Σαν σήμερα το 1914 oι Μεγάλες Δυνάμεις (Γερμανία, Αυστρο-Ουγγαρία, Αγγλία, Γαλλία, Ιταλία και Ρωσία) γνωστοποιούν στην Ελληνική Κυβέρνηση ότι παραχωρούν και νομικώς στην Ελλάδα τα νησιά του Αιγαίου, μόνον εφόσον αποσύρει τις δυνάμεις της από τη Βόρεια Ήπειρο και τη νήσο Σάσωνα.

314 - Ο Πάπας Σιλβέστρος Α΄ διαδέχεται τον Πάπα Μιλτιάδη στον παπικό θρόνο.

1504 - Συνθήκη της Λυών: το Βασίλειο της Γαλλίας παραχωρεί τη Νάπολη στο Φερδινάνδο Β' της Αραγονίας.

1606 - Συνωμοσία της Πυρίτιδας: ο Γκάι Φωκς εκτελείται για συνωμοσία εναντίον του Κοινοβουλίου και του βασιλιά Ιάκωβου Α' της Αγγλίας.

1747 - Ανοίγει στο Λονδίνο η πρώτη κλινική για αφροδίσια νοσήματα.

1846 - Δημιουργείται η πόλη Μιλγουόκι στο Ουισκόνσιν των Η.Π.Α.

1862 - Ο Άλβαν Γκράχαμ Κλαρκ ανακαλύπτει με ένα τηλεσκόπιο 47 εκατοστών το λευκό νάνο Σείριο Β, συνοδό του Σείριου.

1865 - Αμερικανικός Εμφύλιος Πόλεμος: το Κογκρέσο των Ηνωμένων Πολιτειών ψηφίζει τη 13η τροπολογία του Συντάγματος για την κατάργηση της δουλείας και την υποβάλλει στις Πολιτείες για επικύρωση.

1865 - Αμερικανικός Εμφύλιος Πόλεμος: ο Ρόμπερτ Λη γίνεται αρχιστράτηγος των δυνάμεων των Συνομόσπονδων Πολιτειών της Αμερικής.

1891 - Εξέγερση δημοκρατικών στο Πόρτο, στην πρώτη προσπάθεια ανατροπής της μοναρχίας στην Πορτογαλία.

1914 - Οι Μεγάλες Δυνάμεις (Γερμανία, Αυστρο-Ουγγαρία, Αγγλία, Γαλλία, Ιταλία και Ρωσία) γνωστοποιούν στην Ελληνική Κυβέρνηση ότι παραχωρούν και νομικώς στην Ελλάδα τα νησιά του Αιγαίου, μόνον εφόσον αποσύρει τις δυνάμεις της από τη Βόρεια Ήπειρο και τη νήσο Σάσωνα.

1915 - Α΄ Παγκόσμιος Πόλεμος: η Γερμανία είναι η πρώτη χώρα που κάνει μεγάλης κλίμακας χρήση δηλητηριωδών αερίων, στη Μάχη του Μπολιμόβ κατά της Ρωσίας.

1918 - Μία σειρά από συγκρούσεις στη Σκωτία, λόγω ομίχλης κατά τη διάρκεια της νύχτας, οδηγεί στην απώλεια δύο υποβρυχίων του βρετανικού Βασιλικού Ναυτικού με απολογισμό πάνω από 100 νεκρούς και ζημιές σε άλλα πέντε βρετανικά πολεμικά πλοία.

1929 - Ο Λέων Τρότσκι εξορίζεται από την Ε.Σ.Σ.Δ.

1934 - Ένας από τους ογκωδέστερους σε πλήθος θεατών αγώνας πυγμαχίας διεξάγεται στο Σικάγο, με 20.000 θεατές να παρακολουθούν τον Τζιμ Λόντος να κερδίζει τον Τζόε Σαλβόντι.

1934 - Ο Αμερικανός πρόεδρος Φράνκλιν Ντελάνο Ρούσβελτ ανακοινώνει την υποτίμηση του αμερικανικού δολαρίου στα 59,6 σεντς και καθορίζει την τιμή του χρυσού ανά ουγγιά σε 35 δολάρια.

1935 - Η ΕΣΣΔ ζητά από την Ιαπωνία να αποσυρθεί από τα εδάφη της Μαντζουρίας.

1936 - Πεθαίνει ο δικτάτορας και στρατιωτικός Γεώργιος Κονδύλης.

1942 - Ιαπωνικές δυνάμεις εισβάλλουν στη Μανίλα των Φιλιππίνων.

1949 - Στις ΗΠΑ, κάνει πρεμιέρα η πρώτη πρωινή σαπουνόπερα, διάρκειας μόλις 15 λεπτών.

1949 - Συνέρχεται στα βουνά η 5η Ολομέλεια του ΚΚΕ, με κυρίαρχο πρόσωπο τον Νίκο Ζαχαριάδη.

1949 - Ο Μάνος Χατζιδάκις δίνει την περίφημη διάλεξή του για το ρεμπέτικο στο Θέατρο Τέχνης.

1954 - Στη Γιουγκοσλαβία, ο στρατάρχης Τίτο απορρίπτει το σοβιετικό πρότυπο της συγκεντρωτικής εξουσίας και οικονομίας.

