπος της Μητρόπολης Αιγιαλείας και Καλαβρύτων, πατήρ Ιωακείμ Βενιανάκης, Περιφερειακοί Σύμβουλοι, Δημοτικοί Σύμβουλοι του Δήμου Πατρέων και άλλων Δήμων, εκπρόσωποι φορέων κ.α.