1956 - Πεθαίνει ο Άγγλος συγγραφέας Α.Α. Μίλνε, γνωστός από τα βιβλία του για το Winnie the Pooh.

1958 - Εκτοξεύεται από τον αμερικανικό στρατό ο πρώτος δορυφόρος της χώρας. Ο «Εξπλόρερ 1», τίθεται σε τροχιά γύρω από τη Γη, για να μελετήσει τις κοσμικές ακτίνες.

1961 - Πρόγραμμα Μέρκιουρι: ο χιμπαντζής Χαμ εκτοξεύεται στο Διάστημα με τον πύραυλο Ρεντστόουν 2.

1964 - Αμερικανική κυβερνητική έκθεση με τίτλο «Καπνός και Υγεία» συνδέει για πρώτη φορά το κάπνισμα με τον καρκίνο των πνευμόνων.

1969 - Καθαιρούνται από μέλη της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ οι Δρακόπουλος και Μπριλλάκης.

1971 - Για πρώτη φορά μετά από 19 χρόνια, τηλεφωνική γραμμή ενώνει το Ανατολικό με το Δυτικό Βερολίνο.

1971 - Ξεκινά η διαστημική αποστολή Απόλλο 14.

1974 - 94 άνθρωποι σκοτώνονται όταν αεροσκάφος της Παναμέρικαν συντρίβεται στην Αμερικανική Σαμόα, στο νότιο Ειρηνικό.

1974 - Πεθαίνει ο Σάμιουελ Γκόλντγουϊν, ένας από τους μεγαλύτερους παραγωγούς και διευθυντής των ομώνυμων στούντιο κινηματογραφικών ταινιών του Χόλιγουντ.

1975 - Επανάσταση ξεσπά στην πρωτεύουσα της Ερυθραίας, Ασμάρα. Τα στρατεύματα της Αιθιοπίας, που είχαν υπό την κατοχή τους την Ασμάρα, μάχονται εναντίον των αυτονομιστών ανταρτών.

1985 - Ολοκληρώνονται στο Ζάππειο οι εργασίες της Διάσκεψης για την Ειρήνη και τον Αφοπλισμό, στην οποία συμμετείχαν οι πρόεδροι της Αργεντινής και της Τανζανίας, οι πρωθυπουργοί της Σουηδίας, της Ινδίας και της Ελλάδας, καθώς και άλλες προσωπικότητες.

1990 - Ανοίγει το πρώτο εστιατόριο της αλυσίδας «Μακ Ντόναλντς» στη Μόσχα, που εξυπηρετεί καθημερινά σχεδόν 30.000 πελάτες.

1993 - Οι Αβορίγινες, οι ιθαγενείς στην Αυστραλία, αμφισβητούν την κυριαρχία της λευκής πλειοψηφίας και απειλούν ότι, θα καταφύγουν στο δικαστήριο της Χάγης, για την ισότιμη μεταχείρισή τους και την επιστροφή των εκτάσεών τους, που καταπατήθηκαν από τους αποικιοκράτες.

1993 - Στη Γεωργία, στα σύνορα με τη Ρωσία, χιονοστιβάδες, που πέφτουν σε ορεινό πέρασμα, σκοτώνουν 50 άτομα.

1993 - Τα πρώτα Κρατικά Βραβεία Κινηματογράφου απονέμονται στις ταινίες «Μπάιρον, η μπαλάντα ενός δαιμονισμένου» του Νίκου Κούνδουρου, «Παρακαλώ, γυναίκες, μην κλαίτε» των Σταύρου Τσιώλη - Χρήστου Βακαλόπουλου και «Βερύκοκα στο καλάθι» του Τάκη Τουλιάτου.

1995 - Σε εκεχειρία συμφωνούν το Περού και ο Ισημερινός, τερματίζοντας τις μεταξύ τους συγκρούσεις, από τις οποίες σκοτώθηκαν 31 άτομα.

1996 - Κρίση των Ιμίων: Στις 05:30, ελικόπτερο του Ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού, που απονηώθηκε από τη Φρεγάτα Ναβαρίνον για να διαπιστώσει την παρουσία των Τούρκων στη βραχονησίδα κατέπεσε και τα τρία μέλη του πληρώματος, υποπλοίαρχος Χριστόδουλος Καραθανάσης, υποπλοίαρχος Παναγιώτης Βλαχάκος και αρχικελευστής Έκτορας Γιαλοψός, σκοτώθηκαν.

1997 - Στην Τουρκία, η ηγεσία των ενόπλων δυνάμεων τάσσεται κατά της καθιέρωσης του παραδοσιακού καλύμματος της κεφαλής των γυναικών, στα πανεπιστήμια και τις δημόσιες υπηρεσίες.

1999 - Ο ηγέτης του PKK, Αμπντουλάχ Οτσαλάν, φυγαδεύεται από την Αθήνα στην Κένυα.

2000 - 131 άνθρωποι σκοτώνονται όταν αεροσκάφος συντρίβεται στις ακτές του Μαλιμπού, στην Καλιφόρνια.

2001 - Στην Ολλανδία, σκοτσέζικο δικαστήριο καταδικάζει ένα Λίβυο και αθωώνει έναν άλλον για την συμμετοχή τους στην έκρηξη βόμβας σε αεροσκάφος της "Pan Am" και της συντριβής του στο Λόκερμπι της Σκωτίας το 1988.